Beviltiškos skolos netirpsta

Nuo kitų metų mokestinio laikotarpio įsigalios naujos beviltiškų skolų apskaitos taisyklės, taigi tokių skolų apskaitoje atsiranda reikšmingų pokyčių.

Apie pasikeitimus tvarkant beviltiškų skolų apskaitą LŽ kalbėjo su Ramune Vaičiūniene, finansinių konsultacijų ir apskaitos paslaugų įmonės vadove.

Dažnas reiškinys versle.
R.Vaičiūnienė pabrėžė, kad skolų valdymo kontrolė ir tinkama jų apskaita yra viena būtinų teigiamų pinigų srautų sąlygų. „Suprantama, kad būtų galima užtikrinti teigiamus pinigų srautus, kai įmonės pinigų įplaukos viršija pinigų išmokas, reikia siekti pelno iš kiekvieno sandorio”, – sakė R.Vaičiūnienė. Tačiau ji pripažino, kad net pelningoms įmonėms ne visada pavyksta išvengti pinigų srautų problemų, jeigu nesukuriama patikima skolų valdymo sistema.

Kaip žinoma, pirkėjų skolos yra trumpalaikis įmonės turtas, kuris per sutartinį laikotarpį turi tapti pinigų įplaukomis. Bet kartais pirkėjų skola nevirsta pinigais nei per nustatytą laikotarpį, nei vėliau – retas verslininkas nėra susidūręs su beviltiškų skolų reiškiniu.

„Beviltiškos skolos išbalansuoja pinigų srautus – tai viena neigiama jų pasekmė. Beviltiškų skolų sąnaudos taip pat daro įtaką įmonės veiklos rezultatams – mažina pelną arba didina nuostolius. Nurašius beviltiškas skolų sumas į sąnaudas, tokia skolų dalimi sumažėja įmonės prekybos skolos, o tai reiškia, kad sumažėja ir įmonės turtas”, – paaiškino R.Vaičiūnienė.

Pagal Pelno mokesčio įstatymą ne visos beviltiškų skolų sąnaudos yra leidžiami atskaitymai, t. y. mažina apmokestinamą rezultatą.

Faktai

Skola laikoma beviltiška, kai mokesčių mokėtojas negali jos susigrąžinti praėjus ne mažiau kaip metams nuo skolos sumos įtraukimo į mokesčių mokėtojo pajamas arba nuo skolos atsiradimo užfiksavimo mokesčių mokėtojo apskaitos dokumentuose, arba jei skolininkas yra miręs ar paskelbtas mirusiu, arba jo įmonė likviduota ar bankrutavusi. Visais šiais atvejais mokesčių mokėtojas turi įrodyti skolos beviltiškumą ir pastangas ją susigrąžinti.

Skolų beviltiškumo ir pastangų joms susigrąžinti įrodymo bei beviltiškų skolų sumų apskaičiavimo tvarką nustato Finansų ministerija.

Naujovės palengvins naštą

Naujose taisyklėse, kurios įsigalios nuo kitų metų mokestinio laikotarpio, esama reikšmingų pakeitimų tvarkant beviltiškų skolų apskaitą. „Naujose taisyklėse nustatytas paprastesnis beviltiškų skolų, kurių suma neviršija 500 litų per vieną mokestinį laikotarpį ir kurios susijusios su fiziniais asmenimis, nurašymas. Anksčiau buvo ribojama taikyti šią tvarką tik skoloms, susidariusioms teikiant telekomunikacijų ir ilgalaikes paslaugas – gyvenamųjų patalpų nuomos, šalto ir karšto vandens, elektros energijos, dujų, šilumos energijos ir komunalinių paslaugų. Kita daugiau dėmesio verta naujovė – apribotas reikalavimas mokesčių mokėtojui turėti šiose taisyklėse nurodytus dokumentus, įrodančius skolų beviltiškumą ir mokesčių mokėtojo pastangas atgauti tokias skolas. Nuo 2009 metų jis nebus taikomas, jei pagal Lietuvos teisės aktų nuostatas tokių dokumentų mokesčių mokėtojas negali gauti”, – naujienas skolų apskaitymo srityje vardijo pašnekovė.

Tačiau ji pabrėžė, jog išlieka bendras reikalavimas, kad mokesčių mokėtojas privalo turėti dokumentų, įrodančių skolų beviltiškumą ir pastangas jas susigrąžinti, originalus arba jų nuorašus. „Tokie patys reikalavimai taikomi ir dokumentams, išduotiems užsienio valstybėse. Be to, šie dokumentai turi būti atitinkama tvarka patvirtinti ir nustatytais atvejais legalizuoti”, – pridūrė ji.

Pasak R.Vaičiūnienės, būtų galima daryti prielaidą, kad nurašyti beviltiškų skolų sąnaudas taps lengviau. „Deja, nekonkretizuoti atvejai, kai mokesčių mokėtojas negali gauti dokumentų, įrodančių skolos beviltiškumą. Vertėtų atkreipti dėmesį, jog ir šiai nuostatai pagrįsti reikės dokumentų – tik šiuo atveju pagrindžiančių, kad mokesčių mokėtojas negali gauti dokumentų, įrodančių skolos beviltiškumą”, – nurodė biurokratines vingrybes specialistė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.