Daržovių mėgėjams – naujos kainos

Per metus prekybos vietose gerokai pabrango kone visi maisto produktai, tarp jų ir ekologiškos maisto prekės. Tačiau bulvių ir kitų daržovių rudenėjant galima nusipirkti pigiau.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, ekologiškų maisto produktų kainos parduotuvėse ir turgavietėse šių metų liepos mėnesį buvo gerokai didesnės nei tuo pat metu pernai. Mažmeninės prekybos centruose per metus labiausiai pabrango perlinės kruopos – nuo 2,11 iki 2,8 lito. Ekologiškų kvietinių miltų kaina pakilo nuo 1,98 iki 2,1 lito už kilogramą, tačiau buvo mažesnė nei birželį, kai miltai kainavo 2,23 lito. Indelis natūralaus jogurto per metus brango beveik ketvirtadaliu – nuo 2,15 iki 2,56 lito, litrinis butelis pieno – apie 50 centų.

Turgavietėse kilogramas ekologiškų bulvių liepą kainavo pigiau nei birželį – jų kaina sumažėjo nuo 3 iki 2 litų. Kilogramas burokėlių per metus pabrango litu – šių metų liepą kainavo 3 litus. Kilogramas kopūstų atpigo keliasdešimčia centų – iki 1,1 lito. Labiausiai, net tris kartus, turgavietėse brango krapai. Jie liepą kainavo 30 litų (kilogramas), o prieš metus – 10 litų.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras praneša, kad atostogų įkarščiu, kaip ir tikėtasi, atpigo beveik visos daržovės. Trečiąją liepos dekadą bulvininkystės ūkiuose bulvių kainos buvo stabilios – svyravo nuo 500 iki 900 litų už toną. Šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, bulvės yra maždaug 13 proc. pigesnės.

Kopūstų kainos, atsižvelgiant į jų kokybę, paskirtį ir parduodamą kiekį, svyravo nuo 350 iki 600 litų už toną, t. y. buvo perpus mažesnės nei prieš metus.

Rinkoje atsiranda vis daugiau pigesnių kininių ir žiedinių kopūstų. Per savaitę jie vidutiniškai atpigo atitinkamai 27 ir 10 procentų.

Didėja ir burokėlių pasiūla, todėl jų kaina per savaitę sumažėjo beveik 13 proc. ir paskutinę liepos savaitę siekė 700-1000 litų už toną. Rinkoje vis dar palyginti mažai siūloma lietuviškų morkų. Paskutinę liepos savaitę jų tonos kaina svyravo nuo 1 iki 1,3 tūkst. litų.

Padidėjus konkurencijai dėl lenkiškų ir lietuviškų pomidorų pasiūlos, beveik išnyko dideliuose ir mažesniuose šiltnamiuose išaugintos produkcijos kainų skirtumai. Paskutinę liepos savaitę tona pomidorų kainavo 2,3-2,5 tūkst. litų. Pernai jie buvo kone penktadaliu pigesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.