Šiemet įmonių bankrotų inicijuota 40 proc. daugiau

Pastaraisiais metais mažėjęs bankrutuojančių įmonių skaičius šiemet vėl ėmė augti. Per pirmus tris šių metų mėnesius Lietuvoje inicijuota 212 bankrotų – apie 40 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai. Tiesa, analitikai ramina, kad panikuoti neverta, rašo „Verslo žinios”.

Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos direktorius Virginijus Narvilas nedetalizuoja, kokiuose sektoriuose bankrutuojančių įmonių šiemet gausėja sparčiausiai, tačiau pažymi, kad pastaraisiais metais vyravusią bankrotų mažėjimo tendenciją keičia atvirkščia – jų vėl ima daugėti.

Nuo 2002 m. iki 2008 m. pradžios šalyje per ketvirtį bankrutuoja vidutiniškai 180 įmonių. Pernai bankroto procedūros buvo pradėtos 604 įmonėms – apie 20 proc. mažiau nei 2006 m.

Kad bankrotų kreivės šiemet lips aukštyn, prognozuoja ir kreditų draudikai.

Atsižvelgiant į šiemet prognozuojamą BVP augimo lėtėjimą, numatoma, kad bankrotų skaičius šalyje 2008 m. turėtų augti apie 15 proc., teigia kreditų draudimo bendrovė „Euler Hermes”. Banko”DnB Nord” vyriausioji analitikė Jekaterina Rojaka pritaria, kad bankrotų gausės, tačiau nesiima prognozuoti kiek. Anot jos, net sparčiai didėjantis bankrotų skaičius dar nereiškia, kad Lietuvoje jau krizė, nes šis rodiklis mažesnis nei ES ir kelerius metus iš eilės buvo gana nedidelis. Rizikingiausios, pasak jos, yra veiklos, susijusios su statybomis ir nekilnojamojo turto plėtra.

Bendrovės „Creditinfo Lietuva” vadovas Andrius Bogdanovičius sako, kad bankrutuojančių įmonių gal ir nepadaugės 15 proc., bet delsiančių mokėti laiku skaičius tikrai augs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.