VSD: turto yra, pinigų – ne!

Po Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų kaitos buvo tikimasi šios itin svarbios valstybei tarnybos permainų. Tačiau ir naujojo vadovo Povilo Malakausko prioritetas, matyt, yra anaiptol ne reformos. Regis, VSD direktorius teikia pirmenybę materialiniams dalykams, kaip ir jo pirmtakas Arvydas Pocius, kurio paskutines darbo dienas dar labiau apkartino tarnybinių butų privatizavimo skandalas.

Kalbama, jog buvęs VSD vadovas A.Pocius prarado susidomėjimą nacionaliniu saugumu kaip tik tada, kai prasidėjo naujo VSD pastato statybos. O jos pradėtos todėl, kad neliktų laiko domėtis nacionaliniu saugumu. Tačiau šiokių tokių permainų vis dėlto įvyko: naujasis vadovas mieliau kibo ne į VSD pastato statybas, kurių vertė – 195,3 mln. litų, o į nuosavo namo.

Parduotų, bet neleidžia

„VSD, atsižvelgdamas į VĮ Registrų centro atliktą preliminarų parduodamo turto, kuris yra įtrauktas į Vyriausybės patvirtintą valstybės nekilnojamojo turto sąrašą, įvertinimą, pateikė Finansų ministerijai prašymą patikslinti Vyriausybės patvirtintą nekilnojamojo turto, neatitinkančio valstybės turto valdytojų poreikių įgyvendinant valstybines funkcijas, vertę ir vietoj patvirtintos bendros 40 mln. litų sumos nurodyti 150 mln. litų”, – rašoma šių metų birželio pradžioje Seimo gautame finansų ministro Rimanto Šadžiaus rašte. Toliau aiškinama, kad norimo parduoti turto vertė buvo nustatyta atsižvelgiant į maksimalų ir geriausią turto panaudojimo principą, t. y. darant prielaidą, jog sklypas Vilniuje, Antakalnio g. 4A, bus užstatytas nauju gyvenamuoju-komerciniu pastatu, o žemės sklypo, esančio sostinėje, Rukainių g. 119, paskirtis bus pakeista į komercinę, ir t. t. Registrų centro pateiktoje preliminaraus turto vertinimo pažymoje vien žemės sklypo, kuris yra Rukainių gatvėje, vertė svyruoja nuo 60,5 iki 120 mln. litų. VSD, teikdamas tokį siūlymą Finansų ministerijai, pasirinko maksimalią turto pardavimo vertę. Šiuose siūlymuose neminimas Vytenio gatvėje esantis VSD pastatas, kurio vertė, turint galvoje jo strateginę vietą, taip pat siektų ne vieną dešimtį milijonų litų. Taigi pardavus po visą sostinę išmėtytą turtą susidarytų suma, netgi viršijanti tą, kuri reikalinga naujo VSD pastato statybai baigti ir būtinai įrangai įsigyti.

Tačiau kol kas Atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašo taisyklės nenumato kriterijų ir sąlygų, kada galėtų būti keičiama Vyriausybės patvirtinta turto vertė. Vienu žodžiu, jokių kriterijų nėra, kada galėtų vykti aukcionai, per kuriuos būtų parduodamas dabartinis VSD turtas, tad VSD naujo pastato statybos vėl merdi. Ir tuo pat metu kelia daug įtarimų bei spėlionių.

Netylančios abejonės

Priminsime, kad VSD nuo 2003 metų sausio 8 dienos valstybinės žemės panaudos sutartimi neatlygintinai naudojasi jam skirtu 181 919 kvadratinių metrų žemės sklypu Vilniuje, šalia Pilaitės mikrorajono, ir stato ten naują centrinį administracinį pastatą bei su juo susijusius statinius, kurie atitiktų NATO ir ES valstybių

specialiosioms tarnyboms keliamus reikalavimus. Sutartinė statybos darbų sąmatinė vertė 2005-aisiais buvo 195,3 mln. litų. Pastato statybos darbus planuota baigti 2007 metų gruodžio 31-ąją. Brangstant statybinėms medžiagoms, kylant statybininkų algoms didėjo ir statybos kaina, o tai darė tiesioginę įtaką statomo objekto brangimui.

„Suprantu, P.Malakauskui nėra lengva ir paprasta, bet kartu norisi ir nusistebėti: kol kas nedaug ką jis ten pakeitė – tik vieną pavaduotoją, tą, kuris rūpinasi daugiau buitiniais departamento dalykais. Sutinku, naujo VSD pastato statyba Vilniaus pakraštyje – svarbus dalykas. Tačiau ir čia galima suklusti. O kodėl naujo pastato statybai pareikalauta net daugiau kaip 200 mln. litų? Kas nusprendė, jog reikia būtent 200 milijonų? Ką mes ten statome? Lietuvišką Pentagoną, kuris savo didingumu pralenktų amerikiečių? – vakar ir toliau savo abejones dėstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius. – Ypač neaiškus bandomo išparduoti VSD turto kainų nustatymas – vieną dieną jis vertinamas 40 mln., o kitą – jau 150 mln. litų. Tai visiškas „bardakėlis”.

Kiek ramiau į šią problemą žiūri kitas to paties komiteto narys Saulius Pečeliūnas. Jo teigimu, statybų kainos pakilo ir dėl tos priežasties, kad projektuojant naują pastatą Lietuva dar nebuvo NATO narė. „Aljanso narėms keliami daug didesni reikalavimai, o tai, be abejo, kainuoja. Iš tiesų dėl tų statybų komitete buvo kilę abejonių – sudvejota dėl išleidžiamų pinigų skaidrumo, tačiau šiuo metu priežiūra yra gana griežta”, – kalbėjo S.Pečeliūnas.

Tačiau kai kurie kiti komiteto nariai ironiškai tvirtino, kad ta „gana griežta priežiūra” tėra iliuzija. VSD pareigūnai Seimo komitetui nepateikia jokios raštiškos medžiagos apie lėšų panaudojimą. Dangstomasi objekto svarba ir jo slaptumu, todėl parlamentarai gauna tik žodinę informaciją, kurios patikrinti neįmanoma. Manoma, šiuo metu į statybas investuota 50-60 mln. litų. 10 mln. „paklaida” dėl to slaptumo ir susidaro.

Kontrolės nėra – paslaptis yra

LŽ prieš metus rašė, kad įvairioms Vyriausybės programoms įgyvendinti pernai buvo numatyta iš Privatizavimo fondo išleisti net 368 mln. litų. Praktiškai šių Vyriausybės programų nei Seimas, nei Valstybės kontrolė, nei Finansų ministerija nekontroliuoja, todėl parlamentarai susidomėjo, ar jos nepaverstos milžiniškomis pinigų plovyklomis? Vien tai, kad Vyriausybė niekam neatsiskaito už 368 mln. litų, jau kėlė įtarimų, ar čia nėra kieno nors gudriai suregztos aferos?

Būtent iš šios Vyriausybės programoms numatytos sumos buvo skirti ir 30 mln. litų VSD pastato statyboms. Jas baigus esą bus įrengtos patalpos, kurios atitiks NATO ir ES standartus. Vienas standartų – vienam VSD pareigūnui vidutiniškai teks 40 kvadratinių metrų. Ką veiks tokiuose plotuose saugumo darbuotojai, LŽ niekas negalėjo dorai paaiškinti, nes, kaip minėta, „detalizacija” neteikiama.

Krašto apsaugos ministerijos parengtuose vertinimo aspektuose yra nurodomas teigiamas ir neigiamas naujo pastato statybos poveikis. Nežinia kodėl nei valstybės saugumo užtikrinimo, nei valstybės ekonominių pagrindų ir finansų ar konstitucinės santvarkos apsaugos aspektais teigiamo poveikio pastačius naują VSD pastatą nenumatoma. Bet šie aspektai VSD seniai nerūpi. Departamento vadovams – ir buvusiems, ir dabartiniams – svarbu tik tarnybiniai butai ir šimtų milijonų vertės statybos.

„Tos statybos vyksta taip seniai, tad stengiamės dėl suprantamų priežasčių apie jas kalbėti kuo mažiau, nes yra tokių, kurie rankioja po kruopelytę bet kokią informaciją apie tą pastatą, – sakė VSD atstovas Vytautas Makauskas. – Gal kai kam tokie apsidraudimai ir atrodo perdėti, tačiau kai estai statė naują savo saugumo pastatą, apie tai sužinota tik tada, kai į jį jau buvo įsikelta.”

V.Makauskas nenorėjo komentuoti nei darbų grafiko, nei lėšų panaudojimo. „Įsivaizduoju, kad sąmatos yra, bet jų nagrinėti mes neturime teisės. Nieko detalesnio negausite, – maloniai paaiškino V.Makauskas. – VSD komplekso statybos darbai vyksta pagal iš anksto su Vyriausybe suderintus planus bei projekto finansavimo grafikus. Natūralu, kad statybos tempai tiesiogiai priklauso nuo minėtų grafikų laikymosi.”

Darbas verda

Pernai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė, jog buvęs VSD vadovas A.Pocius pažeidė įstatymą, pigiau nei rinkos kaina parduodamas valstybės turtą – tarnybinį butą. Komisija nutarė rašyti ieškinį teismui dėl tarnybinio buto pirkimo ir pardavimo sandorio anuliavimo. VTEK nariai išsiaiškino, kad A.Pocius tarnybinį butą Vilniuje, Rugių gatvėje, pardavė sau už gerokai mažesnę nei rinkos kainą. Šis faktas lėmė, jog VSD vadovo elgesys būtų pripažintas neetišku. VTEK konstatavo, kad A.Pocius iš minėto sandorio turėjo naudos.

Butą prestižiniame sostinės Turniškių mikrorajone yra įsigijęs ir VSD direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas. Nuo 2001 metų VSD generalinio direktoriaus pavaduotoju dirbantis D.Dabašinskas anksčiau nuomojo būstą viename iš Vyriausybės kanceliarijos valdomos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės turėtų namų Turniškėse. Vėliau jis nuomotą butą nusipirko už 590 tūkst. litų. Sutapimas ar dėsningumas: kotedžo savininku D.Dabašinskas tapo tada, kai buvo paskirtas VSD viešųjų pirkimų komisijos vadovu.

Atrodo, ir dabartiniam VSD direktoriui asmeninis interesas yra arčiau širdies už visuomeninį. Kol netyla aitros dėl naujo VSD pastato statybos peripetijų, jaukiame Žvėryno kampelyje, Paribio gatvėje, visu spartumu vyksta privataus Malakauskų šeimos 179,94 kvadratinio metro kotedžo statyba. Kas čia ką sukontroliuos, kai nėra kam kontroliuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.