Ketvirtadalis neįgaliųjų – be būtinos technikos

Daugiau nei tūkstantis Lietuvos neįgaliųjų šiuo metu neturi jiems būtinų vežimėlių, per pusę tūkstančio – vaikštynių, specialių funkcinių lovų ir čiužinių nuo pragulų.

Minėta kompensacine technika ligų prispaustuosius apsiėmusio aprūpinti Techninės pagalbos neįgaliesiems centro (TPNC) direktorius Vytautas Bruzga pabrėžia, kad valstybė pajėgi suteikti pagalbines priemones tik trims ketvirtadaliams neįgaliųjų. Šioms reikmėms per metus iš valstybės biudžeto išleidžiama daugiau kaip 7 mln. litų.

Deficitinės priemonės.
Tai, kad kompensacinė technika neįgaliesiems vis dar deficitas, vaizdžiai iliustruoja Panevėžio pavyzdys. Pernai Aukštaitijos sostinėje gyvenantys neįgalieji, TPNC pateikę prašymus dėl 1250 kompensacinės technikos priemonių, tegavo 821. Šiemet centrui išsiųsta 2400 užsakymų, kol kas patenkinta tik dešimtadalis jų. Pagal pateiktų prašymų skaičių matyti, kad panevėžiečiams šiuo metu reikalingiausi vežimėliai, kurių laukia 32 neįgalieji. Pusšimčiui sunkiai vaikštančių asmenų reikia ramentų. Didžiulis reguliuojamųjų slaugos lovų, pragulų profilaktikai skirtų čiužinių, vaikštynių, tualetinių kėdžių ir kitų kompensacinės technikos reikmenų poreikis.

Veža iš viso pasaulio

LŽ kalbintas TPNC direktorius V.Bruzga tikino, esą metai dar tik įpusėjo, tad dalis priemonių užsakoma ir perkama, o dalis jau yra centro sandėliuose. Pasak V.Bruzgos, kompensacinė technika Lietuvą pasiekia iš viso pasaulio, todėl jos pirkimo konkursai nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi. Kita vertus, valstybė teišgali patenkinti tris ketvirtadalius neįgaliųjų poreikių.

„Didžiulė bėda dar ir tai, kad šeimos, kurioms kompensacinė technika nebereikalinga, neskuba jos grąžinti”, – pabrėžė V.Bruzga. Jis priminė, kad gaudami minėtas priemones žmonės pasirašo, kad tapusios nereikalingos jos bus grąžinamos. Tačiau neįgaliajam mirus ar dėl įvairių kitų priežasčių nebenaudojama technika neretai nukišama į atokiausią užkaborį ar net išmetama, kad nebadytų akių. „Techninės pagalbos neįgaliesiems skyriuose, esančiuose daugelyje apskričių, dirba vos po kelis žmones, tad esame nepajėgūs visko kontroliuoti. Labai norėtume, kad tai daryti mums padėtų savivaldybės”, – aiškino V.Bruzga.

Sulauks ne visi

TPNC Panevėžio skyriaus vedėja Dalia Tamulienė pabrėžė, kad jos vadovaujamam skyriui, aptarnaujančiam visą Panevėžio apskritį, iš valstybės skiriamų lėšų neįgaliųjų kompensacinei technikai tenka vos 8 procentai. Už šiuos pinigus numatyta šešių Panevėžio apskrities savivaldybių neįgaliesiems nupirkti 177 vežimėlius, 48 funkcines lovas, 80 čiužinių ir kitokių gyvenimą lengvinančių priemonių.

D.Tamulienės teigimu, visų apskrities neįgaliųjų poreikių šia technika aprūpinti nepavyks.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Ketvirtadalis neįgaliųjų – be būtinos technikos"

  1. liūdna

    tai kodėl visokiem baliam valdžia randa tukstančius o čia žmonės išdirbe sunkiai visą gyvenimą neuždirbo net invalido vežimėlio . 😥

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.