Saulė jau taikosi smogti

Degintis į paplūdimius patraukusių žmonių jau tyko pavojingi spinduliai – šiuo metu aktyvi saulė ypač pavojinga.

Nuo saulės – į pavėsį

Šiomis dienomis ultravioletinių spindulių indeksas yra aukštas, tad specialistai rekomenduoja saugotis: dėvėti marškinėlius ilgomis rankovėmis, nešioti tamsius akinius, daugiau būti pavėsyje ir vengti saulės vonių nuo 11 iki 15 valandos.

Vaikams iki metų dabar apskritai reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių, mažamečių negalima laikyti be drabužėlių. Tiek vaikams, tiek suaugusiems geriausia dėvėti lininius drabužius.

Atsainus požiūris į sveikatą vėliau atsiliepia rimtomis ligomis, primena medikai. Tačiau greitosios medicinos pagalbos medikai vakar ir savaitgalį iškvietimų dėl karštų orų išprovokuotų negalavimų dar nesulaukė.

Oda sensta anksčiau laiko

Ilgalaikis ultravioletinių spindulių poveikis žmogui gali sukelti ūmius, chroniškus odos, akių ir imuninės sistemos pakenkimus, taip pat skatina degeneracinius ląstelių, audinio skaidulų ir kraujagyslių pakitimus bei ankstyvą odos senėjimą.

Ultravioletinių spindulių indeksas priklauso nuo debesuotumo ir ozono sluoksnio storio. Aukščiausias indeksas būna birželio ir liepos mėnesiais. Sinoptikai prognozuoja, kad šiomis dienomis aukštas ultravioletinių spindulių indeksas greičiausiai išsilaikys.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologijos skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Jonavičienė įspėjo, kad kuo aukštesnis ultravioletinių spindulių indeksas (jį galima sužinoti ir tarnybos interneto svetainėje), tuo jis pavojingesnis.

R.Jonavičienė priminė, kad ilgalaikis spindulių poveikis sveikatai gali taip greitai ir nepasireikšti, o liūdnos pasekmės paaiškėti tik po kurio laiko.

Pasaulyje ir Lietuvoje neatsitiktinai daugėja susirgimų odos vėžiu ir melanoma.

Ne sveikata, o liga

Klaipėdos odos ir venerinių ligų dispanserio vedėja Aldona Kajutytė pastebi, kad atšilus orams dėl įvairių odos problemų padaugėja į medikus besikreipiančių pacientų.

Sodininkams ir daržininkams nuo augalų, ypač rasotų, atsiranda dermatitas: odą išberia pavienėmis dėmėmis arba pūslėmis. Labiausiai nukenčia nepridengtos kūno vietos – blauzdos ir rankos iki alkūnių.

Daugiau kreipiasi ir nukentėjusiųjų nuo saulės vonių. Paraudusią odą degina, niežti, kartais patinsta ar atsiranda pūslių.

A.Kajutytė priminė, kad deginimasis be apsaugos priemonių dabar ypač pavojingas, nes oda nepasiruošusi saulės vonioms, o nesaikingas deginimasis baigiasi odos nudegimu. Tai ypač aktualu šviesiaodžiams, mėlynakiams, kokių mūsų krašte dauguma.

„Nudegimas – ne sveikatos, o ligos požymis”, – įspėjo A.Kajutytė.

Medikei paplūdimyje ne kartą teko matyti saulės vonių mėgėjų, kuriems dėl odos nudegimų reikėtų specialisto pagalbos, tačiau šie toliau kaitinasi saulėje.

Jei pavojingų saulės spindulių visgi nepavyko išvengti, medikė rekomenduoja nudegusias vietas šaldyti, vėsinti šaltais kompresais ar tam skirtomis priemonėmis, kurių galima įsigyti vaistinėse. Tokių vietų nereikėtų tepti riebalais ar nežinomomis kūno priežiūros priemonėmis. Sudėtingesniais atvejais būtina kreiptis į specialistą.

Šilti orai nesitrauks

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys prognozavo, kad šilti ir saulėti orai šią savaitę išsilaikys.

Šiek tiek vėsesni gali būti antradienis ir trečiadienis, o antroje savaitės pusėje oro temperatūra vėl turėtų kilti ir siekti nuo 20 iki 25 laipsnių šilumos. Šiltesnės bus ir naktys – iki 11 laipsnių šilumos. Lietaus nenumatoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Saulė jau taikosi smogti"

  1. dai

    taip žinau kaip baisu nudegti saulėje, pernai mano vyrui net greitąją pagalbą kviečiau užėjo priepolis, visą niežėjo baisiai, drebėjo ir baisu pagalvoti ir matyti žmogų kaip pasiutusį.

  2. x

    tai ko ten voliojatės visą laiką ir visą gyvenimą? 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.