Daugiau ekologijos, mažesnės gamybos sąnaudos

Praėjusį penktadienį AB „Achema” oficialiai atidarytas naujas gamybos padalinys – metanolio cechas. Teigiama, kad nauja metanolio gamybos technologija užtikrins mažesnę aplinkos taršą.

Naujojo cecho įrengimai ir žmonės dirba jau beveik mėnesį, o pirmąją produkciją – vadinamąjį „žalią” (nerektifikuotą) metanolį cechas pagamino dar birželio 21 dieną. Jau kitą dieną buvo gautas ir rektifikuotas metanolis. Iki šiol vyko jau veikiančio agregato paleidimo ir derinimo darbai, šalintos nenumatytos kliūtys ir nesklandumai.

Taupo energijos išteklius.
Naujajam cechui personalas nebuvo specialiai renkamas – į jį perėjo prie dabar jau sustabdyto senojo agregato, gamykloje veikusio nuo 1968 metų, dirbę žmonės. Tiesa, pastaruosius pusantrų metų jie ne tik gamino produkciją, bet ir intensyviai mokėsi dirbti naujais įrengimais, buvo pažindinami su naujomis gamybos ir įrenginių priežiūros technologijomis.

Palyginti su sena gamyba, naujajame ceche naudojama modernesnė technologija, leidžianti ne tik taupyti energijos išteklius, bet ir sumažinanti į aplinką išmetamų teršalų kiekį. Metanoliui gaminti šalutiniai dujiniai produktai naudojami kaip kuras, o proceso metu išsiskyręs kondensatas grąžinamas į gamybą.

Per metus senajame ceche metanolio buvo pagaminama iki 74 tūkst. tonų, naujasis gamins apie 130 tūkst. tonų. „Achemoje” šis chemijos produktas naudojamas formaldehidinėms dervoms ir formalinui gaminti. Tam sunaudojama maždaug 30 proc. įmonėje pagaminamo metanolio. Likusi dalis eksportuojama į Latviją, Estiją, Lenkiją ir kitas Europos Sąjungos šalis.

Tikisi pajamų didėjimo

Pasak „Achemos” generalinio direktoriaus Jono Sirvydžio, šis produktas rinkoje yra gana nepastovus, todėl sunkoka prognozuoti jo paklausą. Tikimasi, kad gaminant ir parduodant metanolį bendrovės metų pajamos padidės daugiau kaip 100 mln. litų.

Naujasis cechas projektuoti pradėtas 2005 metais, statyti – 2006-ųjų metų rudenį. Statybos ir montavimo darbus atliko AB „Montuotojas”, UAB „Guboja”, UAB „Iremas”, cecho automatinę dalį montavo AB „Achema” filialas „Sistematika”. Paleidimo ir derinimo metu techninę pagalbą teikė specialistai iš Ukrainos Severodonecko mieste įsikūrusios įmonės „Orgchim”.

Iškilmingame cecho atidaryme dalyvavo bendrovės ir koncerno „Achemos grupė” įmonių vadovybė ir atstovai, atvyko koncerno „Achemos grupė” prezidentas Bronislovas Lubys, Jonavos rajono meras Bronislovas Liutkus, kiti garbingi svečiai. Simbolinį raktą statybininkų vardu šeimininkams įteikė AB „Montuotojas” atstovas Henrikas Navickas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.