Metelys atskleidžia direktorių dingimo paslaptį

Po penkias paras trukusių paieškų ežero dugne surastas Donato Pakutkos kūnas, o sekmadienio vakare paaiškėjo, kad vanduo pasiglemžė ir Romualdo Bagdžiūno gyvybę.

Energingos 27 metų Veisiejų regioninio parko direktoriaus D.Pakutkos ir dešimčia metų vyresnio Metelių regioninio parko direktoriaus R.Bagdžiūno, dingusių Metelio ežere, paieškos galų gale apvainikuotos rezultatais. Jų laukti teko vos ne savaitę.

Pereitą šeštadienį į paiešką buvo įsijungę apie 100 žmonių: Lietuvos ir Lenkijos narai, ugniagesiai gelbėtojai, aplinkosaugininkai, policijos pareigūnai. Metelio pakrantes „šukavo” VRM Viešojo saugumo tarnybos kariai.

Apie 16 val. lenkų gelbėtojų ekipažas su specialiu prietaisu sonaru maždaug 9,4 metro gylyje aptiko valtį, pagal požymius panašią į tą, kuria Joninių išvakarėse į reidą išplaukė D.Pakutka ir R.Bagdžiūnas.

Šalia valties kaimyninės valstybės narai surado ir du megztinius. Iškėlus drabužius į krantą, dingusiųjų artimieji atpažino, kad jie priklausė D.Pakutkai ir R.Bagdžiūnui.

Prabėgus dar keletui valandų, maždaug už dvidešimties metrų nuo valties, pavyko aptikti ir D.Pakutkos kūną. Pirminiais duomenimis, išorinių smurto žymių ant kūno nerasta. Nuo tos vietos, kurioje buvo surastas skenduolis, iki kranto yra maždaug 400 metrų.

Narai taip pat į krantą iškėlė ir direktorių surankiotas brakonierių žuvų gaudykles su svarmenimis. Jose vis dar spurdėjo keletas ungurių.

Antrasis surastas po paros

Į krantą iškėlus nuskendusio D.Pakutkos kūną, likus valandai iki vidurnakčio buvo ištraukta ir valtis, kuria jis plaukė.

Narai su specialiaja įranga antrojo direktoriaus šeštadienį ieškojo iki vidurnakčio. Manoma, kad būdamas geras plaukikas R.Bagdžiūnas galėjo nuplaukti gana toli nuo apvirtusios ir į dugną nugrimzdusios valties.

Vakar rytą paieškos vėl buvo atnaujintos. 8.20 valandą paiešką pradėjo Lazdijų ir Alytaus gelbėjimo valdybų narai, po pusantros valandos prie jų prisijungė kolegos iš Lenkijos. Sekmadienį paieškoje dalyvavo 7 valtys ir 36 žmonės, tarp kurių buvo 21 naras. Sekmadienio vakare R.Bagdžiūno kūnas pagaliau buvo surastas. D.Pakutkos šeimoje auga vienerių metų sūnus Nojus, R.Bagdžiūno – du paaugliai sūnūs, žmona Žaneta laukiasi trečiosios atžalos.

Plaukė gelda

Kai gelbėtojai į krantą iškėlė 3 metrų ilgio ir 1,35 centimetrų pločio plastikinę valtį, kuria plaukdami savo pareigas vykdė D.Pakutka ir R.Bagdžiūnas, ant kranto stovintys žmonės negalėjo sulaikyti nusivylimo ir nustebimo šūksnių.

„Tokia gelda aš net meškerioti neplaukčiau”, – pratarė vienas iš paiešką vykdžiusių narų. Kiti jam antrino, jog tokia valtimi galima plaukioti tik tvenkinyje, ir tai, jei oras nevėjuotas.

Tačiau būtent tokia valtimi buvo priversti naudotis Metelių regioninio parko aplinkosaugininkai, kuriems privalu prižiūrėti tris didžiausius (Dusią, Metelį ir Obeliją) Pietų Lietuvos ežerus.

„UAB Feliksnavis” (bendrovė, įsikūrusi Alytuje) gamybos valtį įsigijo prieš ketverius metus. Ji nebuvo saugi, be jokių oro pagalvių, kurios nelaimės atveju galėjo ją išlaikyti virš vandens”, – aiškino Metelių regioninio parko vyr. specialistas Ramūnas Krugelis.

Tačiau šiandien jau niekas neabejoja, jog skaudžią nelaimę iš dalies prišaukė ir abiejų direktorių lengvabūdiškas požiūris į vandens stichiją. Anot R.Krugelio, pagal instrukciją pareigūnams nevalia plaukti be gelbėjimo liemenės. Tačiau D.Pakutka ir R.Bagdžiūnas šią taisyklę ignoravo ir birželio 23-ąją į reidą išplaukė be gelbėjimosi liemenių.

Nieko nežino

Sekmadienio rytą ant Metelio kranto pasirodė ir Valstybės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Baškytė.

Apkabinusi R.Bagdžiūno motiną, R.Baškytė negalėjo sulaikyti ašarų, ir ilgai savo glėbyje guodė sūnaus gedinčią moterį.

Su žurnalistais VSTT direktorė kalbėti nenorėjo. „Jūs iš nelaimės norite padaryti įvykį”, – priekaištavo R.Baškytė. Ji tik pridūrė, kad gelbėjimo darbams nevadovauja, jokios informacijos neturi, taigi nieko pasakyti negali.

„Kai mano sudaryta komisija baigs tyrimą, tada ir bus galima atsakyti, saugi ar ne buvo valtis, taip pat ir į visus kitus klausimus. Dabar galiu pasakyti tik tiek, kad abu direktoriai buvo puikūs žmonės”, – nenoriai kalbėjo R.Baškytė.

VSTT direktorės dėmesio pasigedo ir paieškos darbus koordinuojantys bei atliekantys žmonės. „R.Baškytė, skirtingai nei Aplinkos viceministras Raimundas Paliukas, neužsuko į štabo palapinę, nepasidomėjo, kaip vyksta paieškos darbai”, – teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnas Gintautas Druktenis.

Paaiškės vėliau

Nelaimė Metelio ežere parodė, kad Lietuvos gelbėtojų turima įranga neprilygsta tai, kuria naudojasi kolegos iš Lenkijos. Jeigu ne lenkai, lietuviams vargu ar iki šiol būtų pavykę surasti valtį ir abu dingusius direktorius.

Lenkijos gelbėtojai į pagalbą atskubėjo kviesti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, vykdydami tarpvalstybinę tarpusavio pagalbos sutartį.

Niekas nesiryžta įvardyti, kiek kainavo paieška. Tačiau jau dabar neabejojama, kad tai – įspūdinga suma, neskaitant didelės savanoriškos privačių asmenų pagalbos.

Atsižvelgdamas į didelį rezonansą visuomenėje sukėlusį įvykį, Aplinkos ministras Artūras Paulauskas sudarė Aplinkos ministerijos ir VSTT pareigūnų komisiją įvykiui Metelio ežere tirti. Be to, komisija tikrins, kaip laikomasi teisės aktų pareigūnams atliekant savo pareigas vandens telkiniuose. Neatmetama, kad tyrimas gali atskleisti nemažai pažeidimų Veisiejų ir Metelių regioniniuose parkuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.