Europa sveikatą draudžia nemokamai

Artėjant vasaros sezonui, keliauti į kitas Europos Sąjungos šalis išsiruošę gyventojai gali pasirūpinti, kad nelaimės atveju būtinoji medicininė pagalba svetur jiems bus suteikta nemokamai. Apsukresni emigrantai tokį nemokamą gydymą užsitikrina kitose ES šalyse nelegaliai dirbdami.

Jeigu dažnai darbo reikalais arba savaitgaliais su šeima keliaujate po kitas ES šalis, jums nebūtina kiekvieną kartą išlaidauti draudimui.

Privalomuoju sveikatos draudimu drausti mūsų šalies gyventojai teritorinėse ligonių kasose gali nemokamai gauti Europos sveikatos draudimo kortelę. Ji užtikrina, kad nelaimės atveju nukentėjusiajam bus atlygintos būtinosios medicininės pagalbos išlaidos laikinai nuvykus į kitas ES šalis, Europos ekonominės erdvės šalis (Lichtenšteinas, Islandija, Norvegija) bei Šveicariją.

Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai Kazys Žilėnas LŽ patikino, kad Europos sveikatos draudimo kortelės kasmet didesnio dėmesio sulaukia prieš vasaros sezoną, gyventojams planuojant keliones.

Pasak K.Žilėno, veikiausiai šiemet per visus metus bus išduota daugiau kaip 80 tūkst. šių kortelių. „Kasmet didėjantis išduodamų Europos sveikatos draudimo kortelių skaičius rodo, kad ši kortelė populiarėja didėjant išvykstančiųjų į ES šalis žmonių skaičiui”, – sakė jis.

Faktai

Nuo Europos sveikatos draudimo kortelių įsigaliojimo 2005 metų liepą iki tų metų pabaigos buvo išduota per 21 tūkst. šių kortelių ir 161 laikinai šias korteles pakeičiantis sertifikatas.

Per 2006 metus išduota beveik 47 tūkst. kortelių ir 22 tūkst. sertifikatų.

2007 metais išduota daugiau nei 62 tūkst. šių kortelių ir 5784 sertifikatai.

Per pirmus keturis šių metų mėnesius jau yra išduota daugiau kaip 27 tūkst. Europos sveikatos draudimo kortelių ir 848 laikinai šias korteles pakeičiantys sertifikatai.

Siūlo draustis papildomai

Kelionių agentūros nėra įsipareigojusios klientų informuoti apie tai, kad jie gali nemokamai pasinaudoti būtinosios medicininės pagalbos paslaugomis laikinai viešėdami ES šalyse.

Pasiteiravusiesiems dėl draudimo klientams kelionių organizatoriai dažniausiai siūlo kreiptis į privačias draudimo kompanijas, bet neužsimena apie ligonių kasų nemokamai išduodamą Europos sveikatos draudimo kortelę.

Pačios draudimo paslaugas teikiančios bendrovės klientus, turinčius Europos sveikatos draudimo korteles, vis tiek ragina pasirašyti draudimo sutartį. Jie pabrėžia, kad kortelė jos turėtojui suteikia ribotas teises į medicinos pagalbą užsienyje.

Draudikai sako, esą turint šią europinę kortelę, ES šalyse suteiktos medicininės pagalbos išlaidos atlyginamos tik tuo atveju, jeigu paslaugos buvo teikiamos valstybinėje įstaigoje.

Be to, draudikai tikina, kad ši kortelė neatstos vykstančiųjų į užsienį medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimo – ją turint nelaimės užsienyje atveju nebus atlyginamos išlaidos už žmogaus parvežimą į Lietuvą toliau gydyti, mirusiojo palaikų parvežimo ar laidojimo užsienyje išlaidos.

Konkurencijos nesudaro

K.Žilėnas aiškina, kad Europos sveikatos draudimo kortelė atsirado vadovaujantis ES socialinės apsaugos sistemos teisės aktais, siekiant suteikti apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims teisę kiekvienoje iš ES šalių gauti skubią būtinąją medicinos pagalbą.

„Privalomojo sveikatos draudimo sistemoms pradėjus išdavinėti sveikatos draudimo korteles, privačioms draudimo kompanijoms gal ir sumažėjo klientų, tačiau juk sumažėjo ir žalos atlyginimo išlaidos už

draudiminius atvejus. Europos sveikatos draudimo kortelė nėra privaloma – kas nenori, gali jos neimti ir draustis tik privačiai. Kai kas turėdamas šią kortelę dar draudžiasi privačiai, nelygu sveikatos būklė, kai yra tikimybė, kad gali prireikti ne tik neatidėliotinos, bet ir kitokios medicininės pagalbos. Tad privatiems draudikams veiklos barai ir toliau lieka platūs”, – sakė pašnekovas.

Naudojasi emigrantai?

Galimybe gauti nemokamą būtinąją medicininę pagalbą svetur, pasinaudoja nelegalų laikiną darbą ES šalyse dirbantys Lietuvos piliečiai. Artūras K. (pavardė redakcijai žinoma) pasakoja, kad prieš metus į Ispaniją vykęs laikinai uždarbiauti, jis buvo užsiregistravęs Lietuvos darbo biržoje. Turėdamas privalomąjį sveikatos draudimą, vyras pasirūpino ir Europos sveikatos draudimo kortele, taip užsitikrindamas, kad prireikus būtinosios medicininės pagalbos, ji jam bus suteikta Ispanijoje, kur porai mėnesių jis buvo gavęs nelegalų darbą.

VLK atstovas spaudai sakė, kad panašių atvejų išaiškinta nebuvo.

„Užsiregistravusiems Darbo biržoje ir vykstantiems į užsienį gyventojams ši kortelė suteikiama trims mėnesiams. Jeigu žmogus išvykęs kitoje šalyje įsidarbina, kortelės galiojimas yra nutraukiamas. Nėra išaiškinta nė vieno tokio atvejo, kad svetur dirbantys žmonės ten būtų naudojęsi Lietuvoje išduota kortele”, – aiškino K.Žilėnas.

Daugiausiai apmokėta Vokietijoje

Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto išlaidų būtinosios pagalbos paslaugoms, suteiktoms Lietuvos apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse apmokėti, 2005 metais gautos apmokėti 317 sąskaitų už 1,731 mln. litų; 2006 metais – 804 sąskaitos už 4,135 mln. litų; 2007 metais – 1734 sąskaitos už 5,187 mln. litų.

„Pavyzdžiui, nagrinėjant 2007 metų suvestines matyti, kad Vokietijoje būtinosios skubios neatidėliotinos medicinos pagalbos paslaugos teisėtai (gautos sąskaitos būtinai tikrinamos, ar suteikta medicinos pagalba atitinka šiai paslaugų kategorijai) suteiktos 972 Lietuvos piliečiams už 2,116 mln. litų; Švedijoje šios paslaugos suteiktos 235 asmenims už 992 tūkst. litų; Ispanijoje – 90 asmenų suteikta paslaugų už beveik 88 tūkst. litų, Austrijoje – 84 už 123 tūkst. litų, Lenkijoje – 69 asmenims už 58 tūkst. litų”, – duomenis pateikė K.Žilėnas.

2007 metais už 389 ES šalyse draustiems asmenims Lietuvoje suteiktas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas ES šalys apmokėjo daugiau nei 1,241 mln. litų. Ankstesnių metų skaičiai rodo, kad vidutiniškai daugiausia šių paslaugų Lietuvoje buvo suteikta Švedijos, Lenkijos, Ispanijos piliečiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.