Išauš juodasis trečiadienis

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija trečiadienį tvirtins naujas uostamiesčiui tiekiamos šilumos ir vandens kainas. Sprendimų projektuose jas numatoma atitinkamai padidinti 30 ir 15 proc.

Jei komisija palaimins naująsias kainas, brangiau už šilumą mokėsime jau nuo liepos, o už vandenį – nuo rugpjūčio.

Pasak AB „Klaipėdos vanduo” generalinio direktoriaus Leono Makūno, esminė naujovė, kuri atsirastų patvirtinus naujas kainas, – pastovus vadinamasis pardavimo mokestis, vienam butui sieksiantis 4,62 lito per mėnesį.

„Toks mokestis įvedamas dėl to, kad 85 procentai įmonės išlaidų yra nekintančios – jos nepriklauso nuo to, ar vartojamas vanduo, ar ne. Kadangi būtų neracionalu vėl grąžinti sovietmečiu galiojusią tvarką, kai buvo mokamas fiksuotas mokestis, nepriklausęs nuo suvartojamo vandens kiekio, Kainų komisija yra patvirtinusi kompromisinę tvarką. Joje numatoma, kad minėtasis pardavimo mokestis turi padengti tik įmonės išlaidas skaičiuojant mokesčius, išrašant sąskaitas bei įrengianti ir aptarnaujant vandens apskaitos prietaisus”, – „Vakarų ekspresui” aiškino L. Makūnas.

Jis pripažįsta, kad tokia tvarka nėra naudinga tiems žmonėms, kurie yra linkę taupyti vandenį, nes nuo šiol jie turės mokėti mokesčius kiekvieną mėnesį, net jei ir nesuvartojo vandens.

Kubinio metro vandens kainą numatoma padidinti apie 10 proc. – nuo dabar galiojančios 4,42 iki 4,7 lito. Pasak „Klaipėdos vandens” vadovo, įvertinus naująjį pardavimo mokestį, vidutiniškai apie 10 kub. metrų vandens per mėnesį suvartojančiai šeimai išlaidos padidės maždaug 15 proc.

L. Makūnas akcentavo, kad Kainų komisija ruošiasi patvirtinti maždaug 5 proc. mažesnes kainas nei prašė bendrovė. Anot pokalbininko, jei Kainų komisija trečiadienį palaimins kainas, o vėliau miesto Taryba joms pritars birželio posėdyje, naujieji tarifai įsigalios nuo rugpjūčio. Tad klaipėdiečiai didesnes sąskaitas gautų rugsėjį.

Paskutinį kartą vandens kainos uostamiestyje buvo didinamos 2002-ųjų rugpjūtį.

„Klaipėdos energija” Kainų komisijos prašo jos tiekiamos šilumos kainą padidinti 29 proc. – nuo 15,94 iki 20,57 cento už kilovatvalandę (kWh). Pasak įmonės vadovo Vytauto Valučio, komisijos sprendimo projekte rašoma tokia kaina, kokios ir prašė bendrovė, atlikusi skaičiavimus.

Esminė šilumos kainos didėjimo priežastis – smarkiai brangstančios gamtinės dujos. Anot V. Valučio, dabartiniame šilumos tarife buvo įskaičiuota dujų kaina, siekianti 745 litus už kub. m, o dabar įmonė jau moka 1 050 litų.

„Naujosios įstatymų pataisos nurodo, kad šilumos tiekėjams, kurių daugiau nei 50 procentų akcijų valdo savivaldybė, nebereikia miesto ar rajono tarybos pritarimo dėl naujųjų kainų. Taigi jei Kainų komisija pritars, naujoji „Klaipėdos energijos” kaina įsigalios nuo liepos”, – sakė V. Valutis.

Šilumos kaina uostamiestyje jau buvo padidinta nuo šių metų pradžios. Tada ji išaugo nuo 12,64 iki 15,94 ct/kWh (26 proc.).

Klaipėdiečiai kol kas gali džiaugtis bent tuo, kad po naujojo kainų šuolio už šilumą turėtų mokėti šiek tiek pigiau nei kitų didžiųjų šalies miestų gyventojai. Numatoma, kad vilniečiams šilumos kaina bus didinama iki 22,56 ct/kWh, kauniečiams – 21,12 ct/kWh, panevėžiečiams – 22,30 ct/kWh.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.