Baigiančiam darbą Seimui nekorektiška tvirtinti kitų metų biudžetą

Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas sako, kad baigiančiam kadenciją Seimui būtų nekorektiška tvirtinti kitų metų biudžetą, bet neatmeta galimybės, kad tai padaryti parlamentas spėtų.
Už biudžetą atsakinga Europos Sąjungos (ES) komisarė Dalia Grybauskaitė nekomentuoja, ar yra gerai, kad ne nauja valdžia formuoja biudžetą, o gauna „palikimą” iš senosios ir teigia, jog subalansuoti kitų metų biudžeto beveik neįmanoma.

„Manau, kad tai padaryti (subalansuoti kitų metų biudžetą – BNS) bus labai sunku. Čia jau kaip praktikė sakau – ir politine, ir finansine prasme. Bus labai sunku, turint galvoje priešrinkiminę situaciją, nors to labai reikėtų, bet visiškai subalansuoti yra labai sunku”, – trečiadienį po susitikimo su Seimo vadovu žurnalistams tvirtino eurokomisarė.

Ji nekomentavo, kaip geriau būtų – kad baigiantis kadenciją Seimas tvirtintų 2009 metų valstybės biudžetą, ar naujai išrinkti parlamentarai.

„Klausimas yra politinis, tai ne ekonominis ir ne finansinis klausimas”, – sakė D.Grybauskaitė.

Komentuodama už ES ekonomiką ir pinigų politiką atsakingo komisaro Joaquino Almunia (Choakinas Almunija) pažadą pačiam patikrinti, kad kitų metų Lietuvos biudžetas būtų subalansuotas, D.Grybauskaitė sakė, kad toks teiginys galėjo atsirasti visų pirma gavus pažadą, kad Lietuvos biudžetas bus subalansuotas.

Anot jos, tokia praktika (kai ES komisaras gali asmeniškai stebėti tam tikros šalies biudžeto formavimą – BNS) „taikoma tada, kai nelabai pasitikima, kad tai yra įmanoma”.

Seimo pirmininkas Č.Juršėnas kalbėjo, kad rinkimų į Seimą nukelti neįmanoma.

„Tai neįmanoma padaryti. Rinkimai jau yra paskelbti ir bus, bet jeigu būtų labai norima dar iki naujo Seimo darbo pradžios patvirtinti kitų metų biudžetą, tai tas ir teoriškai, ir praktiškai yra įmanoma”, – sakė Č.Juršėnas.

Pasak jo, Vyriausybė tokiu atveju biudžeto projektą tiesiog Seimui turėtų pateikia anksčiau, o ne pačiu paskutiniu metu – t.y. ne iki spalio 17 (tarp pirmojo ir antrojo rinkimų turų), kaip Konstitucija numato, o anksčiau.

„Tada mes normalia tvarka svarstome. Taigi – tai yra įmanoma, tačiau, ar tai korektiška? Kad kitų metų biudžetą tvirtintų dar dabartinis Seimas?” – suabejojo Seimo vadovas.

Č.Juršėno nuomone, kitų metų biudžetą vis tik galėtų patvirtinti dabartinis Seimas.

„Manau, kad būtų galima tai padaryti, bet tai turi būti plačiau pasvarstyta, nes siūlymas – kol kas tik idėja”, – sakė Č.Juršėnas.

Pasak Seimo vadovo, užtektų, kad Vyriausybė projektą Seimui pateiktų bent 2-3 savaitėmis anksčiau, tada būtų galima spėti, nes kadenciją baigiantis Seimas, anot jo prognozių, galėtų dirbti iki lapkričio vidurio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.