Karalienė Jonines šventė su prezidentu

Vakar į Lietuvą atvykusi Nyderlandų karalienė Beatričė vasaros lygiadienį atšventė drauge su mūsų šalies pirmąja pora – prezidentu Valdu Adamkumi ir ponia Alma Adamkiene. Prezidentūroje vykusioje šventėje Jos Didenybė susipažino su šventės tradicijomis, klausėsi liaudies dainų ir stebėjo šokius.

Vilniuje karalienės Beatričės ir ją atlydėjusios olandų delegacijos lėktuvas nusileido po pietų. Oro uoste monarchę pasitiko Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas. Pagrindinė karalienės sutiktuvių ceremonija vyko prezidentūros kiemelyje. Čia Jos Didenybės garbei buvo išrikiuota Garbės sargybos kuopa, kiemelio vartus saugojo viduramžių riterių šarvais apsirengę kariūnai. Pasveikinti trijų dienų vizitą mūsų šalyje pradėjusios Beatričės atvyko Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, Seimo nariai, premjeras Gediminas Kirkilas, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Dovanos – paslaptyje

Prezidentūros kiemelyje karalienės Beatričės laukė ir pirmoji mūsų šalies pora. Svarbios viešnios atvykimo proga ponia A.Adamkienė pasipuošė žydros spalvos kostiumėliu, balta skrybėlaite ir perlų karoliais. Nyderlandų monarchė taip pat sužavėjo elegancija. Beatričė vilkėjo įvairiais raštais išmargintą rudos spalvos kostiumėlį ir panašaus atspalvio skraistę. Jos Didenybės galvą puošė ruda skrybėlaitė, ant kaklo ji segėjo rusvo atspalvio perlų vėrinį, rankose laikė pirštinaites ir persimetusi per petį nešėsi kuklų juodą rankinuką.

Po oficialios sutikimo ceremonijos karalienė ir pirmoji šalies pora pasuko į prezidentūros rūmus. Čia kelias minutes pozavo fotografams, o vėliau V.Adamkus ir Beatričė pasuko į Mėlynąją salę pasikalbėti akis į akį.

Prezidentas ir Nyderlandų monarchė apsikeitė valstybiniais apdovanojimais ir dovanomis. V.Adamkus karalienei Beatričei įteikė aukščiausią valstybinį mūsų šalies apdovanojimą – Vytauto Didžiojo kryžiaus ordiną su aukso grandine. Jos Didenybė prezidentui įteikė Liūto ordino didįjį kryžių, o A.Adamkienei – Karūnos ordiną.

V.Adamkus karalienei taip pat padovanojo menininkės Rūtos Ničajienės mažosios plastikos kūrinį iš sidabro, gintaro ir granito – „Tiltai”. Ką iš Beatričės dovanų gavo mūsų šalies pirmoji pora, neskelbiama.

Gurmaniška vakarienė

V.Adamkus džiaugėsi Olandijos monarchės vizitu. „Lietuvai didelė garbė priimti tokią aukštą viešnią. Tikiu, kad karalienės vizitas pasitarnaus dar didesniam kultūrų suartėjimui, jų turtų pažinimui”, – sakė prezidentas.

Iš prezidentūros Beatričė nuvyko į Antakalnio kapines. Čia ji padėjo gėlių vainiką ant Lietuvos laisvės gynėjų kapų. Vėliau Jos Didenybė apsilankė Vilniaus dailės akademijoje.

Vakare V.Adamkus ir A.Adamkienė karalienės Beatričės garbei prezidentūros rūmuose surengė iškilmingą vakarienę. Nyderlandų monarchė, pirmoji mūsų šalies pora ir daugiau nei 70 kviestinių svečių mėgavosi gurmaniškais valgiais, kuriuos specialiai šiam vakarui gamino restorano „Stikliai” virtuvės meistrai.

Pirmiausia svečiams buvo patiektos didžiosios šukutės su brokoliais, morkomis ir ryžiais. Vėliau – veršienos kepsnys su miško grybais bei salierų ir pastarnokų kremu. Desertui svečiai gardžiavosi šokoladiniu skanėstu su apelsinų ledais. Prie šių patiekalų buvo patiekiami 2006-ųjų metų baltasis ir raudonasis vynas, konjakas ir „Alitos” brendis.

Po vakarienės prezidentūros rūmų kieme griaudėjo linksma liaudies muzika, skambėjo dainos ir šokio sūkury sukosi poros. Per Jonines mūsų šalyje viešinti karalienė Beatričė buvo supažindinta su šios šventės tradicijomis. Etnomuzikologės Zitos Kelmickaitės režisuoto renginio metu Jos Didenybė išgirdo senovinių apeiginių dainų, pamatė ugnies garbinimo ceremoniją, sužinojo, kaip ąžuolo vainikais vainikuojami Jonai ir Janinos ar kaip iš žolynų buria lietuvaitės.

Įtempta darbotvarkė

Šiandien karalienės Beatričės irgi laukia daug susitikimų. Anksti ryte ji ketina apsilankyti Vilniaus universitete. Apžiūrėjusi vieną seniausių Lietuvoje bibliotekų monarchė žada pabendrauti su studentais.

Vėliau Jos Didenybės laukia kelionė į Trakus. Laivu atplaukusi į salos pilį karalienė domėsis mūsų šalies socialinėmis problemomis. Grįžusi į Vilnių Nyderlandų ambasadorės rezidencijoje monarchė su ekspertais aptars Lietuvos ekonomikos pokyčius įstojus į ES. Po šio susitikimo karalienė apžiūrės Aušros vartus, pėsčiomis keliaus po Vilniaus senamiestį, bendraus su vilniečiais, o Vilniaus paveikslų galerijoje susitiks su olandų bendruomene Lietuvoje.

Vakare karalienė Beatričė V.Adamkaus ir A.Adamkienės garbei rengia priėmimą Nacionalinėje filharmonijoje. Iškilmių svečiams grieš žinomas fleitų kvartetas iš Amsterdamo „Loeki Stardust”, o vėliau lauks vaišės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.