Seimo naujokai bus mokomi dirbti

Seimo kanceliarija, ruošdamasi išlydėti kadenciją baigiančius tautos išrinktuosius, jau svarsto, kaip į dalies jų vietą ateisiantiems politikos naujokams padėti perprasti parlamentinio darbo subtilybes.

Rytoj į paskutinę kadencijos sesiją susirinksiantys parlamentarai didelių permainų Seime nepastebės. Tebetvarkoma III rūmuose esanti didžioji konferencijų salė (darbai kainuos 2 mln. litų), tik rugsėjo pabaigoje bus baigta II ir III rūmus jungiančios galerijos statyba (išleista 1,5 mln. litų). Likusius du šio Seimo darbo mėnesius palengvins per vasarą patobulinta naujosios plenarinių posėdžių salės elektroninė įranga.

Tačiau galvojama ne tik apie deramą atsisveikinimą su kadenciją baigiančiais parlamentarais, bet ir apie naujųjų sutikimą. Seimo kancleris Gintautas Vilkelis mano, kad pirmą kartą į parlamentą išrinktiems asmenims susipažinti su naująja veikla gali prireikti maždaug poros mėnesių.

Pasirūpins ir buitimi

G.Vilkelis LŽ pasakojo, kad šiemet, pasinaudojus kitų šalių parlamentų praktika, visiems naujokams iš anksto bus pateikta pažintinė informacija apie darbą Seime. „Pateiksime ir kelis mokymo programų projektus, apie tai jau kalbėjome Seimo valdyboje”, – sakė kancleris. Dirbti bus mokomi ir naujųjų Seimo narių padėjėjai, kurių galima turėti net tris.

„Patiems Seimo nariams pasiūlysime trumpą pažintinę programą”, – aiškino G.Vilkelis. 8 valandų teisėkūros programa bus skirta naujokams supažindinti su įstatymų priėmimo procedūromis.

Svarstoma ir apie tokių Seimo narių buities sąlygas. Paskelbus rinkimų rezultatus per mėnesį iš Seimo viešbučio privalo išsikraustyti į parlamentą neišrinkti politikai. Kancleris viliasi, kad šis procesas vyks sklandžiai, todėl liks laiko bent kosmetiškai padažyti viešbučio kambarių sienas ar perklijuoti tapetus. Tikimasi, kad visiems Seimo naujokams pakaks vietos priešais parlamentą esančiame viešbutyje (jame yra apie 70 vietų) ir niekam nereikės gyventi Fabijoniškėse, Liudo Giros gatvėje, Seimui priklausančiame name.

Vilniaus miesto savivaldybei jau pateikta ir naujojo Seimo viešbučio koncepcija, ruošiamas detalusis planas. „Manyčiau, jog būtų tikslinga, kad naujos kadencijos Seimo valdyba ir Seimas pritartų viešbučio statybos idėjai arba ją atmestų”, – pažymėjo G.Vilkelis.

Nežinia dėl automobilių

Neatmestina galimybė, kad susirinkus naujam Seimui kanceliarijai teks keisti naudojimosi tarnybiniais automobiliais tvarką. Tai priklausys nuo dabartinio Seimo, kuriam pateiktame projekte siūloma nebemokėti parlamentarams kanceliarijos reikmėms, tarp jų ir transportui, skirtų išmokų. Visa tai siūloma paversti teisėtu atlyginimu, nuo kurio mokami mokesčiai.

Pagal dabar galiojantį įstatymą Seimo nario atlyginimas (neatskaičius mokesčių) yra 4199 litai. Seimo statutas numato, kad su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms padengti vienam parlamentarui kas mėnesį dar skiriama 3 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių dydžio (VMDU) suma, arba 6708 litai. Be to, kiekvienam tautos išrinktajam dar pridedama 0,4 VMDU (894 litai) biurui išlaikyti. Šie pinigai skiriami iš Seimo biudžeto, tačiau nuo jų neatskaičiuojami nei socialinio draudimo, nei gyventojų pajamų mokesčiai. Be to, parlamentarai neprivalo atsiskaityti, kam išleido šiuos pinigus.

Atsisveikins kukliai

Parlamentą paliksiančius politikus kanceliarija nesiruošia išlydėti su ypatingomis dovanomis. Kiekvienam jų planuojama įteikti kompaktinį diską, kuriame atsispindės visa Seimo nario ketverių metų veikla – pasakytos kalbos, parengti projektai, nuotraukos. Greičiausiai bus pritarta ir Seimo pirmininko Česlovo Juršėno idėjai kiekvienam parlamentarui įteikti po padėkos raštą. „Daugiau nieko neplanuojame, suvenyrams lėšų nenumatyta”, – sakė G.Vilkelis.

Paklaustas, ar pakaks lėšų išmokėti išeitinėms kompensacijoms, kancleris patikino, kad pasirengta tiek optimistiniam, tiek pesimistiniam variantui. „Atidėta apie 6 mln. litų”, – vidutinio varianto sumą įvardijo kanceliarijos vadovas. Po 2000-2004 metų Seimo kadencijos išeitinėms parlamentarų bei jų padėjėjų pašalpoms prireikė 4 mln. litų.

Permainų bus ir pačioje kanceliarijoje. Įsteigtas naujas Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyrius, darbą pradėsiantis nuo gruodžio 1-osios. Dar vienas skyrius – Pastatų ir renginių priežiūros reorganizuotas į Turto valdymo ir priežiūros. „Tikimės sustiprinti turto administravimo funkciją, kuri pastaraisiais metais buvo apleista”, – aiškino G.Vilkelis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.