Per lėtai šiltinami pastatai

Europos Parlamento nariai reiškia susirūpinimą dėl neefektyvaus energijos naudojimo ir lėto daugiabučių pastatų apšiltinimo.

Mažiausiai 20 proc. Europos Sąjungoje sunaudojamos energijos yra išeikvojama be reikalo ir dėl to iki 2020 metų kasmet tiesiog iššvaistoma daugiau kaip 100 mlrd. eurų. Efektyviai naudojant energiją, Europos Sąjunga būtų mažiau priklausoma nuo energijos importo ir apribota energijos kainų augimo įtaka ekonomikai bei visuomenei. Vien apšiltinus gyvenamuosius pastatus galima sutaupyti apie 27 proc. energijos.

Europarlamentarai ragina finansavimo iš struktūrinių ir sanglaudos fondų dalį, kuri gali būti skiriama energijos naudojimo efektyvumui esamuose pastatuose pagerinti, padidinti nors iki 10 proc.

„Lietuvoje iki šiol pastatų renovacijai valdžia skyrė labai mažai dėmesio. Manau, kad tai gali būti vienas iš valstybės strateginių uždavinių, ypač turint omenyje sudėtingą energetinę situaciją 2010 metų pradžioje sustabdžius Ignalinos atominės elektrinės antrąjį bloką. Energijos taupymas padėtų sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų tiekėjo „Gazprom”. Oficiali statistika liudija, kad didžioji dalis energijos panaudojama būstui šildyti, o tai, kad Lietuvoje šiluma švaistoma tiesiog per pastatų sienas ir langus, jau žinoma ir Europoje, todėl mus peikia dėl neefektyvaus energijos naudojimo. Neįtikėtina, bet šalyje dar yra savivaldybių, kuriose nerenovuotas nė vienas gyvenamas daugiabutis”, – apverktiną pastatų renovacijos padėtį Lietuvoje apibūdino europarlamentaras Šarūnas Birutis.

Šiais metais Lietuva ketina daugiabučių renovacijai skirti 52 mln. litų, bet reikėtų 3-4 kartus daugiau. Apskaičiuota, kad iki 2020 metų visiems problemiškiems daugiabučiams renovuoti reikėtų 17 mlrd. Lt. Lietuvoje yra daugiau nei 38 tūkst. daugiabučių. Didžioji jų dalis pastatyta iki 1993 metų. Juose gyvena beveik du trečdaliai gyventojų. Kol kas tik 248 namai modernizuoti.

2007-2013 metų finansiniam laikotarpiui daugiabučių renovavimui probleminėse teritorijose yra skirta 163 mln. litų. Lietuvoje rudenį tikimasi suformuoti specialųjį būsto renovavimo programų finansavimo fondą, į kurį ir bus nukreiptos ES struktūrinių fondų lėšos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.