JAV neatmeta Lietuvos, kaip atsarginės priešraketinio skydo vietos, varianto

Jungtinės Valstijos antradienį sakė, jog vis dar tikisi susitarimo priešraketinio skydo elementus dislokuoti Lenkijoje, bet neatmeta Lietuvos, kaip būsimos atsarginės šių elementų vietos, varianto, jei derybos su lenkais žlugtų.

JAV valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojas Tomas Casey (Tomas Keisis) sakė, kad ginklų kontrolės ekspertas Johnas Roodas (Džonas Rudas) prieš dvi savaites lankėsi Lietuvoje ir trumpai informavo Lietuvos pareigūnus apie derybų su Varšuva padėtį.

„Manau, būtų tai būtų pernelyg didelis … pokalbių, kuriuos galėjome turėti su Lietuvos vyriausybe, sureikšminimas”, – žurnalistams atsakė T.Casey, kai jo buvo paklausta, ar Lietuva laikoma atsargine vieta tam atvejui, jei žlugtų JAV ir Lenkijos derybos.

„Čia svarbu tai, kad mes tęsiame savo diskusijas su lenkais ir manome, kad esame labai arti susitarimo. Tikrai tikimės, kad tai išsispręs, tad nemanau, kad reikės atsarginės vietos”, – pažymėjo T.Casey.

Pasak jo, J.Roodas surengė „bendro pobūdžio diskusiją apie … (JAV) raketinės gynybos planus ir … ketinimus, o derybų Lenkijoje padėtis buvo vienas iš daugelio klausimų, kuriuos jis aptarinėjo”.

Lenkijos kaimynė Lietuva yra „susirūpinusi dėl iškilusių potencialių grėsmių”, pabrėžė T.Casey.

„Todėl būtų klaidinga sakyti, kad mes pradėjome diskusijas, derybas ar kokius nors kitokius oficialius kontaktus su Lietuva apie juos (Lietuvą) ar kokią nors kitą šalį kaip apie atsarginę vietą”, – sakė jis.

J.Roodas „daugiausia informavo juos apie diskusijas ir diskusijų Lenkijoje padėtį”, nurodė T.Casey, toliau klausinėjamas apie derybų temą.

„Tikrai negaliu jums pasakyti, ar lietuviai iš savo pusės iškėlė kokių nors kitų klausimų, bet nei jo (J.Roodo) vizito tikslas, nei jo diskusijos nebuvo (skirtos tam, kad būtų) nustatytas atsarginis derybų kelias”, – sakė T.Casey.

Pentagono atstovas Geoffas Morrellas (Džefas Morelas) taip pat sakė, kad Vašingtonas vis dar tikisi susitarimo su Lenkija.

„Tačiau visada sakėme, kad yra ir kitų mums prieinamų galimybių. Yra kelios Europos šalys, kurios galėtų priimti (raketų) gaudytuvus, ir Lietuva yra viena iš jų”, – žurnalistams sakė G.Morrellas.

„Mes nepradėjome derybų su jokia kita šalimi ir viliamės, kad to nereikės”, – pridūrė jis.

J.Roodas, kuris yra JAV valstybės sekretorės Condoleezos Rice (Kondolizos Rais) pavaduotojas ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais, Lietuvos sostinėje pabrėžė, kad Vašingtonas ir Vilnius nesidera dėl priešraketinės gynybos kompleksų įrengimo Lietuvoje.

Vis dėlto J.Roodas pridūrė, jog su Baltijos šalimis priešraketinės gynybos klausimu bus kalbamasi ir ateityje, tačiau, anot jo, šios diskusijos vyks NATO kontekste.

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar yra deramasi dėl raketų bazės.

Vašingtonas nori Lenkijoje iki 2012-2013 metų įrengti specialias aikšteles 10-čiai gaudomųjų raketų. Varšuva už leidimą tai padaryti nori, kad JAV padėtų modernizuoti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas – aprūpintų jas priešlėktuvinės gynybos sistemomis „Patriot-3” ir THAAD.

Rusija prieštarauja tokiems JAV ketinimams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "JAV neatmeta Lietuvos, kaip atsarginės priešraketinio skydo vietos, varianto"

  1. Amerikietis

    Jeigu lenkai nesutiks su USA norais, tai aisku, kad bandys tureti priesraketinio skydo vieta. PRAKEIKTAS BUCH { Busas } CHANIS, ROMSVALDAS IR SENIS BUSAS {Busaus tevas], tai yra Amerikos parazitai. IR NE TIK AMERIKOS, BET IR VISO PASAULPO ZLUGDYTOJAI.
    LIETUVOS VALDZIA PADARYTU DIDZIAUSIA KLAIDA ISILEISDAMI JUOS I LIETUVA.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.