Sovietų ilgesys veržiasi į spaudą

Kaune už neįvardijamų rėmėjų pinigus leidžiamas laikraštis rusų bendruomenei šlovina okupacinę sovietų kariuomenę, o NATO valstybių politikus vadina išsigimėliais.

Laikinojoje sostinėje neseniai pradėtas leisti laikraštis rusų kalba „Kauno rusų pasaulis” savo naujausiame, trečiame, numeryje, kuris skirtas Antrojo pasaulinio karo pabaigai paminėti, šovinistiniu ir revanšistiniu tonu užsipuola NATO bei Vakarus.

Pergalės dienos proga laikraštyje spausdinama Lietuvoje gyvenančio buvusio sovietų karininko Michailo Kačanovo odė. Joje šlovinama visą pasaulį esą išgelbėjusi ir vien gėrį, teisingumą bei laisvę nešusi sovietų kariuomenė.

Čia pat Rusija, kurią priešai esą apsupo savo bazėmis ir nori suplėšyti į gabalus, raginama atsibusti ir duoti deramą atsaką. Visą puslapį užimančios poemos autorius baisisi, kad Ukraina ir Gruzija gali tapti NATO narėmis, ir t. t.

Oficialus laikraščio leidėjas – G.Deržavino rusų literatūrinis klubas. Jo pirmininkas yra minėtasis M.Kačanovas. Tokie leidinukai neretai kreipiasi į Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą (TMID) bei prašo finansavimo.

Tačiau TMID generalinis direktorius Antanas Petrauskas vakar LŽ tikino, kad „Kauno rusų pasaulis” valstybės paramos tikrai negauna. Jo pavaduotojas Stanislavas Vidtmannas sakė šį leidinį pirmąkart pamatęs prieš porą dienų. „Pavarčiau tą laikraštį. Man ten kai kas nepatiko. Apie NATO negražiai parašyta ir panašiai. Kažkaip keistai… Kažkokie eilėraščiai… Kažkokios odės…” – dalijosi įspūdžiais TMID generalinio direktoriaus pavaduotojas ir patarė skambinti į kitas tarnybas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas Vytautas Makauskas vakar LŽ patvirtino, jog ši tarnyba žino, kad toks laikraštukas leidžiamas. „VSD necenzūruoja laikraščių, tik prižiūri, kad leidėjai laikytųsi įstatymų, draudžiančių tautinės ir rasinės nesantaikos bei karo kurstymą”, – paaiškino jis.

Pasak specialiųjų tarnybų darbuotojų, minėtame laikraštyje nėra atviro raginimo nuversti valdžią ar ko nors panašaus, todėl įstatymai nepažeisti.

Kaune veikiančio Įvairių tautų kultūrų centro vadovas Dainius Babilas tikino nežinantis, kas finansuoja šį leidinį. „Įtariu, kad Rusijos ambasada remia, arba leidybai naudojamos asmeninės lėšos”, – svarstė jis.

„Kauno rusų pasaulio” atsakingasis sekretorius Galimas Sidykovas LŽ tvirtino, jog leidinį remia investicinė grupė, bet ją įvardyti atsisakė. „Rusijos ambasada mūsų neremia. Mes ką tik pradėjome, tik trys numeriai išleisti. Į ambasadą dar nesikreipėme dėl paramos. Gal vėliau kreipsimės”, – aiškino jis.

Atsakingasis sekretorius teigė dirbantis leidinyje visuomeniniais pagrindais. Jis papasakojo ir apie odės autorių: „M.Kačanovas – poetas, rašytojas. Aišku, nelabai profesionalus.”

Paklaustas, ar pats skaitė trečiame numeryje išspausdintą M.Kačanovo odę, G.Sidykovas nusijuokė. „Politikos per daug? Jis buvo politologas, karininkas. Dabar demokratija, cenzūros nėra – kiekvienas gali pareikšti savo nuomonę. Numeris buvo skirtas Pergalės dienai. Ir įkišom ten jo odę apie gegužės 9-ąją. Jis turi tiesioginių ryšių su rėmėjais, todėl pagalvojom, kad… Ne visiems patinka dabartinė santvarka”, – kalbėjo atsakingasis sekretorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sovietų ilgesys veržiasi į spaudą"

  1. Nejaugi jau rusų pasaulis?

    Lietuvą valdančių politrukų antroji medalio pusė: pulti iš pasalų – tikslas pateisina priemones.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.