A.Brazauskas – vėl gelbėtojas?

Kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas vėl įkalbinėjamas gelbėtojo vaidmeniui – šį kartą gelbėti Vilniaus garbę: globoti stringantį „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009” projektą. Atsakymą jis žada duoti tik pasikalbėjęs su Vilniaus meru Juozu Imbrasu.

A.Brazauskas LŽ patvirtino sulaukęs „vieno-kito žmogaus raginimų” tapti „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009” projekto globėju.

„Nesiveržiu į šitas pareigas. Aš, žinoma, galėčiau, ir noriu, kad miestas gražiai atrodytų, bet reikia, kad visi to norėtų”, – kalbėjo kadenciją baigęs prezidentas.

Jis teigė po atostogų ketinąs susitikti su Vilniaus savivaldybėsmeru Juozu Imbrasu, taip pat su Kultūros ministerija, esančia projekto steigėja, atstovais, ir tik tada duoti atsakymą. Vis dėlto A.Brazauskas užsiminė manąs, kad su savivaldybe susikalbėti bus sunku.

Ieško gelbėtojo

Projekto „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009” renginiai turėtų prasidėti nuo pirmųjų ateinančių metų valandų. Tačiau vis garsiau nuogąstaujama, kad dėl projekto koordinatorių – Kultūros ministerijos bei Vilniaus savivaldybės – ir jų įsteigtos viešosios įstaigos (VšĮ) „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” nesuderintų veiksmų, konfliktų ir intrigų pasirengimas gali įstrigti.

Tai, kad dėl trinties tarp projekto steigėjų ir jo įgyvendinimui įkurtos VšĮ darbai yra vilkinami, LŽ patvirtino ir VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” tarybos narys, premjero patarėjas kompozitorius Faustas Latėnas. „Vyksta vidinė trintis, kurią tikrai būtų galima išspręsti, bet reikia geranoriško tiek direkcijos, tiek steigėjų susitarimo. Laikas eina, ir vilkinimas man yra nesuprantamas”, – kalbėjo jis.

F.Latėnas taip pat neneigė, kad tarybos nariai ir projekto įgyvendinimu besirūpinantys aukščiausi valstybės asmenys nutarė ieškoti asmens, sugebėsiančio suvaldyti situaciją ir paspartinti procesus. Tačiau, premjero patarėjo teigimu, apie A.Brazausko kandidatūrą konkrečiai kalbėta nebuvo. Pasak jo, A.Brazauskas minėtas tik kaip pavyzdys, kalbant apie sparčiai judančius Valdovų rūmų atkūrimo darbus ir sustyguotą tam vadovaujančios komisijos veiklą.

„Buvo išsakyta mintis, iškelta dar prieš metus vykusiame pokalbyje, kad vis dėlto turėtų atsirasti jungiantis asmuo, suvokiantis renginio mastą, išmanantis biurokratinius mechanizmus ir keliantis visuomenės pasitikėjimą. Buvo pasakyta, kad bandome tokio žmogaus ieškoti”, – aiškino F.Latėnas.

LŽ kalbintas A.Brazauskas tikino nerimaujantis, kad miestas prastai rengiamas projektui, bet aiškino nesiimsiantis jo koordinuoti, jei nebus bendro sutarimo.

„Susitiksiu su J.Imbrasu, pasižiūrėsiu, ką jis pasakys, išgirsiu, kokie miesto žmonės tuo užsiima. Savivaldybė pagal įstatymus yra savarankiška institucija, ir niekas jai nepavadovaus. Jeigu jie darys savo, o aš bėgiosiu aplink maldaudamas, to tikrai nesiimsiu”, – kalbėjo prezidentas.

Be to, jo teigimu, aptariamus darbus reikėjo pradėti gerokai anksčiau – dabar jau gali būti per vėlu. „Tuo užsiimti reikėjo prieš metus. Juk reikia Dainų šventei pasirengti, sutvarkyti Vingio parko estradą, Kalnų parką, privažiavimus, aikšteles. Ar tai mano darbas? Tam yra miesto valdžia. Argi jie visiškai bejėgiai? Savivaldybėje dirba tūkstantis žmonių, tai ir tegu dirba. Kodėl kas nors kitas turi tai daryti?” – emocingai nuomonę dėstė A.Brazauskas.

Kovos laukas

Kaip žinoma, Kultūros ministerija prieš kelis mėnesius atliko projektui įgyvendinti įsteigtos viešosios įstaigos auditą, kurio metu nustatyta nemažai lėšų panaudojimo pažeidimų. Įstaigos vadovai su išvadų formuluotėmis nesutinka. Jų teigimu, daugelis nurodytų trūkumų pirmiausia yra susiję su tuo, kad nebuvo pasiruošta nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” įgyvendinimui, nesukurtas įgyvendinimo mechanizmas ir programa pradėta įgyvendinti skubotai.

Jau anksčiau kalbėta, kad skandalai dėl VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” ir projekto įgyvendinimo kyla ne dėl prasto įstaigos darbo, bet kai kuriems politikams bandant užsidirbti pliusų prieš artėjančius rinkimus.

Tuo įsitikinusi ir VšĮ vadovė Elona Bajorūnienė. Kalbėdama su LŽ ji abejojo, ar atsirastų žmogus, sugebėsiantis išspręsti vis aštrėjančias projekto įgyvendinimo problemas.

„Nežinau, ar atsirastų tautoje žmogus, kuris tokioje sujauktoje situacijoje galėtų suvienyti siaubingai skirtingus interesus ir išsrėbti visą košę. Padėtis yra rinkiminė, ji labai dažnai neturi nieko bendro su programos rengimu, bet kur kas daugiau – su pasirengimu rinkimams”, – gelbėtojo galimybėmis abejojo E.Bajorūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "A.Brazauskas – vėl gelbėtojas?"

  1. Rolandas

    Tiesa sakant negalejau susilaikyti.
    Jai sitas vagis vel pradeda smirdeti Lietuveles laukia sudinas laikotarpis

  2. Kiaulės akys

    Ar jam dar ne gana? Apetitui nėr ribų…

  3. VVV

    gerbiu Brazauska,jis tikrai vienintelis,kuris tikras vadovas,tik labai gaila,kad suklydo savo seimyniniame gyvenime.

  4. Luozas

    Tai turbūt vienintelis,protingas buvęs prezidentas,nežiūrint į jo nuodėmes,bet tai ką jis nuveikė Lietuvos labui,viską galima atleisti.

  5. IETUVIS

    Sito vagies pagalbos tikrai nereikia. Jis kaltas, kad iki dabar Lietuvoje tiek daug problemu…… voge sau ir leido vogti savo mafijai. KOMUNISTAS!!!! KOMUNISTAS!!!! VAGIS!!! BAISUS SUTVERIMAS!!!! KAS GALI JI GERBTI??? KAS GALI JAM ATLEISTI UZ SKRIAUDAS LIETUVAI.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.