Pekino karštyje atmosfera tebekaista

Pekine jau vyksta olimpinis vyrų ir moterų futbolo turnyras, tačiau tikroji šventė prasidės šiandien, kai Kinijos sostinės olimpiniame stadione bus įžiebtas olimpinis fakelas ir pakelta olimpinė vėliava.

Iškilminga XXIX Pekino vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija prasidės magišku laiku: 2008 metų 8 mėnesio 8 dieną 08 val. (20 val.) 08 min. 08 sek. Lietuvos laiku iškilmės prasidės 15 valandą.

Pagal kinų abėcėlę

Atidarymo parade žygiuos 204 olimpinės delegacijos. Šalys surikiuotos pagal kinų abėcėlę. Lietuviai žygiuos penkiasdešimt septinti. Prieš mūsiškius eis Indonezijos atstovai, po mūsiškių – Nigerio sportininkai. Latviai žygiuos 114-i, estai – 160-i.

Lietuvos vėliavnešys – vyrų krepšinio rinktinės įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius. Prieš ketverius metus Atėnuose ši misija irgi buvo patikėta krepšininkui – Sauliui Štombergui.

Pasak olimpinės delegacijos atstovo spaudai Broniaus Čekanausko, Lietuvių būrį parade sudarys maždaug 30 žmonių. Kurie sportininkai žygiuos parade, bus svarstoma šįryt.

Išvakarėse paaiškėjo, jog eitynių dalyviams vis dėlto leista neštis fotoaparatus ir fotografuoti, nes anksčiau sakyta, kad dalyvaujantieji parade negalės turėti jokios fototechnikos, netgi mobiliųjų telefonų. Beje, vėliavnešiai bei kiti sportininkai, kurie nenorės laukti ceremonijos pabaigos, po eitynių autobusais galės grįžti į olimpinį kaimelį.

Atidarymo ceremonija truks apie keturias valandas, nes saliutai numatyti 24 valandą (19 val. Lietuvos laiku).

Sambrūzdis didėja

Artėjant iškilmingai akimirkai, Pekino sostinės gatvėse jaučiamas akivaizdus pagyvėjimas. Čia jau gerokai daugiau policijos, didesnėse sankryžose patruliuoja pusiau šarvuotos mašinos. „Jaučiamas didelis sambrūzdis, ypač arčiau olimpinio kaimelio”, – LŽ sakė B.Čekanauskas.

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas tikino, jog visas Pekinas kvėpuoja olimpine dvasia. Jis akcentavo nežmonišką karštį: „Pereini gatvę ir jau visas šlapias. Karštis beprotiškas.”

Tiesa, nežinia, koks oras bus per atidarymą. Pekino meteorologijos biuras penktadieniui pranašavo permainingus orus: temperatūra nukris iki 30-32 laipsnių šilumos, bus debesuota, protarpiais palis, gali net griaudėti…

Atvyksta, išvyksta

Vakar į olimpinį kaimelį atvyko mūsų graikų-romėnų imtynininkai, iš aklimatizacijos ir treniruočių stovyklos pajūrio mieste Jantai atskrido plaukikai. Pastarieji liko patenkinti treniruočių sąlygomis Jantai mieste. B.Čekanauskas pasisiūlė padėti imtynininkams surasti valgyklą, tačiau Mindaugas Mizgaitis atsisakė: „Kokia valgykla – mums reikia svorio numesti.”

Kol kas kaimelyje nėra nė vieno lengvaatlečio – visi, kurie atskrido į Kiniją, netrukus iš olimpinio kaimelio išvyko treniruotis į Jantai. O mūsų dviratininkai apgyvendinti už keliolikos kilometrų nuo kaimelio, arčiau dviračių trasos.

Beje, vakar su 28-uoju gimtadieniu buvo pasveikintas mūsų olimpietis boksininkas Jaroslavas Jakšto. O kiekvienas olimpinio kaimelio gyventojas dovanų gauna ne tik kinų vaikų tapytą paveikslą, bet ir krepšį, kuriame yra trys ženkliukai, skėtis, vienas iš talismanų, „Coca Colos” raktelis nuo kaimelyje esančių gėrimų automatų, atvirukų rinkinys, žemėlapis. Taip pat yra „Johnson &Johnson” kuprinėlė su higienos reikmenimis.

J.Mačiuliui vėl skauda
Pasak M.Balčiūno, šiandien, prieš žaidynių atidarymą, Lietuvos krepšinio rinktinė vyks į „Nike” atstovybę. O rinktinės stovykloje yra ir džiugių, ir liūdnų naujienų.

Kaip informavo rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis, vakar puolėjui Jonui Mačiuliui atsinaujino sena trauma. Plaštaką krepšininkas susižeidė liepos pradžioje, kai rinktinė stovyklavo Klaipėdoje. Nuo to laiko krepšininkas žaidė ir treniravosi su specialiu įtvaru. Vakar per treniruotę J.Mačiulis vėl susitrenkė tą pačią plaštaką. Po treniruotės žaidėjas su rinktinės gydytoju Rimtautu Gudu išvyko atlikti tyrimų. Kaip LŽ teigė rinktinės administratorius Mindaugas Špokas, Jono trauma nėra sudėtinga, medikai darys viską, kad sekmadienį jis jau rungtyniautų.

Kelis, vertas milijono

Linksmoji žinia ta, kad draudimo bendrovė „PZU Lietuva” apdraudė gynėjo Rimanto Kaukėno kairįjį kelį vieno milijono eurų sumai. Šis draudimas buvo pagrindinė krepšininko dalyvavimo Pekino žaidynėse sąlyga, kurią iškėlė Sienos „Montepaschi” klubas. Kadangi R.Kaukėnui 2007 metais buvo trūkę kairiojo kelio raiščiai, „Montepaschi”, su kuriuo krepšininkas pernai pratęsė kontraktą dar dviem sezonams, pageidavo, kad būtų papildomai apdraustas žaidėjo kelis.

Pirmąsias krepšinio turnyro rungtynes mūsų krepšininkai žais sekmadienį su Argentinos rinktine.

Stebėjo valgančias žvaigždes

O kita olimpinio krepšinio turnyro komanda – JAV – savo pasirodymu olimpiniame kaimelyje sukėlė daugiausia triukšmo. Pasak B.Čekanausko, prabangiame viešbutyje apsigyvenusios NBA žvaigždės trečiadienį vaikštinėjo po kaimelį – Carlosas Boozeris, LeBronas Jamesas, Dwyne’as Wade’as, Jasonas Kidas… Didžiausią furorą amerikiečiai sukėlė valgykloje. Pažiūrėti, kaip jie valgo, subėgo ne tik visa Afrika…

Nubausti žurnalistai

Užvakar olimpiniame kaimelyje už tai, kad filmavo ir fotografavo pažeisdami nustatytą tvarką, akreditacijų neteko septyni žurnalistai. Manoma, kad akreditacijas žurnalistai atgaus, bet jiems bus draudžiama lankytis olimpiniame kaimelyje.

O vakar prie pagrindinio spaudos centro (MPS) įėjimo susidarė spūstis, mat elektroninė sistema nenorėjo nieko įleisti vidun. Nežinia, kas nutiko, bet spūstis ir nepasitenkinimo banga kas minutę didėjo. Anksčiau praėjusieji jau iš spaudos centro pusės filmavo ir fotografavo įspūdingą žurnalistų „ataką”… Supratę, kad neigiama reklama pakenks šalies įvaizdžiui, apsauginiai praleido žurnalistus jų beveik netikrindami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.