Dzūkai priešinasi VKEEK nustatytoms šilumos kainoms

Druskininkų ir Alytaus miesto savivaldybės atsisako už šilumą mokėti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytą kainą.

Praėjusį ketvirtadienį Alytaus miesto savivaldybė nusprendė, kad VKEKK nustatyta šildymo kaina 25,73 cento už kilovatvalandę sunaudotos šilumos energijos yra nepagrįsta. Jeigu savivaldybė sutiktų patvirtinti VKEKK nustatytą kainą, alytiškiams šildymo kaina šį sezoną padidėtų beveik 44 procentais. Tarybos narių įsitikinimu, VKEKK šilumos kainą paskaičiavo nesilaikydama Šilumos kainų skaičiavimo metodikos, neteisingai apskaičiuodama infliacijos koregavimo koeficientą bei nepagrįstai padidindama kuro sąnaudas. Todėl savivaldybė, atsižvelgusi į gyventojų interesus, nustatė, jog UAB „Litesko” filialas „Alytaus energija” už centralizuotai tiekiamos šilumos kilovatvalandę galės skaičiuoti po 22,32 cento be pridėtinės vertės mokesčio.

Alytaus politikai atmetė ir prieš porą mėnesių pasiūlytą „Litesko” šildymo kainą 24,41 cento už kilovatvalandę.

VKEKK grasina, kad jeigu Alytaus miesto savivaldybė ignoruos jos sprendimą didinti šildymo kainą iki 25,73 cento, tai per 30 kalendorinių dienų „Litesko” galės vienašališkai nustatyti laikiną šildymo kainą.

Tačiau Alytaus miesto savivaldybė nelabai baiminasi VKEKK gąsdinimų. Praėjusių metų rudenį ji buvo kreipusis į teismą dėl reikalaujamo patvirtinti 18,65 cento už kilovatvalandę ir teismas patvirtino kompromisinį šilumos kaino variantą 17,89 cento, kuris Alytuje galiojo iki šiol.

Druskininkų savivaldybės taip pat netenkino VKEKK nustatyta šilumos kaina – 27,98 cento už kilovatvalandę. Jeigu druskininkiečiai sutiktų su VKEKK reikalavimu, gyventojams šiluma pabrangtų 59,2 procento. Todėl praėjusį pirmadienį Druskininkų savivaldybė Vilniaus apygardos teismui apskundė VKEKK sprendimą dėl tokio drastiško šilumos kainos padidinimo.

Teismui buvo apskųstas VKEKK sprendimas, kuriuo konstatuojama, kad Druskininkų savivaldybė patvirtino kainas, paskaičiuotas ne pagal VKEKK nustatytą šilumos kainų skaičiavimo metodiką ir kuriame nurodoma savivaldybės specialistams per 30 dienų ištaisyti pažeidimus, priešingu atveju VKEKK vienašališkai nustatys kainas vartotojams. Anot Druskininkų savivaldybės specialistų, taryba, vadovaudamasi VKEKK metodika, patvirtino šilumos kainą – 23,39 cento už kilovatvalandę. Vadovaujantis šia kaina, šilumos kaina gyventojams padidėtų 33 proc. – beveik per pusę mažiau, negu nustatė VKEKK. Savivaldybė teismo prašo sustabdyti VKEKK priimtą sprendimą, kol bus išnagrinėtas skundas.

Sostinės valdžia taip pat nesutinka su vienašališku VKEKK sprendimu „Vilniaus energijos” tiekiamos šilumos kainą didinti 53 procentais. Dėl to ji kreipsis į aukštesnės instancijos teismą. Vilniaus savivaldybė skaičiuoja, kad šilumos kaina turėtų kilti bent 10 proc. mažiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

5 atsiliepimai į "Dzūkai priešinasi VKEEK nustatytoms šilumos kainoms"

  1. f

    😕 vistiek susimokėsit 😥

  2. Mina

    Suns balsas i dangu neina!
    Kaip nuspres,taip ir bus!

    Baudziava,nieko daugiau!

  3. to MINA

    RESPECT 💡 pilnai sutinku 😯

  4. varėnis

    jbl as ta miesta … turiu nuo miesto 10Km soda, tai ten susitvarkysiu ir gyvensiu. Nereiks nors mokesciu uz buta nesamoningu moket.

  5. Dzukas

    manau kad teisingai dzukai daro kad nenori moketi daugiau kas dar apgins musu interesus jai ne mes patys dabar taip iseina kad kirkilas yra lietuvos duju akcininkas ir tuo paciu sprendzia su savo banditais kokios kainos turi buti lietuviam uz siluma.cha cha cha

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.