Gruzijos prezidentas pažadėjo tik taikiomis priemonėmis spręsti Abchazijos ir Pietų Osetijos konfliktus

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis patikino, kad tik taikiomis priemonėmis spręs Abchazijos ir Pietų Osetijos teritorinius konfliktus, ir pažadėjo savo įgaliojimų perėmėjui perduoti susivienijusią šalį.
„Aš perduosiu kitam prezidentui susivienijusią šalį”, – pareiškė jis antradienį, kreipdamasis į Gruzijos žmones trečiadienį vykstančių parlamento rinkimų proga. Kreipimasis buvo padarytas Kutaisio mieste restauruotame caro Bagrato sobore.

„Mes būtinai išspręsime konfliktus su abchazais ir osetinais tik taikiu keliu”, – pabrėžė M.Saakašvilis.

Pasak jo, „primesti iš išorės konfliktai neatitinka blaiviai mąstančių žmonių interesų”, – pabrėžė M.Saakašvilis.

„Mums reikės nueiti ilgą kelią, kol atkursime normalius santykius su Rusija, suartėsime su Europos Sąjunga, glaudžiau prisijungsime prie NATO”, – sakė M.Saakašvilis.

Gruzijos prezidentas mano, jog pastaruoju metu šalis pasiekė didelių diplomatinių laimėjimų.

„Ko yra verta vien tai, kad paaštrėjus padėčiai pastarosiomis dienomis, visas pasaulis stojo ginti Gruzijos, ir mes norime daugiau, norime, kad būtų suteikta konkreti pagalba atkuriant teritorijos vientisumą ir pašalinat išorines grėsmes”, – pareiškė M.Saakašvilis.

Pasak jo, visiškai neseniai JT Generalinė Asamblėja priėmė „istorinę rezoliuciją, kuria pripažino etninį valymą Abchazijoje”.

„Nors yra tam tikrų sunkumų, mes žengėme konkrečius žingsnius, siekdami normalizuoti santykius su Rusija: atkurtas transporto susisiekimas ir prekybos ryšiai, supaprastintas vizų režimas”, – sakė M.Saakašvilis.

Gruzijos lyderis pridūrė, kad „daug ką dar reikės padaryti iš abiejų pusių”.

Savo ruožtu Gruzijos valstybės ministras Temuras Jakobašvilis pareiškė, kad Tbilisis patvirtina pasiryžimą vesti su Abchazija bet kurias derybas, taip pat ir dėl susitarimo neatnaujinti ugnies konflikto zonoje pasirašymo.

„Mes pasirengę ir šiandien nagrinėti šią temą, bet pirmiau turime išsiaiškinti: su kuo pasirašome susitarimą ir kas yra šio susitarimo garantas”, – sakė T.Jakobašvilis antradienį žurnalistams.

„Jeigu gruzinai ir abchazai susitars, o rusai įves į Abchaziją kariuomenę, tai taip negalės būti”, – pridūrė valstybės ministras.

Kiti prezidento rinkimai Gruzijoje vyks 2013 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.