Neprižiūrintys savo nekilnojamojo turto kauniečiai mokės didžiausius mokesčius

Didžiausią – 1 proc. nekilnojamojo turto vertės – mokestį turėtų mokėti kauniečiai, šį turtą naudojantys ne pagal paskirtį arba jo visai neprižiūrintys. Tokį tarifą ateinantiems dvejiems metams šią savaitę turėtų nustatyti Kauno miesto taryba.

Kiti statinių savininkai mokės šiek tiek mažiau – 0,9 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės. Be to, išimtis bus taikoma fiziniams asmenims ir smulkiojo bei vidutinio verslo subjektams, atitinkantiems išlygas leidžiančio įstatymo reikalavimus. Tokie asmenys 2009 metais mokės 0,8 proc. nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

2010 metų nekilnojamojo turto mokesčio tarifas suvienodinamas – 0,9 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės, nedarant išimčių smulkiesiems verslininkams.

Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Mackevičius Eltai yra sakęs, kad Kauno miesto savivaldybė nieko nenuveikė, per mokesčių tarifus skatindama smulkųjį verslą. Nors realiai turto vertė mažėja, mokestis už jį tik didėja, nes jis apskaičiuojamas nuo prieš trejus metus fiksuotos vertės. Prieš trejus metus, kai įsigaliojo nekilnojamojo turto apmokestinimo įstatymas, smulkieji verslininkai mokėjo tik 0,5 proc. vertės dydžio turto mokesčius. Vėliau mokestis didėjo.

Įstatymas savivaldybių taryboms suteikė teisę ne tik tvirtinti mokesčio dydį, bet ir atleisti turto savininką nuo mokesčio. Tačiau šios kadencijos, dirbančios daugiau nei metus, Kauno miesto taryba nuo tokio mokesčio atleido tik vieną banką.

Kauno miesto taryba dėl mokesčių tarifų ateinantiems metams apsispręs ketvirtadienį. Be to, jos sprendimu savivaldybės administracijos direktorius turėtų iki 2008 m. gruodžio 1 d. parengti ir pateikti tarybai svarstyti patalpų ir statinių, kurie yra nenaudojami arba naudojami ne pagal paskirtį, arba yra apleisti, neprižiūrimi, nustatymo tvarką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.