Klaipėdoje prasidėjo Jūros šventė

Vakar prasidėjo ilgai laukta, tiesa, pačių klaipėdiečių ne itin mėgstama Jūros šventė. Įprastai į šią vieną didžiausių mūsų šalyje fiestų po atviru dangumi suvažiuoja apie 300 tūkst. svečių iš Lietuvos ir kitų šalių.

Uostamiesčio gyventojams tikru galvos skausmu tampa dėl daugybės atvykėlių mieste susidarančios automobilių spūstys, kurios padidėja ir dėl uždaromų kai kurių centrinių gatvių. Tie, kurie turi galimybę per Jūros šventę pasprukti iš miesto, dažniausiai ja ir pasinaudoja. Tačiau tie, kurie patys sulaukia svečių, priversti kartu su jais stumdytis žmonių grūstyse.

Šimtai renginių ir viena regata.
Iš viso šventės metu įvairiose Klaipėdos vietose turėtų įvykti apie 300 renginių: nuo tautodailininkų mugės ir populiariosios muzikos koncertų iki paplūdimio futbolo rungtynių ir aitvarų šventės.

Pastaraisiais metais pavykus į Klaipėdą atsivilioti tarptautinę burlaivių regatą „Baltic Sprint Cup” Jūros šventė įgavo savo tikrąją prasmę. Galbūt dėl Kruizinių laivų terminale prisišvartavusių regatoje dalyvaujančių jachtų visi didieji šventės koncertai vyksta nebe miesto centre, o ant Kuršių marių kranto.

Klaipėdos kruizinių laivų terminale pirmosios regatos „Baltic Sprint Cup” jachtos švartavosi ketvirtadienį. Antrąjį regatos etapą nuo Karslkronos (Švedija) iki Klaipėdos, iš viso 190 jūrmylių (apie 342 km), pirmieji įveikė Vokietijos buriuotojai, plaukę jachta „Calypso”.

Trečiasis „Baltic Sprint Cup” regatos etapas Klaipėda-Gdynė (Lenkija) startuos šį sekmadienį. Šiame etape jachtos įveiks 111 jūrmylių. Iš viso „Baltic Sprint Cup” dalyvauja 60 jachtų iš įvairių šalių.

Vieniems šventė, kitiems – darbas

Tris dienas vyksiančios šventės renginiuose viešąją tvarką palaikys maksimalus policijos pareigūnų skaičius, dar apie 20 žmonių tikimasi sulaukti iš Viešojo saugumo tarnybos. Daugiausia dėmesio policija ketina skirti jaunimo renginiams ir pagrindiniams koncertams Teatro aikštėje ir Kruizinių laivų terminale.

Beje, šventės dienomis kai kuriomis senamiesčio ir miesto centro gatvėmis transporto eismas bus visiškai uždarytas net ir šių gatvių gyventojų asmeniniam transportui.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pasirūpino, kad šiemet šventės dalyviai išvengtų tam tikrų nepatogumų, todėl įvairiose miesto vietose numatoma pastatyti 220 biotualetų. Jūros šventės teritorijoje erdvės atsiras ir 12 vandens talpyklų, 12 mažų šiukšlių konteinerių bei 120 didelių.

Nuspręsta per Jūros šventę metu visoje renginių teritorijoje neprekiauti alkoholiniais gėrimais stiklinėje taroje. Praėjusių metų patirtis parodė, kad kai nėra sunkiai išvalomų stiklo duženų, sutvarkyti aplinką yra kur kas lengviau.

Vakar pačiame senamiesčio centre, Tiltų ir Turgaus gatvių sankryžoje, buvo paleista muzikinė dailininko Anatolijaus Klemencovo instaliacija „Prisiminimų dėžutė”. Jau nuo vėlyvos popietės iš jos sklido rylą primenančios muzikos garsai, rūko dūmai ir purškė vanduo, kuris labiausiai džiugino mažuosius šventės dalyvius.

Organizatoriai tikina, kad šiemet per Jūros šventę kiekvienas jos dalyvis ras savo ausiai mielos muzikos. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės mėgautis džiazo, klasikos, liaudies bei šiuolaikinės muzikos garsais. Jūros šventės atidarymo bei uždarymo koncertai griaudės Kruizinių laivų terminale.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.