Kardas virš D.Kuolio galvos

Nacionalinis transliuotojas – Lietuvos radijas ir televizija (LRT) gali atsisakyti Dariaus Kuolio, šį mėnesį išrinkto LRT „kalbos grynuoliu”, laidų. Naujasis LRT vadovas Audrius Siaurusevičius „D.Kuolio atvejį” žada nagrinėti labai griežtai, aktyvumu stebindamas net LRT tarybą.

Lietuvos nacionalinės televizijos (LTV) antrojo kanalo LTV2 žiūrovai praėjusio sekmadienio vakarą nebeišvydo Pilietinės visuomenės instituto vadovo, apžvalgininko D.Kuolio politinių diskusijų laidos „Sankirtos”. Dar neaišku, koks likimas laukia iki šiol pirmadieniais nacionalinio radijo eteryje transliuojamos to paties autoriaus laidos „Tarp Rytų ir Vakarų”.

Radijo laidoje šį pirmadienį D.Kuolio pasiūlyta diskusija, kurioje kritiškai paminėtas LTV naujienų laidos „Panorama” siužetas, užtraukė laidos vedėjui naujojo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinio direktoriaus A.Siaurusevičiaus nemalonę. Neoficialiai kalbama, kad D.Kuolys naująją nacionalinio transliuotojo administraciją užrūstino dar anksčiau, eteryje aštriai oponuodamas oficialiąją valdžios poziciją ginantiems apžvalgininkams.

Neįprasta situacija.
Po šį pirmadienį radijo transliuotos laidos „Tarp Rytų ir Vakarų” ji buvo aptarta per LRT tarybos posėdį. Uždarą – taip pasiūlė klausimą į darbotvarkę įtraukęs LRT generalinis direktorius A.Siaurusevičius.

Pasak naujojo LRT tarybos pirmininko Valentino Milaknio, situacija buvo neįprasta, nes pagal tarybos nuostatus svarstytinus klausimus siūlo jos nariai, o LTV vadovas – tik suderinęs su taryba. Tokia skuba aiškinama „tarpuvaldžio” situacija LRT – jos vadovų ir LRT tarybos narių kaita įgyja vis didesnį pagreitį.

LRT generalinį direktorių papiktino, kad Lietuvos radijo eteryje D.Kuolys kritiškai paminėjo „Panoramos” reportažą apie teismų reformą: žurnalisto Tomo Kavaliausko siužetas, anot kolegų, buvo parengtas Vyriausiojo administracinio teismo užsakymu. A.Siaurusevičius tarybos nariams net pasiūlė peržiūrėti reportažą, įvardytą kaip ne visiškai objektyvaus informacijos pateikimo pavyzdį. Čia ir kilo didžiausia sumaištis: kai kurie LRT tarybos nariai pasipiktino, kad jiems siūloma diskutuoti ne apie D.Kuolio aptartą reportažą, bet savaite vėliau parodytą siužetą, kuris, paties A.Siaurusevičiaus teigimu, „yra visiškai geras”.

Lieps rašyti pasiaiškinimą

„Svarstymas vyko ne mūsų iniciatyva – generalinis direktorius įtraukė. Sako: dabar paklausykime vienos laidos. Aš pasakiau, kad jeigu jau bus svarstomas klausimas iš esmės ir iš tikrųjų kas nors yra rimtai pažeista, tai turi būti pateikta tarybai raštu, taip pat norėtųsi išklausyti ir kitą pusę – laidos autorių”, – apie konfliktą LŽ sakė naujasis LTR tarybos pirmininkas V.Milaknis.

Jis aiškino ir pats turįs pastabų dėl kai kurių „Panoramos” reportažų, taip pat norįs, kad nacionalinio transliuotojo žinių laida būtų kiek kitokia. „Pertvarkų pradžia tapo neaiški, netikėta. Aš asmeniškai nematau nieko blogo, jeigu D.Kuolio laidoje minėti faktai yra teisingi”, – pažymėjo V.Milaknis.

Tuo metu LRT generalinis direktorius laikosi kitokios pozicijos. „Man keista, kai vieni apie kitus kalba eteryje – geriau prieš tai pasikalbėti. Juo labiau, kad D.Kuolys rišliai negali paaiškinti, koks būtent reportažas aptartas jo laidoje. Tas, kurį aš mačiau, yra geras. Jie sako, kad kalbėta ne apie tą. Tegu tada ieško kito”, – ironizavo vadovas.

Jo teigimu, „D.Kuolio atvejis bus išnagrinėtas labai griežtai”. „Tada priimsime sprendimą”, – grasino A.Siaurusevičiaus. Tačiau jau aišku, kad D.Kuoliui bus siūloma rašyti pasiaiškinimą, taip pat – atsiprašyti jo sukritikuoto reportažo autoriaus. Jis generaliniam LRT direktoriui dar nežinomas, nes A.Siaurusevičius ir pats neatsirenka, kurį siužetą ėmėsi ginti.

Su autoriais nebendrauja

Laidos vedėjas D.Kuolys apie tai, kad jo rengta laida sukėlė tokį ažiotažą, sužinojo tik iš žurnalistų. Į uždarą LRT tarybos posėdį jis nebuvo pakviestas. „Aš netaikau praktikos bendrauti tiesiogiai su laidų vedėjais. Visi įgaliojimai duoti Godai Litvaitienei (laikinoji Lietuvos radijo vadovė – red.), ir ji man nušvies padėtį”, – LŽ pareiškė A.Siaurusevičius.

D.Kuolį susidariusi situacija stebina. „Drįsčiau pasakyti, kad LRT vadovybė gal dar nelabai yra perpratusi visuomeninio transliuotojo veikimo principus. Visuomeninis transliuotojas nėra nei privati įstaiga, nei privatus kanalas. Tai yra mūsų visų – mūsų visuomenės, mūsų tautos – susižinojimo priemonė, visuomeninis forumas. Šiuo atveju manau, kad visuomeninio transliuotojo reikalai turi būti svarstomi viešai. Bent jau taip stengiausi daryti iki šiol”, – kalbėjo laidos vedėjas.

Jis teigė negalįs spėlioti, ar užvirusiai diskusijai dėl jo laidos įtakos galėjo turėti artėjant rinkimams vis labiau stiprėjantis politinio elito noras cenzūruoti nacionalinio transliuotojo informacijos srautus ir didėjantis jautrumas kritinėms pastaboms. „Apie tai neturiu patikimos informacijos. Kai laidoje aptarinėjome „Panoramos” siužetą, kuriame buvo ne visiškai teisingai pateikiamas socialdemokratų santykis su teismais, ši tema iš tikrųjų galėjo būti labai skaudi politiniam elitui. Neatmetu tokios prielaidos, bet jai pagrįsti faktų tikrai neturiu”, – sakė kritiniais pareiškimais garsėjantis apžvalgininkas.

Be to, jis nesiėmė prognozuoti, kas laukia jo laidos. „Prieš kelerius metus buvau įkalbėtas tą radijo laidą vesti. Tai nebuvo mano iniciatyva, o Lietuvos radijo vadovų pasirinkimas. Jei užsakovams ta laida atrodo nereikalinga, tikrai neturiu jokių pretenzijų”, – pažymėjo jis.

Tuo metu LRT tarybos pirmininkas V.Milaknis tikina, kad šios laidos, kaip ir kitų, negalima nutraukti be tarybos pritarimo. Ar toks pasiūlymas sulauktų palaikymo – neaišku.

„Sankirtų” nebeliko

V.Milaknis tik iš LŽ sužinojo, kad LTV2 rodytos kitos D.Kuolio laidos „Sankirtos” eteryje jau nebėra. LRT vadovybės teigimu, ji neberodoma pasibaigus antrojo kanalo sezonui.

„Jei laida „nuimta”, tai padaryta savavališkai. Sezonas baigiasi birželio 1 dieną, vienu metu ir LTV, ir LTV2. Aš šį klausimą tikrai raginsiu apsvarstyti”, – kalbėjo V.Milaknis.

LRT generalinis direktorius problemos dėl D.Kuolio laidos neįžvelgia. „Turiu pasakyti, kad nemačiau nei vienos D.Kuolio laidos. Labai daug tokių laidų yra – visų nesužiūrėsi. Jeigu čia bandymai įtarti, kad aš kažką dariau D.Kuolio laidai, tai jūs neteisūs”, – sakė A.Siaurusevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.