Branduolinio objekto Sirijoje patikrinimas prasidėjo gerai, sako TATENA vyriausiasis inspektorius

Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūros tyrimas dėl įtariamo slapto branduolinio objekto Sirijos dykumoje prasidėjo gerai. trečiadienį sakė vyriausiasis inspektorius.
„Pradžia buvo gera, bet darbų dar liko”, – grįžęs po trijų dienų kelionės Sirijoje žurnalistams sakė Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus pavaduotojas Olli Heinonenas (Olis Heinonenas).

„Šios kelionės (metu) padarėme tai, dėl ko buvome susitarę. Pasiekėme, ką norėjome pasiekti per šią pirmąją kelionę. Paėmėme pavyzdžius, kuriuos norėjome paimti. Dabar laikas juos analizuoti”, – iš Damasko atskridęs į Vieną sakė O.Heinonenas.

Paklaustas, ar tikisi greitu laiku grįžti į Siriją tolesniam tyrimui, antrasis pagal rangą TATENA pareigūnas atsakė: „Dar per anksti pasakyti. Darbas tęsis. Artimiausiomis dienomis ir savaitėmis pamatysime, kas bus toliau”.

O.Heinonenas ir dar du inspektoriai sekmadienį nuskrido į Siriją tirti įtarimų, kad paslaptingame objekte, kurį pernai bombardavo Izraelis, buvo baigiamas statyti slaptas branduolinis reaktorius.

Stebėtojai tikisi, kad ši kelionė buvo tik pradžia ilgo tyrimo, panašaus į penkerius metus trukusį TATENA tyrimą dėl Irano branduolinės veiklos.

Diplomatai sakė, kad TATENA ekspertai aplankė ir patikrino tą vietą Kibare, atokiame dykumos rajone Sirijos šiaurės rytuose, prie Eufrato upės.

Vašingtonas tvirtina, kad Kibaras, kurį rugsėjį Izraelio oro pajėgos sulygino su žeme, buvo branduolinis objektas, pastatytas su Šiaurės Korėjos pagalba ir turėjęs netrukus pradėti veikti. Šiuos savo teiginius amerikiečiai grindė žvalgybos informacija ir nuotraukomis.

Sirija šiuos kaltinimus vadino absurdiškais ir sakė, kad tai tik nebenaudojamas kariškių pastatas.

Problema ta, kad Damaskas tą objektą išvalė, todėl buvo sunkiau vykdyti TATENA inspekciją. Tai taip pat pakurstė įtarimus dėl tikslios to objekto paskirties.

Vokiečių naujienų žurnalas „Der Spiegel” savo naujausiame numeryje rašo, kad Damaskas ir Pchenjanas statydami Kibarą bandė padėti Iranui vystyti savo prieštaringai vertinamą branduolinę programą.

Remdamasis Vokietijos slaptųjų tarnybų pranešimais žurnalas rašo, kad Kibaras turėjo būti naudojamas kaip laikina vieta Iranui kurti atominę bombą, kol jis tai galės daryti savo paties teritorijoje.

Tuo tarpu TATENA vadovas Mohamedas ElBaradei (Mohamedas ElBaradėjus) sakė, jog jo agentūra neturi įrodymų, kad Sirijai užtenka žmogiškųjų išteklių, kurie sudarytų sąlygas jai vykdyti didelio masto branduolinę programą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.