Streikas: Ispanijoje baigiasi degalai

Chaosas keliuose, užblokuotos pasienio perėjos, tuščios parduotuvių lentynos – dešimtys tūkstančių sunkvežimių vairuotojų Ispanijoje, Prancūzijoje ir Portugalijoje protestuoja prieš didėjančias degalų kainas.

Vos tik Prancūzijos žvejai baigė 3 savaites trukusią Viduržemio jūros uostų blokadą, didžiulės transporto eilės susidarė prie Prancūzijos ir Ispanijos sienos. Antra didžiausia Ispanijos vežėjų sąjunga „Fenadismer”, kuri teigia atstovaujanti 70 tūkst. iš 380 tūkst. Ispanijos sunkvežimių vairuotojų, vakar pradėjo neterminuotą streiką. Jis vyksta taikiai, bet yra masinis. Derybos su vyriausybe, „Fenadismer” teigimu, žlugo, nes vyriausybės siūlymai buvo „nepakankami”.

Nei degalų, nei maisto

Lėtai judantys sunkvežimiai užblokavo svarbiausius kelius aplink Madridą, maisto tiekėjai baiminosi, kad negalės pristatyti prekių į parduotuves. Streikas sukėlė nerimą daugeliui žmonių. Jie puolė į degalines ir prekybos centrus, kad apsirūpintų atsargomis. Dėl to Barselonos degalinėse vakar degalai apskritai baigėsi, o kai kuriose mažesnių miestelių parduotuvėse atėję pirkėjai žvelgė į tuščias lentynas. Atostogų sezonui prasidedant į Ispaniją vykstančių turistų kelyje taip pat laukia nemalonumai.

Akmenys į nepalaikančiuosius

Ispanijos vairuotojai sulaukė palaikymo ir Prancūzijoje. Prancūzų vairuotojai užblokavo kelius pasienyje ir neleido pravažiuoti transportui – susidarė maždaug 10 km ilgio spūstis abipus Ispanijos ir Prancūzijos sienos. Kirsti sieną buvo leidžiama tik privačioms mašinoms. Baskų krašte piketuotojai akmenimis apmėtė vairuotojus, kurie norėjo aplenkti spūstį.

Protestuotojai iškėlė plakatus: „Tai mūsų profesijos pabaiga”. „Mes reikalaujame imtis priemonių tuoj pat, kad būtų sumažintas brangstančių degalų poveikis”, – pareiškė Europos vežėjų organizacija.

Portugalijoje vairuotojai taip pat streikuoja ir pagrasino paralyžiuoti visą šalį. Protestuotojai užblokavo kelias gamyklas. Portugalijoje yra apie 40 tūkst. vairuotojų, dirbančių maždaug 5 tūkst. firmų.

Žvejai laukia

Nors Prancūzijos žvejai nuo pirmadienio grįžo į darbą laukti svarbaus Europos žvejybos ministrų susitikimo, kuris turi įvykti birželio 23-24 dienomis, jie teigia išliksiantys budrūs ir stebėsiantys, kaip rutuliojasi situacija. Praėjusią savaitę 5 dienas streikavo ir Portugalijos žvejai, o Ispanijoje, turinčioje didžiausią Europoje žvejybos laivyną, žvejai streikuoja nuo kovo 30 dienos. Streikas apėmęs bemaž visus Ispanijos uostus. Birželio 6 dieną kai kuriose vietovėse žvejai surengė žuvų dalijimo gyventojams akcijas.

Degalų kainos ypač skaudžiai kirto Ispanijai, nes šalis išgyvena didžiausią per 15 metų ekonomikos nuosmukį. Laivų naudojamas dyzelinas nuo metų pradžios pabrango maždaug 30 proc., žvejybos laivų savininkai baiminasi bankroto, jei negaus didesnių subsidijų. Vairuotojai taip pat teigia, kad dabar pirkti degalus jiems atsieina daugiau, nei jie uždirba.

Daugiau streikų

Streikai persimetė ir į Belgiją – Lježe tūkstančiai profesinių sąjungų narių protestavo prieš didėjančias gyvenimo išlaidas, kurios didėja dėl brangstančių degalų.

Degalai Europoje daugelį metų buvo kur kas brangesni nei JAV, daugiausia tai lėmė Europoje taikomi mokesčiai. Jie sudaro mažiausiai pusę kainos, kurią moka vairuotojai, o kartais net daugiau nei 70 procentų.

Dar vieną protestą vakar Prancūzijoje pradėjo geležinkelių ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai – jų netenkina vyriausybės planai sumažinti darbo vietų švietimo, transporto ir kitose šakose. Tiesa, profesinės sąjungos pripažino, kad parama protesto akcijai ne itin didelė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Streikas: Ispanijoje baigiasi degalai"

  1. ...

    va taip viena kart ir lietuviams reik sukilt, gana tyliai sedet kol valdzia mausto visus kaip tik nori, kas cia per tvarka. Liaudies krauju nulaistyta nepriklausomybe, o jie tyciojasi ir vargo nemato.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.