Dujų monopolijoms teks skaidytis

Vakar Europos Parlamentas balsavo už tai, kad dujų gamyba ir perdavimas neprivalo būti atskirti, jeigu dujotiekis perduodamas nepriklausomam vamzdynų operatoriui. Kai kurie europarlamentarai mano, kad toks sprendimas leis įleisti šaknis monopolijoms.

Siekdama skatinti konkurenciją, ES tęsia energetikos rinkos liberalizavimą. Birželio mėnesį EP pritarė elektros energijos gamybos ir tinklų atsiejimui.

Nuosavybės atskyrimas gamtinių dujų sektoriuje, daugelio europarlamentarų žodžiais, yra prioritetas siekiant sunaikinti monopolijas ir siekti konkurencijos energetikos sektoriuje, taip užtikrinant prieinamas kainas vartotojams.

Vakar europarlamentarų balsais buvo pritarta, kad dujotiekius turi kontroliuoti nepriklausomas vamzdynų operatorius. Tai reiškia, kad ES šalių dujų importuotojai ir skirstytojai veikiausiai kurs antrines įmones.

Pasak kai kurių europarlamentarų, vakar priimtas sprendimas įtvirtina monopolijų teises, nutolina vieningos energetikos rinkos perspektyvas, ir toliau skatins galimybes monopoliams tartis su „Gazprom”.

ES Taryba dar svarstys EP priimtas pataisas. Ši direktyva nebus taikoma Kiprui, Liuksemburgui, Maltai, Estijai, Latvijai ir Suomijai.

Lietuva taip pat planavo prašyti netaikyti jai šios direktyvos, tačiau Seimo Europos reikalų komitetas Vyriausybę įpareigojo išimties neprašyti.

XXI amžiaus iššūkiai

Dieną prieš balsavimą EP vykusioje diskusijoje dėl dujų sektoriaus, europarlamentarai energetikos iššūkius minėjo kaip bene svarbiausius XXI amžiaus iššūkius.

Daugiausiai dėmesio diskusijoje buvo skirta energetikos tiekimo efektyvumui ir saugumui užtikrinti, taip pat bendros vidaus rinkos kūrimui, energijos taupymui, investicijų į mokslinius tyrimus svarbai, vartotojų apsaugai.

Nepamiršta paminėti, kad aukštų energijos išteklių kainų laikotarpiu valstybės narės turi rūpintis, kad įvedus naują tvarką energetikos sektoriuje būtų atsižvelgta į labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių poreikius.

ES energetikos komisaras Andris Piebalgas teigė, kad dujų rinkos liberalizavimas yra itin svarbus siekiant užtikrinti energetikos saugumą ES. „Dujos yra labai svarbios tiek pramonei, tiek namų ūkiams. Energetikos kainos labai sparčiai auga. ES vartotojams būtina turėti konkurencingą dujų rinką, kad vartotojai mokėtų tik už efektyvų tiekimą”, – kalbėjo jis.

A.Piebalgo tvirtinimu, elektros energijos rinka negali tinkamai funkcionuoti, jeigu tinkamai nefunkcionuoja dujų rinka. „Mums reikia turėti nuspėjamų energetikos šaltinių, o čia jau reikia kalbėti apie dujas, kurios yra švariausias iš iškastinių kuro šaltinių, ypač tai svarbu, jeigu norime kovoti su klimato kaita. Mes turime užtikrinti, kad dujų rinka būtų konkurencinga. Siekiant užtikrinti energijos tiekimo saugumą, reikia sukurti vieną vidaus rinką visiems vartotojams”, – dėstė ES energetikos komisaras.

Jo teigimu, ES girdima tik tuomet, kai kalba vienu balsu, jei tuo pat metu kalbės 27 valstybės narės, bendrų tikslų nepasieksime.

„Mums reikia nepriklausomų sistemos operatorių, reikia užtikrinti investavimą ir tinkamą tinklų eksploatavimą. Nuosavybės atskyrimas yra vienas geriausių būdų savarankiškumui užtikrinti. Tačiau nereikia užkirsti kelio alternatyvai” – nevengė kompromisų.

Naikinti energetines salas

Europarlamentarė iš Lietuvos Danutė Budreikaitė pažymėjo, kad ES neturi bendros dujų rinkos, ji yra fragmentuota, daugiausiai – regioninė. Tačiau kai kurie regionai ES neturi ir regioninės dujų rinkos. „Tai Baltijos šalys: Lietuva, Latvija, Estija ir Suomija nėra integruotos tarpusavyje ir neturi jungčių su ES dujų tinklais. Priklausomybė nuo vieno tiekėjo, kuris linkęs energetiką naudoti politiniams tikslams, yra pavojingas visos ES tiek energetiniam, tiek ir politiniam saugumui”, – dėstė ji.

D.Budreikaitės žodžiais, energetinių salų panaikinimas kuriant jungtis tarp valstybių regionų turi būti svarbiausias ES prioritetas energetikos politikoje, remiamas Bendrijos finansais ir politine valia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.