„Auksinis batelis” atiteks C.Ronaldo

Tradiciniuose Europos sporto žurnalų (ESM) organizuojamuose
„Auksinio batelio” laureato rinkimuose šiemet triumfavo „Manchester United” ir Portugalijos rinktinės saugas Cristiano Ronaldo, šį sezoną Anglijos Premier lygoje demonstravęs puikias snaiperio savybes.

23-ejų Portugalijos futbolininkas šį sezoną susirinko įspūdingą apdovanojimų ir titulų kolekciją. Su „Manchester United” ekipa tapo Anglijos ir UEFA Čempionų lygos nugalėtoju, buvo pripažintas geriausiu bei rezultatyviausiu Anglijos čempionato žaidėju. 31-as Premier lygoje pelnytas įvartis garantavo C.Ronaldo ir rezultatyviausio 2007/08 sezono Europos futbolininko apdovanojimą.

Solidus atotrūkis.
Gegužės viduryje pasibaigus kovoms pagrindiniuose Europos šalių čempionatuose C.Ronaldo užtikrintai pirmavo, artimiausią savo persekiotoją – Ispanijos čempionato rezultatyviausią žaidėją Maljorkos „Real” puolėją Danielį Guizą, įmušusį 27 įvarčius, lenkdamas 8 taškais. Iki praėjusio savaitgalio Škotijos čempionų Glazgo „Celtics” puolėjas Scottas McDonaldas buvo vienintelis, turėjęs bent teorines galimybes pakovoti dėl rezultatyviausiam Europos žaidėjui skirto apdovanojimo. Tačiau paskutinėse sezono rungtynėse jo laukė nereali užduotis – kad pralenktų C.Ronaldo, jam reikėjo įmušti 17 įvarčių. Škotas sugebėjo padidinti savo įvarčių kraitį vienu taikliu smūgiu ir su 25 įvarčiais tapo rezultatyviausiu Škotijos čempionato žaidėju, tačiau bendrojoje Europos snaiperių klasifikacijoje liko 16-oje vietoje.

Daugiausiai įmušė velsietis

Nors C.Ronaldo ir buvo pripažintas rezultatyviausiu Europos futbolininku, daugiausia įvarčių pelnė ne jis, o Velso čempionų „Llanelli AFC” atakų lyderis Rhysas Griffithsas, per sezoną įmušęs net 40 įvarčių. Tačiau oficialiai gaisrininku dirbančio futbolininko smūgiai buvo įvertinti tik vienu reitingo tašku, tuo tarpu kai penki stipriausiuose Europos šalių čempionatuose įmušti įvarčiai vertinami dviem reitingo balais. Tad snaiperių klasifikacijoje velsietis turėjo tenkintis tik vieta pirmajame dešimtuke. Analogiška situacija ir su 33 įvarčius Olandijos čempionate įmušusiu Amsterdamo „Ajax” klubo puolėju Klaasu Janu Huntelaaru. Nors Olandijos rinktinės puolėjas pelnė 33 įvarčius, už Olandijos čempionate pasiektą įvartį skiriama 1,5 reitingo taško, tad olandas su 49,5 taško liko trečias.

Lyderių kaita

2006/07 m. futbolo sezono rezultatyviausi Europos čempionatų žaidėjai Francesko Totti, brazilas Alfonso Alvesas ir olandas Ruudas Van Nistelrooy’us šiemet pasirodė ne taip sėkmingai.

Praėjusį sezoną 26 įvarčius įmušusį „Roma” ekipos kapitoną šiemet pristabdė traumos, tad su 14 įvarčių jis nepateko net į snaiperių dvidešimtuką. Pernai didžiausiu netikėtumu tapęs „Heerenveen” klube debiutavęs brazilas A.Alvesas, Olandijos čempionate pelnęs 34 įvarčius ir šį sezoną Olandijoje per šešis turus pelnė 11 įvarčių, tačiau žiemą persikėlęs į Anglijos Premier lygos „Middlesbrough” ekipą sugebėjo pasižymėti tik šešis kartus. Pernai trečiojoje vietoje likęs Madrido „Real” ekipos puolėjas R.Van Nistelrooy’us šiemet taip pat dažniau kovojo su traumomis, nei su varžovų gynėjais. Po sėkmingo 25 įvarčiais papuošto sezono sekė kuklesnis 16-os taiklių smūgių papuoštas pasirodymas.

Kita vertus, šiemet į rezultatyviausių žaidėjų penketuką sugrįžo 2005/06 m. sezono Auksinio batelio laureatas italas Luca Toni. Tame sezone pelnęs 31 įvartį buvęs „Fiorentina” puolėjas tapo pirmuoju italu, iškovojusiu rezultatyviausio Europos žaidėjo titulą. Pernai jam pavyko pasižymėti 16 kartų, o šiemet, perėjęs į Vokietijos čempionų Mincheno „Bayern” ekipą, italas su 24 įvarčiais tapo rezultatyviausiu Bundeslygos žaidėju.

Vertas dėmesio ir veteranų – 33-ejų Alessandro Del Piero bei 31-erių Davido Trezeguet sugrįžimas į elitinį Europos snaiperių dešimtuką. Po sezono, praleisto traukiant Turino „Juventus” ekipą iš antrojo Italijos futbolo diviziono, šiemet Italijos bronzos medalius iškovoję futbolininkai įrodė, kad parakinėse dar turi atsargų. Tiesa, prancūzui D.Trezeguet net ir rezultatyvus sugrįžimas į aukščiausio lygio futbolą nepadėjo susigrąžinti vietos Prancūzijos nacionalinėje rinktinėje. Tuo tarpu nebe pirmąją jaunystę išgyvenantis A.Del Piero sulaukė kvietimo iš Italijos rinktinės stratego ir pratęs sezoną Europos čempionate Austrijoje ir Šveicarijoje.

ESM Auksinio batelio laureatų dešimtukas

(vieta, žaidėjas, komanda/rinktinė, įvarčiai, koeficientas, taškai)

1. Cristiano Ronaldo Mančesterio „United”/Portugalija 31 2 62
2. Danielis Guiza Maljorkos „Realas”/Ispanija 27 2 54
3. Klaasas Janas Huntelaaras Amsterdamo „Ajax”/Olandija 33 1.5 49.5
4. Emmanuelis Adebayoras Londono „Arsenal”/Togas 24 2 48
4. Luis Fabiano FC „Sevilla”/Brazilija 24 2 48
4. Luca Tonis Miuncheno „Bayern”/Italija 24 2 48
4. Fernando Torresas FC „Liverpool”/Ispanija 24 2 48
8. Alessandro Del Piero Turino „Juventus”/Italija 21 2 42
9. Karimas Benzema Liono „Olympique”/Prancūzija 20 2 40
9. Rhysas Griffithsas AFC „Llanelli”/Velsas 40 1 40
9. Davidas Trezeguet Turino „Juventus”/Prancūzija 20 2 40

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.