Lietuva ir Baltarusija stiprina ryšius

Šią savaitę Minske vykusio ekonomikos forumo dalyviai viceministrų, ambasadorių ir organizacijų vadovų lygiu pasirašė bendradarbiavimo deklaraciją tarp Baltarusijos ir Lietuvos. Pažymėta bendradarbiavimo ir plėtros svarba regionuose.

IV Baltarusijos ir Lietuvos ekonominį forumą organizavo Baltarusijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), Lietuvos savivaldybių asociacija, abiejų šalių Ekonomikos, Transporto ir Ryšių ministerijos, Baltarusijos statybų ir būsto ministerijos, Baltarusijos ir Lietuvos regionų vadovai ir verslo atstovai. Lietuvos verslininkų delegacijai vadovavo LPK prezidentas Bronislovas Lubys.

Pozityviai vertindami prekybinius ir ekonominius santykius tarp Baltarusijos ir Lietuvos, forumo dalyviai pabrėžia, kad anksčiau vykę analogiški renginiai akivaizdžiai pagerino dvišalį bendradarbiavimą ir prekybą bei prisidėjo prie tokių sričių stiprinimo kaip transportas ir tranzitas, energetika ir energijos taupymas, medienos apdirbimas, lengvoji pramonė ir turizmas.

Apie tai liudija tarpusavio prekių ir paslaugų kiekis, 2007 metais viršijęs milijardą JAV dolerių, kartu padidėjęs tranzitinių krovinių gabenimas abiejose šalyse.

Abi šalys pritarė būtinybei išsaugoti dinamiškus prekybos ir ekonomikos plėtros ryšius kaip pagrindinius tolesnius ilgalaikius ir stabilius dviejų šalių santykius, pagrįstus abipusiu pasitikėjimu. Forumo dalyviai pabrėžė, kad būtina išlaikyti abiejų šalių bendradarbiavimą transporto ir tranzito srityje. Jie mano, kad būtina imtis tolesnių veiksnių, padėsiančių pakelti abiejų šalių tranzitinį patrauklumą ir dalyvauti bendruose projektuose, kuriant bendrą transporto ir logistikos sistemą.

Forumo dalyviai mato perspektyvą plėsti abipusius santykius statybos sektoriuje, panaudojant šiuolaikiškas technologijas ir taikant naujausius konstrukcinius bei architektūrinius sprendimus.

Abi šalys pabrėžia bendradarbiavimo svarbą apsirūpinimo energija, energetinio ir šilumos ūkio modernizavimo, biodegalų gamybos iš atsinaujinančių šaltinių ir kt. srityje. Tokiu būdu siekiama sustiprinti energetinę nepriklausomybę ir sumažinti naudojamų energijos išteklių savikainą.

Šalys teigia, kad glaudi partnerystė ir stabilūs abipusiai santykiai abiem šalims padės plėtoti naudingą bendradarbiavimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.