Politikai kratosi prievolės apnuoginti savo interesus

Prievolę informuoti visuomenę apie privačius interesus nemažai valstybės tarnautojų ir politikų vykdo atsainiai.

Aštuoneri metai, kai visi valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys privalo deklaruoti privačius interesus, parodė, kad silpniausia grandis šioje deklaruotojų grandinėje – savivaldybių tarybų nariai. Nemaža jų dalis iki šiol šventai įsitikinę, jog nepriklauso valstybės tarnautojų rangui, o tarybose posėdžiauja tik visuomeniniais pagrindais. Toks supratimas iš dalies lemia ir atmestiną požiūrį į privačių interesų deklaracijas, kurias visi valstybinės tarnybos darbuotojai kasmet privalo teikti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK). Todėl komisijos darbuotojai, tikrindami gautas deklaracijas, savivaldybių tarybų nariams šiemet skyrė ypač daug dėmesio.

Nemažai pastabų VTEK galėtų išsakyti ir teisėjų kalnui – jų deklaracijos stebina atsainumu. Iki šiol VTEK nėra gavusi ir septyniolikos parlamentarų privačių interesų deklaracijų.

Savivaldybėse – saviveikla

Pasak VTEK vyriausiosios specialistės Gintarės Norkūnaitės, 116 iš 1,5 tūkst. savivaldybių tarybų narių iki šiol nėra deklaravę privačių interesų, nors tai padaryti privalėjo iki gegužės 15 dienos. O ir pateiktos deklaracijos nedžiugina – jose gausu netikslumų, net klaidų. Vietos politikai dažnai nenurodo esantys tarybos nariai, pamiršta deklaruoti sutuoktinio interesus, pajamas už parduotą nekilnojamąjį turtą ir net gyvenamąją vietą.

Šiemet VTEK nusprendė patikrinti, ar savivaldybių tarybų narių privačių interesų deklaracijų duomenys atitinka viešojoje erdvėje – internetiniuose savivaldybių puslapiuose – paskelbtus faktus. Rezultatas – trijose savivaldybėse pradėta per 20 tyrimų dėl galimų įstatymo pažeidimų. „Vieši duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad būta atvejų, kai tarybos nariai ignoravo įstatymo nuostatą, reikalaujančią nusišalinti, jei balsuotojas turi interesų svarstomos bendrovės atžvilgiu”, – sakė VTEK vadovė Jolanta Petkevičienė. Anot jos, netrukus bus žinomi dar dviejų savivaldybių tikrinimo rezultatai.

Paprastai asmenų, vėluojančių ar nepateikusių deklaracijų, stengiamasi nebausti – pirmiausia jiems siunčiami priminimo laiškai. Tačiau kai kuriems užuomaršoms tokius laiškus tenka siųsti kasmet. 2006-aisiais už prievolės nevykdymą buvo nubausta maždaug 100 asmenų, dešimčiai teko sumokėti 1000 litų baudas. Pernai, išsiuntus apie 200 priminimų, panašių bausmių išvengta.

Šventė kukliai

Pagal Seimo statutą parlamentarai privačių interesų deklaracijas teikia Etikos ir procedūrų komisijai, o ši jas perduoda VTEK. LŽ šįkart pasidomėjo tik vienu deklaracijų aspektu – dovanomis. Pagal įstatymą privalu deklaruoti visas daugiau kaip 1 MGL – 130 litų – vertės dovanas. Tai reikia padaryti per dvi savaites nuo jų gavimo. Deja, ši įstatymo nuostata vykdoma labai vangiai, kaip ir reikalavimas deklaruoti apmokėtas paslaugas (pavyzdžiui, draugų jubiliejaus proga nupirktą kelionę).

Šiemet garbingus jubiliejus ir apvalius gimtadienius šventė nemažas būrys Seimo narių. LŽ, peržiūrėjusios pateiktas deklaracijas, nerado nė vieno, kuris būtų prisipažinęs sulaukęs brangesnių nei 130 litų dovanų.

Sausį 60-metį minėjęs Algimantas Matulevičius tikino iš kolegų gavęs tik simbolinių dovanų, turinčių daugiau moralinę nei materialinę vertę. „Gavau nemažai gražių parkerių, paveikslą, kuris tikrai nėra brangus”, – prisiminė A.Matulevičius. Panašiai kalbėjo ir Jurgis Razma bei Virginija Baltraitienė. Pasak jų, jubiliejai buvo švenčiami kukliai, brangių dovanų nebūta, todėl ir deklaruoti nėra ko.

Jubiliatų Audroniaus Ažubalio, Gedimino Jakavonio ir pusiau jubiliato (sukako 45 metai) Petro Auštrevičiaus deklaracijos kol kas VTEK nepasiekė. Arminas Lydeka, Rasa Juknevičienė, Julius Sabatauskas, taip pat neseniai sveikinti jubiliejaus proga, jokių dovanų nedeklaravo.

Dovana kelia rūpestį

Prašmatniame sostinės „Le Merieden Villon” viešbutyje kovą

65-ąjį gimtadienį šventusios žemės ūkio ministrės ir Valstiečių liaudininkų sąjungos lyderės Kazimieros Prunskienės deklaracijoje irgi nenurodyta jokių dovanų, nors bent viena jų – partijos kolegų dovanotas ponis – greičiausiai tikrai vertas daugiau kaip 130 litų. Be to, ministrė gavo ir kitų vertingų daiktų – paveikslų, albumų, vazų.

„Klausimas iš tiesų netikėtas, gal, pasibaigus metams, reikėtų kažką padėlioti, pagalvoti, ką deklaruoti”, – prisipažino K.Prunskienė. Daugiausia per gimtadienį ji teigė gavusi knygų, vieną kitą pasikartojančią ketina dovanoti kaimo mokykloms. Pagalvojusi ministrė sutiko, kad pora gautų paveikslų galėtų būti ir brangesni nei 130

litų. „Tuos darbus dovanojo patys tapytojai, jie savo kūrinių pinigine išraiška nevertino. Kaip ir Virgilijus Noreika bei Nijolė Ščiukaitė, padainavę po dainą”, – sakė ministrė.

Dovanotą ponį K.Prunskienė sakė aplankiusi tik kartą. Arkliukas auga giminių ūkyje, juo puikiai rūpinamasi. „Iki atostogų net nesvarstau, ką su poniu daryti. Kartą esu gavusi ir kumeliuką, už jį sumokėjau, kad tai nebūtų dovana”, – pasakojo K.Prunskienė. Ji pripažino, jog yra dovanų, kurios kelia rūpesčių. „Bet kaip neimsi ponio, papuošto gražiu kaspinu ir atvesto prie restorano?” – klausė ministrė. Ji patikino, kad už bet kurią dovaną sutiktų susimokėti, tačiau kai kuriais atvejais tai būtų vertinama kaip netaktas.

Deklaruos po sesijos

Tuščia ir Seimo pirmininko Česlovo Juršėno deklaracijos dovanų grafa. Gegužę švęsdamas garbingą 70-metį politikas sulaukė nemažai malonių staigmenų. Pasak Seimo pirmininko atstovės spaudai Juventos Mudėnienės, ko gero, brangiausia Č.Juršėno gauta dovana – Brokhauzo enciklopedinis žodynas, kurio vertė tikrai viršija 130 litų. Parlamento vadovui taip pat buvo įteikti meistriškai drožinėti šachmatai, gintarinis varpas ir daugybė jo atvaizdų – tiek ant stiklo, tiek išskoptų medyje bei išaustų. J.Mudėnienės teigimu, pasibaigus Seimo sesijai Č.Juršėnas tikrai ketina pasirūpinti dovanų deklaravimu.

Iš dabartinių Seimo narių kol kas vienintelis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius prieš pusantrų metų operatyviai deklaravo 50-mečio proga gautas dovanas: paveikslą, rašiklių rinkinį, dviratį, kurį įteikė premjeras Gediminas Kirkilas, ir sportinę striukę, dovanotą Sporto departamento.

Laukia naujovės

Praėjusią savaitę Seimas priėmė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisas. Jei prezidentas jas pasirašys, jau nuo rudens keisis pačių deklaracijų turinys. Anot J.Petkevičienės, viena naujovių – reikės deklaruoti ir artimų žmonių dovanotus daiktus (per 12 kalendorinių mėnesių), jei jų vertė didesnė kaip 50 MGL. Iš kitų asmenų gautas dovanas teks deklaruoti tuo atveju, jei jų vertė sieks 5 MGL. Tokie pat dydžiai nustatyti, kai suteikiamos privalomos deklaruoti paslaugos ar padengiamos tarnautojo ir jo sutuoktinio išlaidos. Artimųjų – 50, kitų – 5 MGL.

Be to, reikės deklaruoti savo ir sutuoktinio (sugyventinio ar partnerio) per pastaruosius 12 mėnesių sudarytus sandorius, kurių vertė didesnė nei 20 MGL. „Tai bus žingsnelis gyvenimui pagal pajamas pagrįsti”, – sakė J.Petkevičienė. Kitaip tariant, nusipirkus brangų televizorių ar automobilį, kurio vertė – 100 tūkst. litų, teks deklaruoti, iš kur gauta lėšų tiems daiktams įsigyti.

Pagal naująjį įstatymą bus atsisakyta ribos (iki šiol – gegužės 15 d.), iki kurios privalu patikslinti deklaracijas. „Pradėjus dirbti valstybinėje tarnyboje per mėnesį reikės deklaruoti privačius interesus, o paskui, jei kas nors keisis, per mėnesį patikslinti tuos duomenis. Jei paaiškėja visiškai naujų aplinkybių, galinčių sukelti interesų konfliktą, pranešti būtina ne vėliau kaip per 7 dienas”, – aiškino VTEK vadovė.

Būrys išsiplės

Valstybės tarnyboje šiuo metu dirba apie 100 tūkst. žmonių, savo interesus deklaruoja maždaug 3,5-4 tūkst. asmenų. Viešai skelbiamos prezidento, valstybės politikų, politinių partijų pirmininkų ir jų pavaduotojų, teisėjų, prokurorų, Seimo ir Vyriausybės įsteigtų ar jiems atskaitingų institucijų vadovų bei jų pavaduotojų deklaracijos.

Nuo rudens viešai interesus deklaruojančių asmenų būrys išsiplės iki 10 tūkstančių. Šią prievolę turės atlikti visi asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai – padėjėjai, patarėjai, taip pat karjeros valstybės tarnautojai, einantys institucijų arba struktūrinių padalinių vadovų pareigas.

„Iki šiol kai kurie valstybinės tarnybos darbuotojai, sužinoję, kad jų deklaracijos bus paskelbtos viešai, didžiai nustemba. Tokiems visada primename, jog jie privačius interesus deklaruojama ne komisijai, o visuomenei”, – pabrėžė J.Petkevičienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.