Pilietybei spendžiami referendumo spąstai

Prezidento pasiūlytą referendumo dėl dvigubos pilietybės idėją politikai vertina prieštaringai ir mano, kad problemą galima išspręsti paprasčiau – taisant įstatymą.

Gali būti, kad 2009-ųjų vasarą rinkėjams, atėjusiems balsuoti už naująjį šalies vadovą, bus pasiūlyta pareikšti savo nuomonę ir dėl dvigubos pilietybės. Mintį kartu su prezidento rinkimais surengti referendumą vakar suformulavo prezidentas Valdas Adamkus (nors anksčiau jis nepritarė referendumui), dalyvavęs Pasaulio lietuvių bendrijos ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos kraštų valdybų pirmininkų suvažiavimo posėdyje Trakuose. Liepos viduryje dėl galimų Konstitucijos pažeidimų vetavęs naująjį Pilietybės įstatymą (esą dvigubos pilietybės suteikimas traktuojamas per plačiai) ir nepasiūlęs, kaip spręsti šią išeivijai aktualią problemą, dabar prezidentas ją užkrauna ant rinkėjų pečių. Seimo pirmininko Česlovo Juršėno nuomone, tokią idėją verta apsvarstyti ir visuomenėje, ir Seime. „Manau, kad toks referendumas turi daugiausia šansų, nes prezidento rinkimuose žmonės dalyvauja aktyviai. Jei referendumo klausimą būtų siūloma spręsti per rinkimus į Seimą, baimės, kad jis neįvyks, būtų kur kas daugiau”, – LŽ sakė Č.Juršėnas. Kartu parlamento vadovas teigė manąs, kad referendumui teikiamo klausimo formuluotė turi būti labai apgalvota ir tiksli. „Laiko dar turime – klausimą galime analizuoti šios kadencijos Seime, pasitarti su teisininkais, išmanančiais Konstituciją. Naujasis Seimas galės tęsti mūsų darbą, arba, jei kas nors netiks, pakeisti tą formuluotę”, – sakė parlamento vadovas. Nutarimas dėl referendumo rengimo pagal įstatymą turi būti priimtas nuo vasario pradžios iki kovo pradžios.

„Man neaišku, ką prezidentas nori referendumu spręsti. Jeigu norima keisti Konstituciją, reikia pasiūlyti pataisos formuluotę. Mano įsitikinimu, ir dabar galiojanti Konstitucijos 12 straipsnio nuostata privalomai nurodo įstatyme numatytus atvejus, kada galima turėti dvigubą pilietybę”, – LŽ sakė Seimo pirmininko pavaduotojas opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis (TS-LKD) Andrius Kubilius. Pasak jo, dabar galiojančiame įstatyme numatyti du atvejai, kai galima turėti dvigubą pilietybę – belieka įrašyti trečiąjį ir problema bus išspręsta. Referendumo kelias yra pakankami sudėtingas, reikia didelės balsų daugumos.

Anot naująjį Pilietybės įstatymo projektą rengusios Seimo darbo grupės vadovo Liberalų ir centro frakcijos nario Armino Lydekos, niekam, net užsienio lietuviams, nereikia absoliučios dvigubos pilietybės. Sprendimą galima būtų rasti keičiant įstatymą, bet ne įteisinant dvigubą pilietybę visiems ir visada.

Pagal įstatymą privalomasis referendumas (keičiant Konstituciją būtent toks ir bus) laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Sprendimas laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Pilietybei spendžiami referendumo spąstai"

  1. xxx

    Tik uz vienguba pilietybe…..jokiu dvigubu pilietybiu….. 😉

  2. vv

    Tik už viengubą pilietybę ……

  3. Buvusi prezidento kaimyne

    Perskaiciau du komentarus. Galvoju juos parase V Adamkus ir Bozena.
    Na o visa Lietuva uz dviguba pilietybe. Mes patys ir musu vaikai nebebus uzdaryti vienos valdzios narve. Ateities kartos pasmerktu musu karta, jeigu mes tikri lietuviai pasielgtume dabar kaip V Adamkus.

  4. ee

    nereikia jokiu dvigubu pilietibiu, apsurdas kaskoks. ir is kur tiek kvailu zmoniu. adamkui tik ir rupi, kai pats emigrantas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.