Maistas lėktuve: rizika ar taupumas?

Išsisklaidžius iliuzijoms, kad maistas lėktuvuose dalijamas nemokamai, keleiviai mažiau valgyti nepradėjo. Taupymo mada, regis, lėktuvuose nepopuliari. Tuo įsitikinę oro vežėjai, kurių keleiviai neatsisako pasistiprinti skrydžio metu. Maisto inspektoriai informuoja, kad įmonės, gaminančios maistą lėktuvų keleiviams, yra priskirtos padidintos rizikos grupei.

Kaip žinoma, šiuo metu pigius skrydžius siūlančių oro vežėjų lėktuvuose maistas nemokamai nebedalijamas, nebent išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, skrendant į ilgesnę kelionę. Teigiama, kad kai maisto kaštai nebeįskaičiuojami į lėktuvo bilieto kainą, kaip buvo daroma anksčiau, skrydžių bendrovėms lengviau parduoti bilietus, nes jie tiesiog atrodo pigesni. Keleiviai pastebi, kad kartais lėktuvuose pardavinėjami sumuštiniai kainuoja ne ką mažiau nei maistas, siūlomas Europos sostinių kavinėse, bet oro bendrovių atstovai skaičiuoja kitaip – dėl skonio ir kokybės taip pat galima ginčytis. LŽ kalbinti oro vežėjai teigia, kad maisto suvartojimas lėktuvuose nesumažėjo dėl to, kad jis perkamas atskirai. Noro pasistiprinti skrendant esą nesumažino ir pastaruoju metu madingas taupymas. Tačiau ne vienas, nors kartą ragavęs patiekalų lėktuve, veikiausiai pripažins, kad po to, kai už maistą reikia susimokėti atskirai, atstumia stiuardesės siūlomą meniu. Ne visi keleiviai žino, kad Lietuvoje veikiančios įmonės, kurių maistas vartojamas skrydžio metu, pagal rizikos grupes yra priskirtas padidintos rizikos grupei.

Padidinta rizika

Vilniaus miesto valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje yra registruotos 2 maisto tvarkymo įmonės, kurios tiekia pagamintus patiekalus keleiviams, skrendantiems lėktuvais. Tai Vilniuje esančios UAB „Airo Catering Services Lietuva” ir UAB „Smulkus urmas” Orlaivių aptarnavimo skyrius „Myls aero”. Kaune nėra įmonių gaminančių maistą lėktuvų keleiviams.

Pasak Ramunės Girdžienės, valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Informacinių sistemų ir informacijos skyriaus vyriausiosios specialistės, šios dvi per metus 2-3 kartus tikrinamos įmonės pagal rizikos grupes yra priskirtos padidintos rizikos grupei.

„Šiais metais patikrinta UAB „Airo Catering Services Lietuva” dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo – pažeidimų nebuvo nustatyta”, – sakė ji.

Pyragaitis su tarakonu

„Praėjusiais metais atlikti 5 patikrinimai, kurių metu buvo nustatyti šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo ir apskaitos reikalavimų pažeidimai, savikontrolės sistemos procedūrų pažeidimai, maisto produktų laikymo bei ženklinimo reikalavimų, technologijos pažeidimai, buvo rasta produktų su tinkamumo vartoti terminais. Atsakingam darbuotojui buvo skirta bauda”, – pasakojo R.Girdžienė. Ji prisimena atvejį, kai keliautojas skundėsi, nes ant pyragaičio rado tarakoną. Patikrinus įmonę UAB „Avia Catering”, buvo nustatyta, kad skundas pagrįstas. Įmonės atsakingam darbuotojui buvo skirta bauda.

Užsakymų nesumažino

Po to, kai lėktuvuose taupymo sumetimais maistą buvo pradėta pardavinėti, maistą oro bendrovėms teikiančios įmonės atsisveikino su kai kuriais klientais, nes jie visus reikalingus maisto produktus pradėjo įsigyti vienoje vietoje. Tačiau kai kurie oro vežėjai teigia maisto užsakymų nesumažinę. „flyLAL” Rinkodaros ir produktų vystymo departamento direktorius Algis Akstinas LŽ sakė, kad nuo tada, kai už maistą lėktuvuose keleiviai privalo susimokėti, lėktuvuose teikiamo maisto užsakymų apimtys nesumažėjo. „Nepajutome tendencijos, kad skrisdami keleiviai mažiau valgytų ar gertų”, – tikino jis. Pasak A.Akstino, maisto užsakymai varijuoja priklausomai nuo reiso išvykimo laiko, trukmės ir netgi krypties – ar skrendama į Vilnių ar iš jo. „Dažniausiai keleiviai renkasi sumuštinius arba karštus patiekalus, pavyzdžiui, rytiniuose skrydžiuose – karštus pusryčių patiekalus. Daugiausia išgeriama kavos, vandens ir lietuviško alaus”, – vardijo jis. Šios bendrovės duomenimis, apie 80 proc. keleivių skrydžio metu perka maistą arba gėrimus. „Keleiviai taip pat mėgsta pusryčių pasiūlymus kartu su kava arba pietus su vynu”, – pastebi A.Akstinas.

Valgyti apsimoka

„flyLAL” Rinkodaros ir produktų vystymo departamento direktorius teigia nepastebėjęs, kad lėtėjant šalies ūkio augimui, dėl to esą pasikeitė gyventojų ir įpročiai – jie pradėjo taupyti. Keleiviai lėktuvuose kuklesnio vartojimo nedemonstruoja. „Nepastebime tendencijos, kad pastaruoju metu keleiviai imtų taupyti maistui. Žmonės keliaudami atostogauti sau leidžia šiek tiek daugiau nei įprastai, – sako jis ir priduria, kad maistas lėktuve gali būti ir vienas taupymo būdų. – Kartais pavalgyti lėktuve yra taupiau nei nusileidus, tarkime, kurioje nors Europos sostinėje, kur maistas gali būti kelis kartus brangesnis.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.