„Sausą” įstatymą palaiko ne visi

Nors verslinininkai jau susitaikė, kad šiemet rugsėjo 1-ąją, kaip ir pernai, bus draudžiama bet kokių svaigiųjų gėrimų prekyba, daugelis jų įsitikinę, kad toks įstatymas ilgai galioti neturėtų.

Gėda prieš turistus

Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, labiausiai šis įstatymas nepalankus šalies viešbučiams, kurių darbuotojams juose apsistojusiems klientams tenka ilgai aiškinti, kodėl šie negali įsigyti svaigiųjų gėrimų.

„Iš tiesų šis „sausas” įstatymas padaro ne tiek finansinę, kiek moralinę žalą. Įsivaizduokite, kaip turi jaustis viešbučių darbuotojai, kai atėjus rugsėjo 1-ajai, jie privalo užrakinti mini bariukus ir viešbučio gyventojams aiškinti, jog negali parduoti tauriųjų gėrimų. Daugelis jų būna išties šokiruoti ir pasipiktinę. Lygiai taip pat turistai pernai keistai jautėsi ir kavinėse, kai pietų metu paprašius alaus ar vyno, padavėjos jiems atsakydavo, kad šiandien alkoholis neparduodamas. Daugelis jų aikčiojo nesupratę, ką tai reiškia”, – pasakojo E.Šiškauskienė.

Be to, pasak pašnekovės, nesusipratimų būta ir su pačiais lietuviais. „Pernai rugsėjo 1-oji buvo savaitgalį, kai daugelis lietuvių šventė vestuves, gimtadienius ir kitas šventes, tad tikrai ne vienas jų buvo nustebęs, kodėl negali įsigyti alkoholio. Manau, šis įstatymas ilgai negalios, nes jis visiškai nelogiškas – daugelis girtavo dar labiau nei įprastai, tiesiog namuose”, – pabrėžė E.Šiškauskienė.

Partneriams – pieno kokteiliai

Pašnekovė įsitikinusi, kad šiemet šis draudimas gana daug nepatogumų sukels verslininkams: „Labiausiai nukentės verslo klientai – net neįsivaizduoju, kaip daugeliui su partneriais iš užsienio nuėjus į kavinę vietoj taurės vyno pasiūlyti pieno kokteilį ar stiklinę sulčių”, – patikino E.Šiškauskienė.

E.Šiškauskienė įsitikinusi, kad norint imtis priemonių galbūt reikėtų sutrumpinti prekybos svaigiaisiais gėrimais prekybos centruose laiką, o baruose ir viešbučiuose leisti jais prekiauti kaip įprastai. Pasak jos, vis dėlto net ir tai neapsaugotų paauglių nuo girtavimo: „Norint pažaboti vaikų girtavimą „sausas” įstatymas nepadės – tuo rūpintis reikėtų kasdien. Nuolat būtina atidžiau tikrinti perkančiųjų svaigalus asmens dokumentus tiek prekybos centruose, tiek ir baruose”.

Užsidirba išvakarėse

Tačiau prekybininkams, nors ir tikinantiems, kad pernai rugsėjo 1-ąją uždirbo gerokai mažiau nei ankstesniais metais, šis įstatymas ypatingai daug nuostolių nepridarė. „Mes per daug neprieštaraujame, kad būtent rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiu. Žinoma, tokią dieną apyvarta išties gerokai sumažėja, nes į prekybos centrus ateina mažiau klientų, tačiau bent jau pernai visi alkoholiu apsirūpino išvakarėse. Visgi, toks ribojimas apsunkina prekybos centrų darbą, nes reikia iš prekybos salių išnešti svaigiuosius gėrimus arba juos uždengti, o tam reikia ne tik papildomų pajėgumų, bet ir daugiau laiko. Be to, išvakarėse, kai visi suplūsta apsipirkti, nusidriekia ilgos eilės – ir kasininkėms padidėja krūvis, ir pirkėjams tenka stovėti ilgose eilėse”, – patikino Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas.

Specialistai įsitikinę, kad šis įstatymas didesnių nuostolių pridaro mažoms parduotuvėlėms, nes jose apyvarta ir įprastomis dienomis nėra didelė. O į didžiuosius prekybos centrus gyventojai užsuka pirkti ne tik alkoholio.

Užprogramuos kasas

Prekybos tinklo „Maxima LT” atstovės spaudai Renatos Saulytės teigimu, ypatingų pasiruošimų artėjant lemtingai dienai prekybos centruose nevyksta. „Kaip ir pernai, taip ir šiemet likus keletui dienų iki rugsėjo 1-osios visur iškabinsime nuorodas, kuriose bus aiškiai parašyta, kad alkoholis parduodamas nebus. Mes neketiname nei užrakinti ar aptverti šių skyrių, nei uždengti pačių gėrimų ar juos apskritai išnešti iš prekybos salės, nes tai daryti dėl vienos dienos per sudėtinga”, – paaiškino ji.

Pasak R.Saulytės, nors pirkėjas į alkoholinių gėrimų skyrių patekti galės laisvai ir net į krepšį įsidėti gėrimų, už juos susimokėti kasoje jam nepavyks: „Visi mūsų darbuotojai bus perspėti, kad prekyba svaigiaisiais gėrimais tądien negalima, o jei kuris jų tai užmirštų, jam įmušti gėrimo kainos į kasą nepavyks. Visi kompiuteriai bus užprogramuoti nefiksuoti alkoholinių gėrimų kainų, tad klientas už pirkinį susimokėti negalės”, – patvirtino atstovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "„Sausą” įstatymą palaiko ne visi"

  1. ASSS

    IR VEL PER RUGSEJO PIRMAJA BUS PILNA GIRTU. ANKSCIAU MOKSLEIVIAI AR STUDENTAI SUSITIKDAVO RUGSEJO PIRMAJA KARTAIS ISGERDAVO O KARTAIS NE….DABAR BUTINAI GERS, NES BUS UZSIPIRKE IS ANKSTO VISI ATSINES PO BUTELIUKA(IR NE PO VIENA) TAI KAIPGI NEGERTI???

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.