Su pienu nusipirko ligą

Noras sutaupyti kelis centus gali brangiai kainuoti. Šį mėnesį nelegalios pieno prekybos aukomis tapo du mažamečiai.

Pirkėjai gina ūkininkus

Rugpjūčio pradžioje dėl nevirinto pieno ūmia žarnyno užkrečiamąja liga susirgo du mažyliai. Metų ir dvejų metų vaikams pieno buvo nupirkta nelegalioje Dituvos sodų prekyvietėje.

Daugiabučių kiemuose ir patvoriuose pardavinėjamas pienas gali pakenkti ne tik sveikatai. Tačiau pažaboti neleistinose vietose prekiaujančius ūkininkus užsimoję pareigūnai susiduria su pirkėjų agresija.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba reidus nelegaliems pieno produktų prekeiviams kontroliuoti organizuoja kartu su policijos pareigūnais. Neatitinkanti reikalavimų prekyba traktuojama kaip viešosios tvarkos pažeidimas.

Užklupus tokį prekiautoją tenka susidurti su didžiule agresija, tačiau ne iš kaltininkų, o iš pirkėjų pusės. Pirkėjai mūru stoja už pardavėjus, tikindami, kad šie siūlo švarų, gerą ir pigų pieną.

Skundų ir patikrinimų nesulaukia

Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per keletą metų nėra sulaukusi nė vieno skundo dėl nelegalios prekybos pieno produktais.

Šiemet neorganizuotas nė vienas patikrinimo reidas. Neturima duomenų, ar yra nubaustų pavienių nelegalių prekeivių pienu.

„Žmonės žino apie riziką, bet išvadų nedaro”, – pastebėjo tarnybos gydytoja higienistė Rita Vainauskienė.

Gatvėje parduodami maisto produktai nėra apsaugoti nuo taršos. Pirkėjas, įsigydamas tokio pieno, kaskart rizikuoja, nes nežino, kokiomis sąlygomis jis laikytas, ar pardavėjas ir jo gyvuliai – sveiki.

R.Vainauskienė mano, kad pirkti pigesnį pieną ir taip rizikuoti žmones verčia ekonominė situacija.

„Jei parduotuvėse maisto produktų kainos būtų visiems prieinamos, neliktų ir prekybos kiemuose”, – įsitikinusi pašnekovė.

Parduotuvėje litras pieno už parduodamą kiemuose brangesnis apie pusantro lito.

Turguje produktai saugesni

Senojo turgaus direktorė Ramutė Kubilienė teigė pasigendanti prevencinių policijos reidų, kurių metu žmonės būtų įspėti apie nelegalią prekybą.

„Nesakau, kad reikėtų tuoj pulti bausti, bet įspėti, o vėliau nepaklususius tikrai reikėtų ir bausti. Žmogus, sėkmingai pardavęs pieną ir niekam neužkliuvęs, atvažiuos čia ir kitą kartą”, – mano ji.

Ji patarė norintiems įsigyti saugaus ir natūralaus pieno ateiti į turgų. Čia ir nelegaliose prekyvietėse siūlomo pieno kaina skiriasi labai nežymiai – keliasdešimčia centų. Tačiau tai ne taip daug už garantuotą kokybę.

Pasak R.Kubilienės, ūkininkus į kiemus prekiauti pienu išvarė labai aukštai užkelta ES reikalavimų kartelė. Norintiems legaliai prekiauti turgavietėje tenka įvykdyti daug įvairių reikalavimų. Taip stengiamasi apsidrausti nuo galimo ligų protrūkio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

3 atsiliepimai į "Su pienu nusipirko ligą"

  1. aja

    Kad tik nenusipirktu liga su pienu, o kokias ligas perka is parduotuves su visais tais E tai nepastebi, kad vezys garantuotas. Kadangi zmones perka naturalu, nebeperka to sintetinio tai kur jau cia nepaskleis gando, tai ar kas gilinosi nuo ko isties tie vaikai susirgo, gal namuose nuo cipsu, ar nuo panasaus slamsto…juokas ir pyktis ima kai randi tokius straipsnius

  2. E133

    taip piene gali būti, tačiau daugelis parduoda švarų pieną. E priedai garantuoja ligas. Pirkdavau iš parduotuvių pieną-neskanus, kai atsigeri kaimiško kitaip pasijauti 😯

  3. lina

    Prie ko cia tie E? Is kiemo perkate piena ir galvojate, kad labai jau higieniska?! Ir dar sakote geras, o net neitariate, kad per puse skiestas vandeniu ir aisku, kokiu nevirintu Tie kaimo prekeiviai irgi gudrus Jei pigu tai dar toli grazu nereiskia, kad kokybiska!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.