Tarnybinės mašinos jau asmeninės

Nuomotus trejų metų automobilius komisariatai gali įsigyti už palyginti nedidelę jų likutinę vertę. Tačiau kai kurios policijos įstaigos atsisako pirmumo teisės ir tada apynaujes mašinas nusiperka jomis važinėję komisarai.

Kai kurių komisariatų vadovai pastarosiomis dienomis sudomino Policijos departamento Vidaus tyrimų valdybą (VTV). Aiškinamasi, kokiomis aplinkybėmis komisarų tarnybiniai automobiliai tapo asmeniniai.

Komisariatams nereikia?

Komisariatams neužtenka departamento skiriamų automobilių, todėl jiems leidžiama, radus papildomų lėšų (uždirbtų apsaugos policijos ar skirtų vietos savivaldybės), įsigyti mašinų išperkamosios nuomos būdu. Paprastai tokios sutartys sudaromos trejiems metams, o vėliau nuomotojams suteikiama pirmumo teisė tuos automobilius įsigyti už likutinę vertę, kuri dažniausiai būna gerokai mažesnė už rinkos kainą. Dauguma komisariatų naudojasi tokia galimybe, tad apynaujai automobiliai lieka policijoje.

Tačiau kai kurių miestų ir rajonų komisariatuose, kaip paaiškėjo, elgtasi kitaip. Komisariatai, pasibaigus policijos viršininkų tarnybinių automobilių trejų metų išperkamosios nuomos sutarčiai, atsisakydavo pirmumo teisės juos įsigyti už likutinę vertę. Tada mašinas nusipirkdavo patys komisariatų vadai.

VTV viršininkas Aleksandras Katinas vakar LŽ patvirtino, kad toks tyrimas pradėtas prieš keletą dienų. Pasak jo, dar neaišku, kelių komisariatų vadovai nusipirko savo buvusius tarnybinius automobilius – dabar tikrinamas visų mašinų, kurių išperkamosios nuomos sutartys pasibaigusios, likimas.

LŽ duomenimis, mažiausiai trijų komisariatų vadovai įsigijo buvusius tarnybinius automobilius „Škoda Superb”: Panevėžio miesto policijos viršininkas Stanislovas Poliakas, Raseinių komisariato vadovas Dainius Dobilas ir Rokiškio policijos viršininkas Stasys Meliūnas.

Gera proga

Iš skelbimų internete matyti, kad trejų metų automobiliai „Škoda Superb” parduodami maždaug po 50 tūkst. litų (nauji salonuose kainuoja nuo 70 iki 80 tūkst. litų).

Panevėžio policijos viršininkas S.Poliakas pernai birželį, pasibaigus trejų metų išperkamosios nuomos sutarčiai, automobilį „Škoda Superb” nusipirko, pasak jo, už 23 tūkst. litų. Mašina tuo metu buvo nuvažiavusi apie 72 tūkst. kilometrų. „Žinoma, komisariatas galėjo ją nusipirkti. Tačiau tokiam automobiliui suteikiama 3 metų garantija, o ji tuo metu jau buvo pasibaigusi. Turime patirties, kai pasibaigus garantijai automobilis sugenda ir jo remontas gana daug kainuoja. Tokia praktika, kad po trejų metų automobilius keičiame. Jokio įstatymo nepažeidžiau. Jei tai leidžiama, kodėl nepasinaudoti proga?” – LŽ aiškino S.Poliakas. Viršininkas patvirtino, kad niekas iš jo pavaldinių nėra nusipirkęs buvusios tarnybinės mašinos už likutinę vertę.

Neprisimena kainos

Rokiškio komisariato vadovas S.Meliūnas LŽ teigė, jog dėl užimtumo neturi laiko ieškoti asmeninio automobilio. „Važinėjau 1993 metų laidos „Toyota”. Kai ji sugedo, už šeimos santaupas įsigijome BMW, varomą benzinu, bet man jo eksploatavimas per brangus. Todėl nutarėme nusipirkti dyzelinę mašiną. Tarnybinė „Škoda” buvo eksploatuojama kasdien, po trejų metų jos rida viršijo 100 tūkst. kilometrų. Dažnai važinėta kaimo keliais. Traktoriukas. Patrinta mašina. O dar dyzelinas pabrango… Ko gero, apsirikom”, – kalbėjo jis. S.Meliūnas sakė sumokėjęs už „Škoda Superb” beveik 30 tūkst. litų.

Raseinių policijos viršininkas D.Dobilas aiškino, kad po trejų metų naudojimo jo tarnybinio automobilio „Škoda Superb” rida buvo apie 50 tūkst. kilometrų. Komisariato vadovas tikino tiksliai neprisimenąs, už kiek nusipirko tą mašiną. D.Dobilas komisariato sprendimą nepirkti automobilio už jo likutinę vertę argumentavo 2006 metais Valstybės kontrolės atliktu Seimo autoūkio auditu. Pasak komisaro, tąsyk kontrolieriai konstatavę, jog nuomojantis mašinas, o paskui išperkant už likutinę vertę, pakyla jų kaina. „Tai buvo įvertinta kaip valstybės lėšų švaistymas”, – tvirtino D.Dobilas.

A.Katinas, paklaustas, ar įsigydami šiuos automobilius komisarai pažeidė įstatymus, ar tai tik interesų konfliktas, atsakė: „Tai priklausys nuo to, ką išsiaiškinsime. Pirminiais duomenimis, automobilių likutinė vertė ne vienoda – vieni komisariatai mokėjo didesnes įmokas, kiti mažesnes. Kiekvieną atvejį reikės tirti atskirai.”

„Parketo visureigis” kaimui

Tarnybinių automobilių likimu VTV susidomėjo atlikdama kitą, taip pat dar nebaigtą tyrimą. Balandžio pabaigoje Policijos departamentas gavo skundą dėl visiškai neseniai Joniškio komisariato išperkamosios nuomos būdu įsigyto prabangaus automobilio „Mazda CX-7”. Kilo abejonių, ar racionaliai naudojamos lėšos – ši mašina kainuoja apie 100 tūkst. litų, ji turi daug policijos darbui nebūtinos prabangos. Tiesa, išperkamoji nuoma ką tik prasidėjo, tad teigti, jog kas nors ketino po trejų metų automobilį įsigyti už likutinę vertę, nėra jokio pagrindo.

Joniškio policijos viršininkas Algirdas Gudinas vakar LŽ užsiminė, kad šis automobilis „nei brangus, nei galingas”. Pasak komisaro, kaime reikia turėti didesnio pravažumo mašiną.

Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, kalbėdamas apie Joniškio „Mazdą” ir pareigūnų įsigyjamas buvusias tarnybines mašinas, LŽ sakė: „Įstatymai to nedraudžia. Bet galima į tai pažiūrėti ir kitaip. Yra tam tikrų versijų. Nežinau, ar jos pasitvirtins. Dabar sakyti, kad kažkas čia kažką neigiamo padarė, dar negalime.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Tarnybinės mašinos jau asmeninės"

  1. ;)

    tai jei istatymai leidiza kodel nepirkti ? nesuprantu kas cia tokio kiekvienas zmogus gali nueiti ir nusipirkti masina is lizingo kompanijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.