Šauniausių olimpiečių laukia atlygis

Sporte neįmanoma iš anksto tiksliai sudėlioti varžybų scenarijaus. Kartais net geriausiems pasaulio atletams nepavyksta patekti ant prizininkų pakylos, nes ne paskutinį vaidmenį čia atlieka ir sėkmė.

Laimė, iš sekmadienį pasibaigusių Pekino žaidynių mūsų olimpiečiai grįžta ne tuščiomis – parveža net penkis medalius – du sidabro ir tris bronzos. O ir likusių be medalių sportininkų nevalia smerkti. Kas gi į olimpines žaidynes vyksta pralaimėti. Gali joms rengtis ištisus ketverius metus šviesios dienos nematydamas, tačiau lemiamą dieną įnoringoji sėkmė kartais ima ir pakiša koją.

Krepšininkai grįžta šiandien.
Pagal gražią tradiciją Lietuvoje ir šį kartą bus pagerbti ne tik olimpiniai medalininkai, bet ir ketvirtąsias-aštuntąsias vietas užėmę sportininkai. Daugelis jų jau grįžo į Lietuvą. Vakar 18 val. parskrido būrelis lengvaatlečių, o 22.45 val. Vilniaus oro uoste turėjo nusileisti sidabrinė mūsų buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė.

Šiandien 13.45 val. lėktuvu iš Frankfurto parskris nepakartojami Lietuvos krepšininkai. Nors šį sykį jie ir vėl liko be medalių, tačiau tradicijos nesulaužė – jau penktoje olimpiadoje iš eilės pateko į stipriausių komandų ketvertuką. Stulbinantis stabilumas.

Dvidešimties žmonių komanda

Pagal dar 2000 metais patvirtintą Vyriausybės nutarimą piniginėmis premijomis apdovanojami visi sportininkai, olimpinėse žaidynėse užėmę 1-8 vietas. Piniginiai prizai skiriami ir atletų treneriams bei juos globojusiems medikams, masažuotojams ir mokslininkams.

Nelabai smagu lįsti į svetimą kišenę, tačiau žinome, kaip smalsu sporto aistruoliams sužinoti, kokio atpildo namie sulauks geriausiai Pekine pasirodę mūsų atletai. Juolab kad premijos tradiciškai jiems bus mokamos iš mūsų – mokesčių mokėtojų pinigų.

Vienintelė Lietuvai Pekine atstovavusi komanda – vyrų krepšinio rinktinė iš Vyriausybės rezervo turėtų gauti 960,5 tūkst. litų premiją.

Krepšinio rinktinė premijuojama kiek kitaip, nei asmeninėse varžybose dalyvavę sportininkai. Krepšinio komandą sudaro 20 žmonių – 12 sportininkų, 4 treneriai, 2 gydytojai ir 2 masažuotojai). Vadinasi, vidutiniškai kiekvienas turėtų gauti 80 tūkst. litų. Tačiau premijos olimpinės komandos nariams bus skirstomos atsižvelgiant į kiekvieno indėlį olimpiniame turnyre. Tai spręs Lietuvos krepšinio federacija. Kaip jau įprasta, pinigus krepšininkams pagal kiekvieno nuopelnus išdalys treneriai ir federacija.

Šiemet likome be aukso

Individualių sporto šakų atstovai premijuojami kitokia tvarka.

Pagal jau minėtą Vyriausybės nutarimą už aukso medalį sportininkas gauna 400 tūkst. litų premiją. Deja, šiemet, kaip ir po Atlantos žaidynių, Lietuva liko be aukso. Už sidabro medalius mokama 200, už bronzos – 150, už ketvirtąją vietą – 80, už penktąją – 60, už šeštąją – 40, už septintąją – 30, už aštuntąją – 20 tūkst. litų. Treneriams skiriama dvigubai mažesnė suma nei jų auklėtiniams. O dvigubai mažiau už trenerius gaus sportininkams padėjusieji medikai, masažuotojai ir mokslininkai. Už laimėjimus šių metų olimpiadoje iš viso turėtų būti sumokėta beveik 3 mln. litų premijų.

Premijos (tūkstančiais litų) į aštuntukus patekusiems mūsų olimpiečiams (pavardė, sporto šaka, užimta vieta, premija sportininkui, premija treneriui, premija medikų ir mokslininkų grupei):

Gintarė Volungevičiūtė buriavimas 2 200 100 50

Edvinas Krungolcas šiuolaikinė penkiakovė 2 200 100 50

Mindaugas Mizgaitis graikų-romėnų imtynės 3 150 75 37,5

Virgilijus Alekna disko metimas 3 150 – 37,5

Andrejus Zadneprovskis šiuolaikinė penkiakovė 3 150 75 37,5

Vyrų krepšinio rinktinė krepšinis 4 960,5

Daina Gudzinevičiūtė šaudymas 5 60 30 15

Jaroslavas Jakšto boksas 5-8 60 30 15

Vilija Sereikaitė persekiojimas dviračių treke 6 40 20 10

Mindaugas Ežerskis graikų-romėnų imtynės 7 30 15 7,5

Simona Krupeckaitė sprintas dviračių treke 8 20 10 5

Mindaugas Griškonis vienvietė valtis 8 20 10 5

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.