Šiaurės žvaigždė sužibo Vilniuje

Keletą valandų prieš koncerto pradžią praūžusi smarki liūtis neatvėsino dainininkės Bjork gerbėjų noro pamatyti ryškiausią muzikos žvaigždę iš Islandijos.

Sekmadienio vakarą į Vingio parke surengtą koncertą susirinko tūkstantinė minia žiūrovų iš Lietuvos ir užsienio. Iki paskutinės dienos buvo baiminamasi, kad Bjork gali atšaukti savo vienintelį pasirodymą Lietuvoje, nes prieš keletą dienų Suomijoje turėjęs nuskambėti jos koncertas neįvyko dėl dainininkės balso problemų. Laimė, prieš pasirodymą Vilniuje ji jautėsi geriau, o rytoj ketina koncertuoti Rygoje.

Unikalus pasirodymas.
Prieš scenoje pasirodant viešniai iš Islandijos, publiką apšildė pernai didelio populiarumo sulaukusi dainininkė Jurga Šeduikytė. Pirmagimio besilaukianti moteris pastaruoju metu buvo pristabdžiusi savo koncertinę veiklą, bet pasiūlymas pasirodyti prieš pasaulinio garso žvaigždę pakoregavo atlikėjos planus.

Jurgai atlikus žinomiausias dainas iš savo auksiniu tapusio albumo „Instrukcija”, po trumpos pertraukėlės scenoje pasirodė spalvingais kostiumais pasipuošusios Bjork padėjėjos – merginų choras iš Islandijos, kurio narės ne tik pritaria atlikėjai balsais, bet ir groja pučiamaisiais instrumentais. Netrukus į sceną įžengė ir pati ekstravagantiškoji Bjork, vilkinti avangardiniu aukso spalvos kostiumu. Per daugiau nei valandą trukusį jos koncertą žiūrovai išgirdo dalį garsiausių dainininkės hitų ir išvydo nepakartojamą šviesų ir lazerių reginį, kurio įspūdį dar labiau paryškino Vingio parką apgaubęs rūkas. Atlikusi paskutinę dainą Bjork nuo scenos dingo taip pat greitai, kaip ir pasirodė. Ji nepasidavė žiūrovų prašymams atlikti dar vieną dainą, tik trumpai su gerbėjais pabendravusi anglų kalba (beje, su stipriai juntamu akcentu), atsisveikino.

Derybos dėl koncerto su Bjork atstovais truko daugiau nei dvejus metus, tačiau tai nebuvo pirmasis islandės pasirodymas Lietuvoje. 1989 metais ji mūsų šalyje koncertavo su grupe „The Sugarcubes”.

Suspindėjo ir kine

Bilietai į Bjork koncertą Viniuje kainavo nuo 90 iki 220 litų, kiek pigiau nei į šios atlikėjos pasirodymus kitose šalyse, nes dalį lėšų reginiui organizuoti skyrė projektas „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009”. Dalis surinktų pinigų bus paaukota labdarai – 1 euras nuo kiekvieno parduoto bilieto bus pervestas į vieną iš UNICEF fondų, kovojančių prieš ŽIV plitimą.

42 metų dainininkės karjera trunka jau ne vieną dešimtmetį. Pirmąjį albumą Bjork įrašė būdama vos dvylikos, bet jau tada išskirtinio balso savininkės dainos per radiją buvo transliuojamos visoje Islandijoje. Paauglystėje ji grojo su keleto skirtingų muzikos stilių grupėmis, o būdama 21 metų amžiaus prisijungė prie vieno žinomiausių Islandijos kolektyvų „The Sugarcubes”. Grupei subyrėjus, Bjork persikėlė į Londoną, kur sėkmingai pradėjo savo solinę karjerą. Šešis muzikinius albumus išleidusi ir daugybę apdovanojimų pelniusi moteris neapsiriboja vien dainavimu ir muzikos kūrimu.

Kino gerbėjai ne kartą galėjo išvysti savitų bruožų islandę didžiuosiuose ekranuose. Ji vaidino keliuose filmuose, kurių žymiausias yra 1999 metais pasirodžiusi juosta „Šokėja tamsoje”. Jos talentas buvo įvertintas profesionalų – Kanų kino festivalyje Bjork buvo apdovanota Auksine palmės šakele kaip geriausia moteris aktorė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.