Žudikas ištrūko šuoliuodamas stogais

Vakar po pietų tęsėsi intensyvios žmogžudžio Vyginto Baltrūno, pabėgusio iš Kauno tardymo izoliatoriaus, paieškos.

Šis sekmadienio vidurdienį įvykęs pabėgimas iš pačiame Kauno centre įsikūrusios vienos moderniausių Lietuvoje įkalinimo įstaigų priminė ne tik kvapą gniaužiantį trilerį, bet ir tai, kokios uždelsto veikimo bombos yra vadinamieji ilgieji savaitgaliai. Ypač jei jie sutampa su didžiąja atostogų banga.

Tolimas šuolis.
35 metų V.Baltrūnas pabėgo sekmadienį, apie 11 valandą, kai kartu su kitais kaliniais buvo išvestas į trečiame Kauno tardymo izoliatoriaus aukšte esantį pasivaikščiojimų kiemelį. Kaip LŽ teigė šios įkalinimo įstaigos direktorius Arnoldas Pranevičius, tai, kad kelis kalinius prižiūrėjo vienas pareigūnas, nėra joks šios įstaigos vidaus instrukcijų pažeidimas.

Pasak pašnekovo, jo pavaldinių dėmesį nukreipęs bėglys, pasitelkęs į pagalbą bendrininkus, apgavo prižiūrėtoją. Pirmą darbo dieną po švenčių V.Baltrūnas turėjo būti išvežtas į Marijampolės pataisos namus. Nors birželio 30-ąją jam paskelbtas Kauno apygardos teismo nuosprendis turėjo įsigalioti tik po 20 dienų, nuteistasis jo neskundė. Priešingai – paprašė, kad būtų kuo greičiau išvežtas į bausmės atlikimo vietą. V.Baltrūnas pabėgo tuo metu, kai jam numetus ant žemės kažkokį daiktą, kitas kalinys puolė jo paimti. Šiuo negudriu triuku visas prižiūrėtojo dėmesys buvo nukreiptas nuo V.Baltrūno, kuris kaip mat staigiu judesiu prisitraukė prie pastato stogo, o atsidūręs ant jo peršoko ant gretimo, esančio maždaug už …5 metrų.

Šuolis, dar šuolis ir laisvė

Pasak A.Pranevičiaus, atstumas, kuris nebūtų padaręs gėdos net ir tikram kaskadininkui, buvo įveiktas šokant nuo 15 metrų aukščio Tardymo izoliatoriaus pastato ant greta esančio 8 metrų aukščio statinio, kuris nepriklauso įkalinimo įstaigai. Į šio vidų patekta per stoge esančius langelius. Paskui iš antro aukšto nušokta į Kęstučio gatvę – beveik šalia esančio Centro policijos komisariato.

A.Pranevičiaus įsitikinimu, nesivydamas bėglio kaskadininko prižiūrėtojas pasielgė protingai. Jo kolega buvo už maždaug 200 metrų. Bėglys buvo be antrankių – jie uždedami tik išvežant kalinius už Tardymo izoliatoriaus ribų. Prižiūrėtojas nebuvo ginkluotas. „Savo darbe mes vadovaujamės abipusio pasitikėjimo principu”, – aiškino A.Pranevičius.

Manoma, kad bėglys galėjo susižeisti, tačiau beveik neabejojama, kad netoliese jo kažkas laukė. Prielaidą, kad pabėgimas buvo ne spontaniškas, o iš anksto suplanuotas, perša ir V.Baltrūno teismo procesas.

Negailestingas žmogžudys

Kaip LŽ rašė vos prieš savaitę, 73 metų kauniečio, patykoto pernai kovo 8-ąją prie bankomato imant pinigus, nužudymu kaltintą V.Baltrūną gynė vienas garsiausių ir brangiausių Kauno advokatų. Beje, šio kontora yra visai šalia namo, pro kurio antrą aukštą bėglys ištrūko į laisvę. Operatyvininkų prielaidomis, šį advokatą jau 4 kartus teistam ir tam tikrą autoritetą nusikaltėlių pasaulyje turinčiam V.Baltrūnui buvo nusamdę tie, kuriems jis dirbo.

Vis dėlto, nepaisant milžiniškų advokato pastangų, V.Baltrūnas buvo nuteistas 16 metų laisvės atėmimo bausme. Nužudytojo našlei, prašiusiai 1 mln. litų kompensacijos, iš jo priteista 150 tūkst. litų. Nusikaltėlį padėjo demaskuoti bankomato prieigose įrengta vaizdo kamera. Tiesa, jis neigė užpuolęs auką apiplėšimo tikslais. Esą tai galėjo padaryti kartu buvęs jo „vaikystės draugas Rička”, kuris sugebėjęs nepatekti į vaizdo kameros stebėjimo lauką. 4 tūkst. litų iš bankomato pasiėmęs pensininkas rastas leisgyvis savo namo laiptinėje. Iš jo buvo pagrobti ne tik pinigai, bet ir banko kortelė, kurioje buvo likę dar apie 4 tūkst. litų. Už šiuos įvairiuose Kauno prekybos centruose buvo perkama viskas iš eilės.

Pirmasis pabėgimas

V.Baltrūno kaskadinis triukas – pirmas pabėgimas iš prieš ketverius metus pačiame Kauno centre, rekonstravus 1863-1960 metais čia veikusį Sunkiųjų darbų kalėjimą, įsikūrusio Tardymo izoliatoriaus. Pasak jo direktoriaus, bėglio paieškoms nebuvo pasitelkti tarnybiniai šunys. Anot Kauno policijos kinologų, aptikti konkrečius pėdsakus pačiame miesto centre ir dar vidurdienį neįmanoma.

A.Pranevičiaus teigimu, į intensyvias V.Baltrūno paieškas įtraukta ne tik Kauno bei Kauno rajono policija, bet ir Viešojo saugumo tarnyba. Bėglio ieškoma ne tik Kaune. Apie šį neeilinį įvykį informuotos ir pasienio tarnybos. Dėl jo pradėti du tyrimai: vienas – ikiteisminis dėl pabėgimo, kitas – tarnybinis dėl kalinį pražiūrėjusių pareigūnų veiksmų.

Pabėgimo vakarą buvo skubiai patikrinti du iš visuomenės, kurios prašyta pagalbos, gauti pranešimai. Nei vienas nepasitvirtino. Vakar iki pietų tokių pranešimų negauta – pradėta mąstyti apie paieškos taktikos pakeitimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žudikas ištrūko šuoliuodamas stogais"

  1. prasides

    😉 gal tie brudai kinu prisiziurejo ir dabar laksto stogais ir isdarineja visokius triukus,visai kaip kine,o vargsai pareigunai nesugebejo pagauti,kazkokia nesamone.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.