Kelionėje gelbsti nuolaidų kortelės

Užsienyje pametę ar parduotuvėje palikę banko kortelę skubame ją užblokuoti, nors ir žinome, kad kuriam laikui galime likti be pinigų – manome, jog neturime pasirinkimo. Tačiau prie vienos einamosios sąskaitos gali būti „pririštos” kelios mokėjimo korteles, pavyzdžiui, bankų išduotos papildomai kaip prekybos centrų nuolaidų kortelės.

Esame pripratę, kad kai atsiskaitome Lietuvos parduotuvėse mokėjimo kortelėmis, atgal jas mums į rankas pardavėjai įbruka kartu su čekiu. Tačiau nuvykus į kitą šalį šį įprotį patartina užmiršti – ten pardavėjas prie kliento banko kortelės nė neprisiliečia. Nuskaitęs prekes jis paprašo paties pirkėjo įkišti kortelę į banko terminalą ir surinkti PIN kodą. Pinigų nuskaitymo iš sąskaitos patvirtinimas parašu ant banko terminalo čekio daugelyje Europos valstybių jau seniai pamirštas.

Kai pinigai nuskaitomi, kasininkas atiduoda prekes ir čekį, bet mokėjimo kortelę iš terminalo pirkėjas turi išsiimti pats. Todėl nepratusiems to daryti lietuvaičiams nesunku ją ten ir palikti pamiršus.

„Nuolaidos” virsta pinigais

„Užsienyje paprastai atsiskaitau grynaisiais pinigais, mokėjimo kortele naudojuosi tik pirkdama ką nors už didesnę sumą. Kartą Anglijoje viename prekybos centre už pirkinius atsiskaičiau lietuviška mokėjimo kortele. Tik, deja, pamiršau ją pasiimti. Ten kaip kasininkui prieš akis stovi kasos ekranas, taip pirkėjui – banko terminalas, todėl kasininkas net nepastebėjo, kad palikau kortelę. Maloniai atsisveikino, o aš išėjau patenkinta aptarnavimu ir naujais pirkiniais. Tai, jog neturiu kortelės, pastebėjau tik kitą dieną. Buvo sekmadienis, parduotuvė nedirbo, todėl paskambinau į savo banką ir iškart užblokavau kortelę, – kelionėje nutikusią istoriją LŽ pasakojo J.J. – Tik paskui suvokiau, kad savaitę Anglijoje man teks išgyventi tik iš likusių 55 svarų sterlingų – kito pinigų šaltinio neturėjau.

Pirmadienį susisiekiau su savo banko asmenine vadybininke ir ši kur kas kompetentingiau nei sekmadienį budėjusi konsultantė išaiškino situaciją. Sužinojau, kad kortelę galėjau užblokuoti laikinai. Kitą dieną turėjau nueiti į prekybos centrą jos pasiimti arba ieškoti artimiausiame banke. O tai, kad prie mano sąskaitos yra „pririšta” kita mokėjimo kortelė, kuria galiu lygiai taip pat atsiskaityti, man iš viso buvo netikėta. Kadaise bankas pasiūlė įsigyti vieno Lietuvos prekybos centro nuolaidų kortelę, vien Lietuvoje ja ir naudojausi. Tik įkliuvusi į bėdą Anglijoje išsiaiškinau, kad su šia nuolaidų kortele galiu pasiekti savo pinigus toje pačioje atsiskaitomojoje sąskaitoje. Tiesa, susidūriau su kita problema – nežinojau jos PIN kodo. Išgelbėjo namiškiai, namie radę voką su šiuo PIN kodu.”

Pasak pašnekovės, vienos banko kortelės, regis, lyg ir turėtų užtekti, tačiau grįžusi į Lietuvą mergina iškart užsisakė dar vieną, nes, pasirodo, ji užima ne tik papildomą vietą piniginėje, bet kartais ir išgelbėja.

Gali tik blokuoti

Pirmoji pagalba, kurią gali suteikti šalies bankai užsienyje praradus mokėjimo kortelę, – pasiūlyti ją užblokuoti. Anot bankininkų, jų pagalbos galimybės gana ribotos.

Kaip LŽ sakė AB banko „Snoras” Mažmeninės bankininkystės departamento direktorė Deimantė Bareikienė, per mėnesį užregistruojama vidutiniškai 600-700 atvejų, kai mokėjimo kortelės atnaujinamos dėl to, kad yra pamestos ar sugadintos. „Tai sudaro iki 0,1 proc. visų banko išplatintų mokėjimo kortelių. Jeigu mokėjimo kortelė apdrausta lėšų draudimu, kai ji pametama ar pavagiama, galioja neteisėto pinigų panaudojimo draudimas (10 tūkst. litų) ir grynųjų pinigų vagystės draudimas (tūkstantis litų)”, – aiškino D.Bareikienė.

Anot jos, prie vienos einamosios sąskaitos „pririštos” kelios kortelės klientui ypač patogios, nes viena sąskaita gali naudotis keli žmonės. „Tai puikus sprendimas keliems šeimos nariams valdant šeimos biudžetą. Tada nereikia dalytis viena kortele norint pasinaudoti sąskaitoje esančiomis lėšomis”, – kalbėjo D.Bareikienė.

„Hansabanko” Elektroninės bankininkystės departamento vadovas Ramūnas Strauka LŽ sakė, kad siekiant išskaidyti riziką išties patogu turėti kelias korteles. „Klientai gali pasirinkti vieną iš jiems priimtinų būdų: atsidaryti dvi einamąsias sąskaitas banke ir su kiekviena jų susieti atskiras mokėjimo kortelės; kita alternatyva – naudotis kreditine kortele, kuri nėra susieta su einamąja sąskaita ir kuriai nustatytas kredito limitas”, – pasakojo jis.

Anot R.Straukos, banko klientai lengvai gali kelias korteles susieti su ta pačia einamąja sąskaita ir „Hansabanke” turėti bent keturias vienos einamosios sąskaitos korteles – „Maestro”, „Visa Electron”, prekybos centro nuolaidų ir savo dizaino kortelę. Bankininkai pataria esant užsienyje savo banko kortelę ir atsiskaitymo ja pirkimo čekius saugoti itin atidžiai, nes piktavaliai suranda būdų, kaip pasinaudoti ant kortelės ar net ant kasos čekio esančiais duomenimis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.