Internetas ir siuntiniai – iššūkis ES tarnyboms, kovojančioms su padirbtų prekių kontrabanda

Nusikaltėliai vis daugiau naudoja internetą ir siuntinių pristatymo tarnybas įvežti ir platinti Europoje padirbtas prekes, tokias kaip cigaretės ir vaistai, rodo pirmadienį paskelbta ES atlikta studija.
Kasmetinėse muitinių operacijų ataskaitose Europos Komisija (EK) nurodė, kad kontrabandininkai, užuot siuntę tokias prekes laivais konteineriuose ir rizikavę jas prarasti muitinėse, ėmė jas gabenti mažesniais kiekiais.

„Kontrabandininkai mažiau rizikuoja ir siunčia mažesnes prekių siuntas, dažniausiai oro ar pašto transportu”, – pažymi EK.

Kinija išlieka didžiausiu piratinių prekių šaltiniu, nors bendradarbiavimas su Pekinu gerokai pagerėjo praėjusiais metais.

Prie 27 šalis vienijančio bloko išorinių sienų ES muitinės praėjusiais metais užregistravo daugiau kaip 43 tūkst. padirbtų prekių poėmių, kai 2006 metais jų buvo 37 tūkst.

Tačiau konfiskuotų gaminių skaičius pernai smuktelėjo iki 79 mln. nuo 128 mln., nes sumažėjo cigarečių, filmų ir muzikinių įrašų kontrabandos. „Klastotės toliau kelia grėsmę mūsų sveikatai, saugumui ir ekonomikai”, – sakė ES muitinės ir mokesčių komisaras Laszlo’as Kovacsas (Laslas Kovačas) per spaudos konferenciją.

Ataskaita nurodo, kad kontrabandininkai padirbtas prekes platina naudodamiesi paštu ir kurjerių firmomis.

Apie 60 proc. falsifikatų iki šiol vis dar pagaminama Kinijoje, tačiau prieš kelerius metus jų ten buvo pagaminama 80 proc.

„Mane labai džiugina pastaroji Kinijos pažanga, kai stiprinamas tarptautinis bendradarbiavimas, kad būtų išspręsta šioji problema”, – sakė L.Kovacsas.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad Gruzija tapo didžiausia padirbtos kosmetikos platintoja, o Turkija išlieka didžiausia suklastotų maisto produktų tiekėja.

Šveicarija, kurioje yra įsikūrusios kai kurios geriausios farmacijos firmos, nustebino tuo, kad tuoj pat po Indijos atsidūrė padirbtų vaistų gamybos lyderių sąraše.

L.Kovacsas pažymėjo, kad tai atsitiko dėl vienintelės „milžiniškos piliulių siuntos”, kuri galbūt buvo pervežta per Šveicariją, bet ten nepagaminta.

Europos vartotojai taip pat daugiau užsisako suklastotos produkcijos, ypač padirbtos „Viagros” per internetą, taip pat įsirašinėja neteisėtai muziką ir filmus internete, užuot pirkę suklastotus CD ir DVD.

Piratavimas internete yra vis didėjanti problema. Vartotojai atsisiunčia filmus ir muzikinius kūrinius, nemokėdami jokių autorinių honorarų, tačiau kol kas nėra jokios oficialios statistikos, kuri atskleistų šios problemos mastą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Internetas ir siuntiniai – iššūkis ES tarnyboms, kovojančioms su padirbtų prekių kontrabanda"

  1. marius

    jo o uzseni tokiu apsimeteliu milijonai, ipatingai kinijoj kurie suvlioja pigiomis prekemis o pabaigoje lieki be ju ir be pinigu? pwz http://www.fadele.com 170 eu nudziove.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.