Ortopedui apkarto ministro duona

Kritikos lavinos neatlaikęs Rimvydas Turčinskas traukiasi iš sveikatos apsaugos ministro posto. Kam šios pareigos bus patikėtos iki Seimo rinkimų likus vos keliems mėnesiams, kol kas neatskleidžiama.

Ryžtis pasitraukti R.Turčinską veikiausiai privertė prezidento Valdo Adamkaus nedviprasmiškai pareikštos abejonės dėl socialdemokrato galimybių toliau eiti ministro pareigas.

Apie savo atsistatydinimą R.Turčinskas pranešė po vakarykščio Vyriausybės posėdžio. Tuo metu premjeras Gediminas Kirkilas tikino „viską įvertinsiąs” ir sprendimą, ar teikti prezidentui R.Turčinsko atsistatydinimo pareiškimą, priimsiąs artimiausiu metu. „Manau, kad turime laiko”, – sakė Vyriausybės vadovas.

Kartu G.Kirkilas neatmetė galimybės, kad 52 metų ortopedas-traumotologas R.Turčinskas Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) galėtų vadovauti laikinai – iki spalio, kai vyks Seimo rinkimai. „Tai vienas iš variantų”, – aiškino premjeras. Pats R.Turčinskas savo poelgio motyvų vakar nekomentavo.

Nurodė atsakingąjį

Vakar dieną prezidento V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė pranešė, kad šalies vadovo netenkina jam pateikti R.Turčinsko pasiaiškinimai dėl priimamų sprendimų ir padėties ministerijoje, nes neišsklaido abejonių, ar ministras geba kontroliuoti jam pavaldžias institucijas. Atsakomybė už tolesnę ministro veiklą esą tektų Vyriausybės vadovui G.Kirkilui.

Atsakymus į jam metamus kaltinimus R.Tučinskas, įpareigotas premjero, įteikė pirmadienio vakarą. Įsigilinti į žiniasklaidoje skelbtą informaciją, susijusią su ministru ir SAM veikla, premjero prašė prezidentas. G.Kirkilas jau kitą dieną pareiškė, kad ministras, jo nuomone, gali dirbti toliau. R.Turčinskas tada suskubo pranešti neketinantis trauktis iš posto savo noru.

Seimo opozicijos frakcijos dar šią savaitę ketino apsispręsti, ar skelbti nepasitikėjimą skandaluose įklimpusiu ministru. Prieš tai R.Turčinskas ne kartą buvo raginamas atsistatydinti.

Rimtai svarstys

„Matyt, žmogus apsisprendė. Arba iš tiesų buvo padaryta klaidų, arba jis mato, kad negalės toliau dirbti. Jei toks jo sprendimas, mes tikrai neįkalbinėsime elgtis kitaip”, – vakar LŽ sakė Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Kita vertus, politikė mano, kad R.Turčinskas jaučia atsakomybę visai komandai, todėl nenorėdamas jai pakenkti traukiasi iš posto. „Tokie dalykai juk visiems atsiliepia, pirmiausia – socialdemokratų įvaizdžiui, vėliau išryškėja atitinkamos politinės pasekmės”, – aiškino frakcijos seniūnė.

Ji tikino, kad esama nemažai suinteresuotų asmenų, geidžiančių, jog R.Turčinskas pasitrauktų iš SAM. „Čia susipynė begalė interesų. Dabartiniu politiniu laikotarpiu ministro keitimas – gana sudėtingas sprendimas”, – sakė I.Šiaulienė.

Kas galėtų pakeisti R.Turčinską (šis postas pagal valdančiosios koalicijos partnerių susitarimą priklauso socialdemokratams – aut.), frakcijos seniūnė tikino nežinanti. Paklausta, ar į SAM vadovus bus siūlomas medikas, politikė pripažino, kad nebūtinai: „Ministru gali būti ir pacientas – dar geriau.”

I.Šiaulienė įsitikinusi, kad susidarius tokiai situacijai būtina viską gerai apsvarstyti. „Ar visiškai naujas žmogus bus geriau? Juk ministras ne tik portfelį nešioja, o turi priimti kompetentingus sprendimus. Tai galima daryti tik tada, kai valdoma informacija ir suvokiama, kokios gali būti pasekmės”, – sakė I.Šiaulienė. LŽ duomenimis, viena galimų socialdemokratų kandidačių į sveikatos ministres – Seimo narė Vilija Vertelienė. 46-erių politikė turi medikės ir teisininkės išsilavinimą. Į Socialdemokratų frakciją ji perėjo iš Darbo partijos frakcijos.

Kaltinimų netrūko

R.Turčinskui pastaruoju metu daugiausia priekaištauta dėl to, kad jo paskirta Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkė Aurelija Kulčickienė-Gutienė įsivėlė į korupcijos skandalą. Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pateikus jai įtarimus piktnaudžiavus tarnybine padėtimi ir padarius finansinių pažeidimų, A.Kulčickienė-Gutienė buvo nušalinta nuo pareigų.

Daug abejonių sukėlė R.Turčinsko įsakymas perduoti Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialą privačiai uždarajai akcinei bendrovei Kraujo donorystės centrui. Dėl šio sprendimo ministras pripažino klydęs ir minėtą įsakymą atšaukė.

Ministras taip pat kaltinamas, kad jo vadovaujama ministerija galbūt didesnėmis nei rinkos kainomis nupirko greitosios medicinos pagalbos automobilių.

Šiomis dienomis su R.Turčinsku susietas dar vienas skandalingas faktas. Teisėsaugininkų dėmesį patraukė galimos korupcijos atvejis Marijampolės greitosios medicinos pagalbos stotyje, kuriai vadovauja ministro žmona Loreta Turčinskienė. Seimo Sveikatos reikalų komitetas gavo žinių, kad už įdarbinimą šioje stotyje darbuotojai galėjo būti verčiami duoti kyšius.

Iš Pilietinės demokratijos frakcijos (jau nesančios ir įsiliejusios į socialdemokratų gretas – aut.) į Socialdemokratų R.Turčinskas perėjo pernai gegužę. Tai jau penktas ministras, pasitraukęs iš socialdemokrato G.Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės.

Pagal Konstituciją, jei pasikeičia septyni ministrai, Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus. Priešingu atveju ministrų kabinetas turi atsistatydinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.