Kino gerbėjams – K.Kieslowskio kūryba

Nuo birželio 30-osios dviejose Palangos kultūrinėse erdvėse prasidės garsaus lenkų kino režisieriaus Krzystofo Kieslowskio kūrybos pristatymas, kuris yra Vilniuje rengiamo 10-ojo tarptautinio festivalio „Naujosios dramos akcija” baigiamoji dalis.

Su „Naujosios dramos akcija”

Šįmet „Naujosios dramos akcija” dedikuota K.Kieslowskio filmų serijos „Dekalogas” 20-mečiui. Dešimties filmų, sukurtų pagal dešimt Dievo įsakymų, serija tapo reikšmingu tuometinio laikotarpio kultūros ir visuomenės įvykiu ne vien Lenkijoje, bet ir daugelyje Rytų bei Vidurio Europos šalių.

K.Kiešlowskis peržengė vienos sistemos ir šalies ribas, sugebėjo universaliai atskleisti šiuolaikinį žmogų kankinančias dilemas ir turėjo didelę įtaką ne vien kinui, bet ir šiuolaikinei kultūrai apskritai.

Praėję 20 metų nėra tik filmo jubiliejus – tai visiškai naujos epochos ir modernios visuomenės formavimosi laikotarpis. Ką jai reiškia dekalogo tiesos? Kaip jos aktualios šiandienos meninėje kūryboje? Šie klausimai buvo gvildenami festivalyje Vilniuje pristatytuose filmuose ir spektakliuose iš Lenkijos, Belgijos, Vokietijos, Lietuvos.

Išskleis biografijos retrospektyvą

Birželio 30-ąją 17 val. Palangos Antano Mončio namuose-muziejuje (S.Daukanto g. 16) bus atidaryta unikali paroda „Krzysztofas Kiešlowskis. Ženklai ir atmintis”.

Parodą parengė Lodzės kino muziejus. 2006 metais ji buvo eksponuojama Berlyno kino festivalyje ir vėliau pristatyta skirtingose Europos šalyse.

Tai – biografinė retrospektyvinė paroda, dokumentiškai atspindinti kūrybinį ir asmeninį vieno iškiliausių XX amžiaus pabaigos kino menininkų gyvenimą. Paroda užfiksavo svarbiausius režisieriaus gyvenimo ir kūrybos įvykius. Asmeninio gyvenimo epizodai namie ir užsienyje, akimirkos iš filmavimo aikštelių, vieši pasisakymai festivaliuose, diskusijose – visa tai perteikia įvairialypį K.Kiešlowskio portretą.

Parodoje naudojamos paties režisieriaus darytos fotografijos, taip pat nuotraukos iš jo kolegų, artimųjų asmeninių archyvų, spaudos ištraukos, filmų plakatai, katalogai bei unikali archyvinė medžiaga. Paroda tęsis iki liepos 13-osios.

Rodys „Dekalogo” filmus

Nuo birželio 30-osios iki liepos 4-osios Palangos kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35) vyks K.Kiešlowskio „Dekalogo” retrospektyva. Kiekvieną dieną 18 val. bus rodoma po du filmus. Juos pristatys ir vers šių filmų vertėja, kino kritikė Izolda Keidošiūtė bei prodiuseris, festivalio „Naujoji dramos akcija” organizatorius Audronis Liuga.

„Dekalogo” filmai buvo kuriami ir parodyti dar komunistinėje Lenkijoje, tačiau jie praaugo vienos sistemos ir laiko ribas. „Dekaloge” K.Kiešlowskis nutarė atsisakyti socialinių ir politinių parabolių, nes politikai, anot jo, „negali atsakyti nė į vieną esminį žmogaus ir žmonijos klausimą”.

Apibendrindamas viso filmų ciklo sumanymą, K.Kiešlowskis teigė, kad „Dekalogas” yra bandymas papasakoti dešimt istorijų apie dešimt ar dvidešimt asmenų, kurie, patekę į konkrečias fiktyvias ir kartu tikroviškas aplinkybes, staiga suvokia, kad sukasi uždarame rate ir negali pasiekti, ko nori. Mes tapome pernelyg egoistiški, pernelyg įsimylėję save ir savo poreikius, o visa kita pasidarė tik mūsų gyvenimo fonas. Mes nebeturime laiko jausmams, ir tai, mano nuomone, yra tikra problema”.

„Dekalogą” aukštai įvertino tarptautinė kino bendruomenė, o pagal du jo scenarijus sukurti atskiri filmai „Trumpas filmas apie meilę” ir „Trumpas filmas apie žudymą” laimėjo prestižinius kino apdovanojimus ir įėjo į kino istorijos „aukso fondą”.

Sakoma, kad jei nori iš tiesų suprasti K.Kiešlowskį, turi pamatyti „Dekalogą”. Ne pati filmų tema pelnė „Dekalogui” šlovę, greičiau būdas, kaip režisierius valdo medžiagą. „Dekalogas” yra ir didžio režisieriaus testamentas, išmintingas ir humaniškumą teigiantis žvilgsnis į kasdienį žmogaus gyvenimą.

Paroda ir filmai pristatomi bendradarbiaujant su Lenkų institutu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.