Prasidėjo okupacija

„Paskutinės mus pasiekiančios žinios yra baisios. Iš esmės, kartojasi 1921 metų situacija, kai vėl aneksuojama nepriklausoma Gruzijos valstybė. Rusijos okupantai iš visų pusių puola mūsų šalį”, – vakar skubiai sušauktame brifinge sakė Gruzijos ambasadorius Lietuvoje Georgijus Kerdikošvilis.

G.Kerdikošvilis pranešė, kad naktį į sekmadienį per Roki tunelį į Pietų Osetiją įvažiavo dar apie 6 tūkst. karių, 90 tankų, 150 šarvuočių ir 250 artilerijos pabūklų. Abchazijoje esančiame Očamčiros uoste išsilaipino 4 tūkst. Rusijos Pskovo divizijos desantininkų. Be to, Gruzijos pakrantes blokuoja Rusijos Juodosios jūros laivynas, jau buvo apšaudomas Kutaisio uostas.

„Iš oro, jūros apšaudoma visa Gruzijos teritorija. Sostinėje Tbilisyje bombarduojami aerodromai, miesto ligoninės, kuriose gydomi sužeistieji, mokyklos”, – tvirtino G.Kerdikošvilis, pridūręs, kad Rusija savo antpuoliams pradėjo naudoti sunkiuosius bombonešius. Paskutiniais duomenimis prasidėjo intensyvus Zugdidžio, miesto Gruzijos vakaruose, apšaudymas, po kurio tikimasi ir jo šturmo. Rusijai užėmus Zugdidį būtų blokuojama pagrindinė autostrada, siejanti sostinę Tbilisį su šalies vakariniais regionais.

„Mūsų padėtis kritiška, todėl jei pasaulinė bendruomenė nesiims žaibiškų veiksmų, kurie sustabdytų Rusijos agresiją, vien pareiškimais padėties nepavyks pagerinti. Gruzijoje kas valandą žūna ar nuo sužeidimų miršta dešimtys taikių gyventojų,- teigė ambasadorius G.Kerdikošvilis. – Nesulaukę tinkamos pasaulio reakcijos, XXI amžiuje susidursime su gruzinų tautos aneksija ir genocidu.”

Paleista propagandos mašina

Vėliau pokalbyje su LŽ žurnalistais G.Kerdikošvilis priminė, kodėl prasidėjo šis karas, kurį Rusijos propagandinė mašina pavertė Gruzijos agresija prieš Pietų Osetiją. „Regis, pasaulis pagaliau suvokė, kad tai, ką perduoda Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida, visiškai neatitinka tikrovės. Priminsiu, kad viskas prasidėjo nuo to, jog prieš savaitę buvo susprogdinti Gruzijos taikdariai. Kai į įvykio vietą atvyko Gruzijos kariai ir ESBO atstovai išvežti sužeistuosius, į juos buvo atidengta ugnis. Gruzijos kariai atsakė ugnimi tik todėl, kad galėtų išvežti sužeistuosius”, – tvirtino ambasadorius, dar priminęs, kad iš karto oficialusis Tbilisis pareiškė vienašališkai nutraukiąs bet kokius kovos veiksmus, siūlydamas pradėti taikiai aiškintis incidento priežastis. Rusijos „taikdarių” atsakas – buvo įsiveržta į gruzinų kaimus, kuriuose prasidėjo žudymai ir moterų prievartavimas. „Mes turime filmuotą medžiagą, kurią netrukus paviešinsime, joje aiškiai matoma Rusijos „taikdariška” veikla – civilių žudynės. Gruzijai reikėjo kaip nors reaguoti”, – sakė G.Kerdikošvilis.

Vakarai neįvertina grėsmių

Ambasadorius stebėjosi vangia Vakarų reakcija į Rusijos agresyvius veiksmus. „Kokia gali būti olimpiada, kai jos metu pasaulio žemėlapyje gali nebelikti Gruzijos valstybės ir tautos. Jei pasaulis būtų demokratiškas ir humaniškas, olimpines žaidynes turėtų nutraukti. Tačiau Gruzija daugelio Vakarų valstybių nedomina, – apgailestavo G.Kerdikošvilis. – Tik priminsiu, kad šiandien yra bombarduojamas ir griaunamas Tbilisis, o rytoj ateis kitų valstybių ir miestų eilė.” Diplomatas priminė buvusio Rusijos prezidento, o dabar premjero Vladimiro Putino žodžius, jog Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiulė istorinė klaida. Dabar ši klaida taisoma: vyksta „blogio pergalė prieš gėrį ir galutinės Rusijos demokratijos likučių laidotuvės”. „Žemai lenkiuosi ir nuoširdžiai dėkoju lietuvių tautai, kuri taip nuoširdžiai palaiko mus baisios agresijos akivaizdoje”, – baigdamas pokalbį sakė G.Kerdikošvilis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Prasidėjo okupacija"

  1. Gėla

    Gruzinai, duokit laisvę osetinams, o ne ginklu žudykit šią mažą tautelę. Neversikt visos bėdos ant rusų. Ir patys esate daug kur kalti. Mokėkit rimtus klausimus spręsti rimrai o ne karštakošiškai. Osetija nenori priklausyti nuo Gruzijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.