Bendražygių klaidos toliau kartojamos

Darbo partijos nariai nesimoko iš kai kurių partijos kolegų klaidų, kai paežerėse pastatyti vagonėliai su ratais sukelia įtarimų dėl nelegalių statybų. Šįkart pažeidimais pakvipo prie Galsto ežero Dzūkijoje.

Informacija apie savavališkas statybas prie vieno didžiausių ir švariausių Lazdijų rajono ežerų Lazdijų teritorijų planavimo ir statybos inspekciją karštąja linija pasiekė dar gegužės pradžioje. Tačiau kurį laiką užtruko informacijos tikrinimas, žemės savininko ir pažeidėjo tapatybės nustatymas.

„Pažeidimas toks, kaip ir daugelyje vaizdingų ežerų pakrančių. Atveža vagonėlį ir pastato, o vėliau pradeda savavališkas statybas. Tikras vargas dėl tokių pažeidėjų. Dažniausiai tai turtingi žmonės, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose, todėl užfiksavus pažeidimus sudėtinga juos rasti”, – teigė Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Lazdijų rajono agentūros vadovas Gintautas Sanda.

Partines sąsajas neigia

Nustatyta, kad maždaug už 25 metrų nuo vandens vagonėlį su ratais atsivežė ir pastatė, atramas įbetonavo, lieptą nutiesė Lazdijų savivaldybės tarybos narės, Šventežerio seniūnijos žemėtvarkos tarnybos vadovės ir Darbo partijos (DP) Lazdijų skyriaus pirmininkės Marijos Bakšienės dukra Jolita Bakšaitė. Ji taip pat yra DP narė.

Likimo ironija – savavališkos statybos aktus surašė ir tyrimą pradėjo M.Bakšienės partijos kolega ir pavaduotojas Teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos vyr. inspektorius Kazys Jautakis. Nors ponia M.Bakšienė visokias partines sąsajas su šiuo nemaloniu reikalu neigia, lieka neatsakytas klausimas, kodėl tyrimas buvo pradėtas ne iškart. Kilus įtarimams, esą M.Bakšienė pasinaudojo savo tarnybine ir partine padėtimi, kai kuriuos pažeidimus pradėta skubiai taisyti.

Paaiškėjus, jog nutiestas lieptas yra 18 kvadratinių metrų ilgesnis nei nurodyta leidime, buvo kreiptasi dėl leidimo jį pailginti. Po 10 dienų, nors kitiems asmenims tokiais atvejais tenka laukti kur kas ilgiau, leidimas iš Alytaus apskrities viršininko administracijos buvo suteiktas.

Ruošiasi ūkininkauti

Atliekant tyrimą paaiškėjo daugiau įdomybių. Išsiaiškinta, kad su ežeru besiribojantis kiek daugiau nei hektaro ploto sklypas priklausė Papalazdijų kaimo gyventojai Eugenijai M. Senolei, kuriai žemės nuosavybės teisės buvo atkurtos pernai lapkritį Alytaus apskrities viršininko administracijos nutarimu.

Tačiau dar anksčiau – 2005 metais – močiutė buvo parašiusi įgaliojimą, suteikiantį teisę jos vardu tvarkyti visus žemės reikalus Tomui Valaikai. Ir vėl visi galai vedė ponios M.Bakšienės link. T.Valaika yra jos žentas, o jo žmona Daiva – „darbiečio” Seimo nario Kęstučio Daukšio padėjėja Lazdijų rajone.

Taigi, J.Bakšaitė jokių oficialių teisių į sklypą paežerėje neturėjo, bet asmeninių pretenzijų – nemažai. „Jolita rimtai ruošiasi įsikurti kaime, ji net baigė ūkininkų kursus ir ruošiasi ūkininkauti. Tiesa, dar neaišku, kurią konkrečią veiklos sritį pasirinks. Vagonėlį tik laikinai ten pastatė, nes dėl brūzgynų kitur negalėjo. Nėra jame nei vandentiekio, nei elektros. Dukra jau rūpinasi gyvenamojo namo projektu. Jį žada statyti toliau nuo ežero, nepažeisdama apsauginės zonos. Blogai padarėme, kad tuos kuolus įbetonavome, bet dabar jau išardėme. Tai tikriausiai nieko labai ir nepažeidėme”, – LŽ aiškino M.Bakšienė.

Projektą parengė motina

Kad J.Bakšaitė ruošiasi įsikurti Galsto ežero pakrantėje, abejonių nekyla. Praėjusių metų vasarą ji, tiksliau motina, nė kiek nedvejodama, kad sklypas galiausiai atiteks dukrai, pasirūpino ir aplinkosaugininkų leidimu pakrantės tvarkymui. Jo projektą pati M.Bakšienė ir parengė.

„Turiu teisę rengti projektus, nes esu atestuota ir sertifikuota specialistė. Nemanau, kad ką nors pažeidžiau, manęs paprašė ir padariau, nesvarbu – dukra ar kas kitas”, – aiškino M.Bakšienė.

Kai šis rašinys jau buvo parengtas publikuoti, paaiškėjo, kad sklypas prie Galsto ežero jau įregistruotas J.Bakšaitės vardu. Kam buvo reikalingas įgaliojimas dėl žemės sklypo vienu vardu, tvarkymo projektas rengiamas kitu, o galiausiai sklypas įregistruotas trečiu? Atsakymas paprastas – tai tiesiausias kelias į trokštamą žemės lopinėlį. Reikia tik valdyti informaciją ir turėti įtakos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Bendražygių klaidos toliau kartojamos"

  1. xxx

    išsuks partiečiai ir pinigai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.