„Mažeikių naftą” persekioja gandai

Jau kurį laiką ir Vilniuje, ir Mažeikiuose sklando neoficialūs gandai, kad „Mažeikių naftą” (MN) valdantis lenkų koncernas „PKN Orlen” planuoja susmulkinti šią įmonę ir parduoti ją kazachams. Dar kalbama, kad MN perdirbs iš Rusijos gautą naftą, o visi produktai bus išgabenti į Rusiją. MN atstovai ragina netikėti gandais ir neišduoda ateities planų.

„Mažeikių nafta” šiuo metu uoliai restruktūrizuojama. Tokie pasikeitimai skeptikams gali reikšti pasiruošimą išparduoti. Tačiau, pasak pačių MN atstovų, šis procesas greičiau reiškia pažangią vidaus politiką. Įmonė esą stengiasi atsikratyti pašalinių funkcijų ir susikoncentruoti į savo pagrindinę veiklą.

Užvakar netikėtai avariniu būdu sustojusios ir pamažu atnaujinančios darbą MN atstovas spaudai Jacekas Komaras LŽ sakė, kad įmonės restruktūrizacija – nuolatinis procesas: „Keičiame įmonės struktūrą. Koncentruojamės į pagrindinę veiklą – naftos perdirbimą. Visas kitas funkcijas stengiamės perleisti antrinėms įmonėms.”

Tik gandai

Apie tai, jog MN įmonę, kaip skelbia gandai, planuojama parduoti kazachams, pasak J.Komaro, rimtai diskutuoti neverta. Jis tik priminė, kad MN laikoma pačia brangiausia šalies įmone, ji įvertinta net 7 mlrd. litų, taigi – traukianti dėmesį.

Gandonešiams neva žinomus kazachų naftininkų norus perpirkti iš lenkų MN J.Komaras komentavo juokaudamas: „Pastaruoju metu kazachų įmonėje nemačiau. Gal tada pietavau… O jei rimčiau – pas mus dažnai lankosi buvusio sovietinio bloko šalių atstovai. Taip pat ir kazachai – jie siūlo pirkti menkai apdirbtą naftą. Mes specializuojamės naftos perdirbimo srityje – kartais perkame, kartais ne.”

Pasak jo, įmonė nestovi vietoje ir nuolat modernizuojama. Šiuo metu modernizuojama vandenilio gamybos įranga. Daug dėmesio skiriama dyzelino nusėsdinimo įrenginiams.

Nuo 2009 metų sausio 1 dienos Europos Sąjungoje bus pardavinėjamas dyzelinas be sieros – šios medžiagos junginių leidžiama norma sumažės net penkis kartus.

Tokios permainos esą galėjo duoti peno kitam gandui – neva Rusija planuoja MN tiekti žaliavą, čia ją perdirbti ir gautus produktus išsigabenti į savo šalį, kur naftos produktams nėra taikomi tokie griežti bei modernūs reikalavimai.

Išsiderėjo atlyginimus

Pastarosiomis dienomis Mažeikiuose vyksta įnirtingos diskusijos dėl antrinės MN įmonės – UAB „Paslaugos tau” įkūrimo. Ji užsiimtų aplinkos tvarkymu. Į šią įmonę iš MN pereitų visi valytojai, žolės pjovėjai bei maitinimo sektoriaus darbuotojai. Įmonę sudarytų per 150 darbuotojų.

Tačiau maitinimo sektoriaus atstovai kol kas atsisako pereiti į naują UAB „Paslaugos tau”. Šių darbuotojų nuomone, maitinimas savo pobūdžiu iš esmės skiriasi nuo valytojų veiklos. Todėl šios paslaugos negali būti suplaktos į viena.

MN profesinės sąjungos pirmininkė Virginija Vilimienė LŽ minėjo, kad jau pavyko išsiderėti gana palankias sąlygas pereinantiems į naująją UAB darbuotojams. Jie gautų tokį pat atlyginimą ir socialines garantijas, kaip iki šiol MN, tačiau negautų išeitinių išmokų.

Be to, buvo sutarta, kad jei dėl infliacijos bus perskaičiuojami MN darbuotojų atlyginimai, didės ir UAB „Paslaugų tau” darbuotojų uždarbis. „Ir dėl to teko nemažai pakovoti”, – komentavo V.Vilimienė. Ji pridūrė, kad naujai sukurta įmonė galės teikti paslaugas ir kitiems klientams, ne tik MN.

Be to, MN vadovybė svarsto galimybę nuo pagrindinio įmonės turto atskirti remontinį skyrių – dar šiais metais planuojama remontininkams pasiūlyti pereiti į naują, dar vieną antrinę įmonę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.