Sidabrinė Geltonoji jūra

Vakar iš ryto Lietuva sulaukė antrojo olimpinio medalio. Sidabrą iškovojo 25-erių buriuotoja iš Kauno Gintarė Volungevičiūtė, kurios pavardė Pekino žaidynių išvakarėse nefigūravo tarp potencionalių medalininkų.

Kadangi jau keli planuoti medalininkai pasitraukė iš žaidynių nieko nepešę, talentingos buriuotojos vakar iškovotas sidabras mums dvigubai brangesnis.

Laimėjo, bet liko antra.
Geltonojoje jūroje vykusioje regatoje olimpiados debiutantė G.Volungevičiūtė pirmąjį medalį aukščiausio rango varžybose iškovojo „Laser Radial” klasėje. Lietuvė vakar laimėjo lemiamą plaukimą dėl medalių, kuriame dalyvavo dešimt pajėgiausių šios klasės buriuotojų, ir, bendrojoje įskaitoje surinkusi 42 baudos taškus, ji tik penkiais nusileido olimpine čempione tapusiai amerikietei Annai Tunnicliffe. Bronzos medalį iškovojo trečia medalių plaukime finišavusi kinė Lijia Xu.

Prieš finalinį plaukimą stipriausios buriuotojos dėl vėjo stokos ilgiau nei numatyta laukė starto. Kai prasidėjo lenktynės, G.Volungevičiūtė iš karto šovė į priekį. Jau atrodė, kad aukso medalį pasigriebs lietuvė. Tačiau iki finišo likus maždaug 200 metrų, Naujosios Zelandijos buriuotoja atliko „reversą” ir praleido į priekį dėl aukso kovojusią amerikietę A.Tunnicliffe. Taip JAV sportininkė zelandietės dėka ir „pasigavo” aukso medalį, nors lemiamą plaukimą baigė antra po lietuvės.

Gintarė šiose žaidynėse laimėjo tris plaukimus, kartą finišavo trečia, dusyk buvo ketvirta ir po sykį – šešta, aštunta, trylikta ir dvidešimt pirma.

Po finalinio plaukimo Gintarė ir kitos medalius laimėjusios buriuotojos dar ilgai po burėmis mojavo savo šalių vėliavomis. O ant kranto Gintarės laukė treneris Linas Eidukevičius, komandos vadovas Albinas Grabnickas, sportininkės tėtis Gintautas Volungevičius.

Kai šių eilučių autoriui pavyko prisiskambinti toli nuo Pekino triumfo akimirkas išgyvenančiam sidabrinės mūsų buriuotojos treneriui Linui Eidukevičiui, Gintarei kaip tik tuo metu buvo teikiamas sidabro medalis. Girdėjosi, kaip būrys lietuvių skandavo Lie-tu-va. Sunkiai jausmus tramdantis L.Eidukevičius LŽ sakė: „Apie medalį galvojau. Juk šiemet Gintarė pasaulio čempionate buvo ketvirta. Mano planuose buvo parašyta: pirmoji – dešimtoji vietos”.

Naujosios olimpinės vicečempionės G.Volungevičiūtės treneris prisipažino labai išvargęs po alinančio auklėtinės plaukimų maratono ir sakė norįs kuo greičiau grįžti į Lietuvą.

„Sezonas buvo labai sunkus, noriu namo. Gintarei sezonas buvo dar sunkesnis, bet ji lieka Pekine. Ji nori pasimėgauti žvaigždžių valanda”, – sakė pavargęs, bet lamingas treneris L.Eidukevičius.

Po apdovanojimo ceremonijos sportininkės buvo nuvestos į dopingo kontrolės punktą.

Tai jau antrasis Lietuvos komandos medalis Pekino olimpinėse žaidynėse. Pirmąjį – bronzos – praėjusią savaitę graikų-romėnų imtynėse iškovojo Mindaugas Mizgaitis, kuris vakar iš Pekino sugrįžo į Lietuvą.

„Laser Radial” klasės lyderių rikiuotė (baudos taškai, skliaustuose – užimta vieta paskutiniame plaukime):

1. Anna Tunnicliffe (JAV) 37 (2)

2. Gintarė Volungevičiūtė 42 (1)

3. Xu Lijia (Kinija) 50 (3)

4. Sarah Blanck (Australija) 62 (4)

5. Sarah Steyaert (Prancūzija) 77 (8)

6. Nathalie Brugger (Šveicarija) 90 (5)

7. Jo Aleh (N. Zelandija) 90 (9)

8. Evi Van Acker (Belgija) 91 (10)

9. Katarzyna Szotynska (Lenkija) 109 (6)

10.Penny Clark (Didžioji Britanija) 112 (7)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.