„Gali susiklostyti”, kad premjeras su aukštais JAV pareigūnais kalbėsis apie apie priešraketinės gynybos sistemą

Premjero Gedimino Kirkilo atstovė spaudai pažymi, kad Lietuvos Vyriausybės vadovas į JAV nevyksta derėtis dėl NATO priešraketinės gynybos dislokavimo Lietuvoje, tačiau pažymi, kad pokalbiai apie tai „gali susiklostyti”.
„Ne, premjeras į JAV tikrai nevažiuoja tartis dėl priešraketinės gynybos, nes gi tokia pokalbių tema su aukščiausiais pareigūnais, su kuriais susitiks premjeras, nėra numatyta. Tačiau be abejo toks pokalbis gali susiklostyti, jeigu aukšti JAV pareigūnai norės premjerą informuoti apie jų vedamas derybas su lenkais ir čekais. Nes jie tą daro su visomis NATO šalimis – informuoja apie vedamas derybas su lenkais ir čekais. Tai gal tokia tema bus pokalbiuose, bet premjeras tikrai nesiderės ir tikrai nevažiuoja apie tai tartis”, – „Žinių radijui” teigė premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė.

Sekmadienį premjeras išvyko į JAV, kur Vašingtone susitiks su aukščiausio rango pareigūnais. Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, birželio 29-liepos 5 dieną truksiančio vizito metu G.Kirkilas lankysis Niujorke, Vašingtone ir San Franciske. Per vizitą planuojami G.Kirkilo susitikimai su JAV viceprezidentu Dicku Cheaney (Diku Čeiniu), valstybės sekretore Condoleezza Rice (Kondoliza Raiz), gynybos sekretoriumi Robertu Gates (Robertu Geitsu).

Pasak pranešimo spaudai, šiuose susitikimuose numatoma aptarti dvišalio bendradarbiavimo plėtrą, pasikeisti nuomonėmis aktualiais tarptautinės politikos klausimais.

Rusijos žiniasklaida prieš premjero vizitą paskelbė, esą Lietuvos Vyriausybės vadovas Vašingtone, be kita ko, aptars ir priešraketinės gynybos klausimus. Pats G.Kirkilas tai paneigė.

Birželio viduryje Lenkijos UR viceministras Witoldas Waszczykowskis pareiškė, kad JAV kalbasi su Lietuva dėl galimybių jos teritorijoje dislokuoti antiraketinio skydo elementus, jeigu nutrūks derybos su Lenkija.

Lietuvos Krašto apsaugos ministerija ir Užsienio reikalų ministerija šias žinias paneigė.

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą, Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar yra deramasi dėl raketų bazės.

Premjero vizito programoje, be minėtų, taip pat planuojami susitikimai su Lietuvių bendruomenės JAV, Tautos fondo ir kitų lietuvių organizacijų atstovais. G.Kirkilas skaitys paskaitą Strateginių ir tarptautinių studijų centre (CSIS) ir susitiks šio centro moksliniu bendradarbiu, buvusiu prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewu Brzezinskiu.

Be kita ko, G.Kirkilas susitiks su Amerikos žydų komiteto atstovais ir apsilankys Žydų kultūros tyrimų (YIVO) institute, kuriame saugomas ir Lietuvos žydų kultūrinis palikimas.

Premjeras taip pat lankysis kompanijų „General Electric” ir ,”Westinghouse” būstinėse Vašingtone ir ,”CISCO Systems Inc.” San Franciske, dalyvaus apskrito stalo susitikime su Amerikos lietuvių ekonominės plėtros patarėjų taryba (ALEDAC), Lietuvos garbės konsulais ir JAV verslininkais, skirtame verslo galimybių Lietuvoje aptarimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.