Krepšinio klubo rėmėjas – su kriminaliniu šleifu

„Žalgirio” vadovai neigia gandus, esą čempionų komanda remiama „nešvariais” pinigais

Kiek daugiau nei prieš savaitę viešoji įstaiga „Kauno „Žalgirio” rėmėjas” pasirašė trejų metų rėmimo sutartį su uždarąja akcine bendrove „Investicinės idėjos”.

Tačiau po to paaiškėjo, kad strategine Lietuvos čempionų rėmėja tapusiai įmonei vadovauja abejotinos reputacijos asmuo – 23-ejų metų Algirdas Rutkauskas teistas už dokumentų klastojimą.

Rėmėjas teisėsaugininkų akiratyje

Po naujojo Lietuvos krepšinio lygos bei Baltijos vyrų krepšinio lygos sezono atidarymo, vykusio spalio 12-ąją, surengtoje spaudos konferencijoje viešoji įstaiga „Kauno „Žalgirio” rėmėjas” ir UAB „Investicinės idėjos” oficialiai patvirtino savo bendradarbiavimą. Vos prieš metus įkurta įmonė pasirašė trejų metų rėmimo sutartį su krepšinio klubu.

Tąkart Kauno „Žalgirio” vadovai Arvydas Sabonis ir Gediminas Navikauskas, džiaugdamiesi pasirašytu dokumentu, teigė tikį, jog draugystė su dar vienu solidžiu rėmėju bei ilgalaikiu partneriu būsianti vaisinga. Deja, netrukus paaiškėjo, jog vos prieš keletą metų vidurinę mokyklą baigęs UAB „Investicinės idėjos” direktorius A.Rutkauskas anksčiau buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį už dokumentų klastojimą ir už pastarąjį nusikaltimą buvo nuteistas.

Šiuo metu Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai užvaldytų 12 tūkst. litų, kurių istoriją savaip išdėstęs A.Rutkauskas teigė pastarąją skolą jau grąžinęs.

Už apgaulę – dosnus kreditas

Teisėsaugininkų duomenimis, 2003-iaisiais, būdamas vos dvidešimties, A.Rutkauskas pavogė Kauno Šilainių poliklinikos antspaudą ir spėjo juo vikriai pasinaudoti. Nuo gydymo įstaigos personalo vadybininkės stalo nugvelbtą antspaudą jaunuolis panaudojo klastodamas pažymas apie savo darbo užmokestį. Teigiama, jog vienoje iš suklastotų pažymų A.Rutkauskas buvo įrašęs, esą per metus Šilainių poliklinika jam buvo išmokėjusi ne vieną dešimtį tūkstančių litų. Visose klastotėse buvo įrašytos netikros įstaigos direktoriaus ir buhalterės pavardės, o dokumentai patvirtinti pagrobtuoju antspaudu. Vaikinas nepasikuklino netgi gautame Valstybinio socialinio draudimo dublikate įrašyti, jog poliklinikoje dirba direktoriaus pavaduotoju ekonomikai.

Su parengtais dokumentais A.Rutkauskas tąkart kreipėsi į tuometinį Lietuvos žemės ūkio banką (dabar „Nord/LB”), prašydamas suteikti kreditą. Pastaroji afera jaunuoliui puikiai pavyko – buvo gauta kelių dešimčių tūkstančių litų paskola. Vis dėlto klasta išaiškėjo, kai jis nutarė panašios paslaugos kreiptis į „Sampo banko” Kauno filialą, kuriame iškart sukėlė įtarimą ir netrukus dėl savo veiksmų įkliuvo teisėsaugininkams.

Už pastaruosius nusikaltimus pernai metų gegužę Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendžiu A.Rutkauskui buvo paskirta beveik pusseptinto tūkstančio litų bauda, o bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams.

Klasta dėl verslo plano

„Kauno dienos” kalbintas A.Rutkauskas prisipažino apgailestaująs dėl savo praeities, tačiau teigė nematąs itin didelio nusikaltimo, kadangi gautą banko kreditą sugebėjo atiduoti netgi anksčiau, nei buvo numatyta sutartyje, o gautus pinigus panaudojo savo verslo plano įgyvendinimui.

Stambiu krepšinio komandos rėmėju tapęs vaikinas tikino, jog dabar su aferomis nieko bendra neturįs, o rėmimo sutartis su Kauno „Žalgiriu” – tiesiog idėja, kurią jam pavyko įgyvendinti padedant investuotojams: „Už mano nugaros stovi rimti investuotojai, kurie tikrai manimi pasitiki ir supranta, kokia veikla šiuo metu užsiimame”. A.Rutkauskas teigė, kad jo vadovaujamos įmonės, užsiimančios investiciniais projektais, svarbiausieji partneriai yra pasiturintys garbaus amžiaus Vokietijos piliečiai.

„Galiu užtikrinti, jog rėmimo sutartis su Kauno „Žalgiriu” yra gerai apsvarstytas projektas, kuriame dalyvavo ir patys investuotojai. Vokiečiai patys tiesiogiai bendravo su krepšinio klubo vadovybe ir sutiko tapti rėmėjais. Manome, kad dabar krepšinio rungtynes stebėti mums bus kur kas maloniau”, – dėstė rėmimo sutarties pasirašymo aplinkybes jaunasis verslininkas.

Verčiasi kuo tik gali

Praėjusių metų kovą įsikūrusios UAB „Investicinės idėjos” direktorius sakė nenorįs prisiminti savo praeities ir apie tai kalbėti atsisakė, teigdamas, jog dabar atėjęs dirbti rimtai ir turįs entuziastingų planų. Įmonės interneto svetainėje šiuo metu afišuojamas ypač platus veiklos spektras: prekyba beveik naujais prabangiais automobiliais ir nekilnojamuoju turtu, verslo bei buhalterinės apskaitos paslaugų teikimas ir netgi investicinių projektų valdymo grupė.

Paklaustas, dėl kokių priežasčių šiuo metu Kauno teisėsaugininkai atlieka ikiteisminį tyrimą, susijusį su UAB „Investicinės idėjos”, A.Rutkauskas atsakė, jog tai yra savotiškas nesusipratimas. Jaunojo direktoriaus teigimu, bendrovė iš vieno kliento buvo paėmusi pinigus už jo pageidautą įsigyti prabangų automobilį, kuris tuo metu buvo Vokietijoje. Dėl atsiradusių trukdžių terminas, per kurį transporto priemonė turėjo būti pargabenta į Lietuvą, netikėtai prailgo, o grąžinti sumokėtą sumą nebuvę iš ko.

„Tai tiesiog eilinė civilinė byla. Tuos pinigus mes grąžinome kai tik galėjome, todėl dabar nei aš, nei mano advokatai nesuprantame, kam reikalingas tas ikiteisminis tyrimas. Be to, jo metu buvo atliktas išsamus įmonės patikrinimas, kuris parodė, kad dirbame sąžiningai ir be jokių priekaištų”, – teisinosi A.Rutkauskas.

Akibrokštas bendradarbiavimo nenutrauks

Arvydo Sabonio „Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas Gediminas Navikauskas vakar „Kauno dienai” pabrėžė, jog neseniai pasirašyta rėmimo sutartis dar neįsigaliojusi, nes tam reikalingas notaro patvirtinimas: „Visada pasirašydami tokius dokumentus imamės visų įmanomų priemonių, kad būtų apsisaugota nuo kokių netikėtumų. Šįkart taip pat visi „saugikliai” į sutartį buvo įtraukti.”

Pašnekovas prisipažino žinojęs apie artėjantį skandalą, kuriuo ketinama įteigti, esą Lietuvos krepšinio čempionų komanda remiama „nešvariais” pinigais: „Apie žiniasklaidos priemonėse rengiamas publikacijas žinojome gerokai anksčiau ir netgi spėjome apie tai pasikalbėti su naujuoju rėmėju, tačiau paaiškėjo, jog visi metami įtarimai dėl neva neskaidraus sandorio ar ketinimų yra tiesiog perdėtai išpūsti”. Pasak Kauno „Žalgirio” klubo viceprezidento, tokios kalbos jokios įtakos tolesniam bendradarbiavimui su pastaraisiais rėmėjais neturės.

G.Navikausko įsitikinimu, Lietuvos sporte yra kur kas prastesnės reputacijos rėmėjų, tačiau konkrečių komandų ar įmonių jis neįvardijo.

Jokios grėsmės neįžvelgta

Kauno „Žalgirio” klubo viceprezidentas sako, jog jam kol kas naujasis rėmėjas jokių abejonių klubo vadovybei nekelia: „Pasirašėme tik rėmimo sutartį, todėl, kad ir kaip ten būtų, nuogąstavimai dėl galimo klubo užvaldymo ar dar kokios grėsmės neturi jokio pagrindo. Jaunas įmonės vadovas nėra šiuo metu kažkuo apkaltintas, todėl kalbos apie tai, jog turime reikalų su kažkokiais neskaidriais reiškiniais, atrodo tiesiog apgailėtinos”.

Nei G.Navikauskas, nei A.Rutkauskas, paklausti apie numatytą rėmimo sumą, nekalbėjo, sakydami, jog tai yra tik krepšinio klubo ir rėmėja tapusios bendrovės tarpusavio reikalas.

„Kaskart, pasirašydami rėmimo sutartį, prieš tai pasistengiame visais įmanomais legaliais būdais išsiaiškinti ir kuo daugiau sužinoti apie pretendentus tapti rėmėjais. Būtent taip elgėmės ir šįkart. Mūsų duomenimis, šios bendrovės veikla vykdoma tvarkingai ir jokių požymių, galinčių sukelti vienokių ar kitokių įtarimų, mums nepavyko aptikti. Kita vertus, mes nesame teisėsaugininkai, privalantys atlikti tyrimus ir gauti informaciją apie kažkieno galimą nusikalstamą veiklą, – kalbėjo G.Navikauskas. – Keisčiausia, kad mus tik dabar pasiekė bankininkų piktos kalbos apie kažkada Algirdo Rutkausko tariamai vykdytus sukčiavimus, nes prieš sutarties pasirašymą mes kreipėmės informacijos ir į bankus, tačiau tuomet jokių priekaištų ar įspėjimų nesulaukėme”.
Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.