Temidė pasijuto nuoga

Kai kurių bylų užkulisiai iškalbingesni už jų kaltinamuosius aktus. Viena tokių, kurios giluminis pjūvis – klasikinė procesų, prasidėjusių Lietuvos nusikalstamame pasaulyje po nepriklausomybės atgavimo, iliustracija, įstrigusi Kauno apygardos teisme. Atėjus laikui skelbti joje nuosprendį, Temidė pasijuto prisidengusi tik figos lapeliu.

Keturiems penktą dešimtį įpusėjusiems ar bebaigiantiems Šiaulių mafijos veteranams, kaltinamiems turto prievartavimu stambiu mastu bei granatos įmetimo į aukos kiemą organizavimu, tai pirma akistata su Temide. Kartu su „guginiais” teisiamas ir 49 metų Algirdas Žemaitis, pravarde Kukas, – vienas iš trijų likusių gyvų Kauno mafijos veteranų, kuriems per plauką pavyko išvengti žūties per 1993 metų išpuolį „daktarų” restorane „Vilija”.

Iškalbinga puokštė

Kukas sukiojosi ir tarp „daškinių”, ir tarp „daktarų”. LŽ šaltinių Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyboje (ONTT) teigimu, „jis – su visais, kuriems tuo metu sekasi lengvai daryti pinigus”. Tą 1993 metų spalio 8 dieną „daktarų” lyderiai buvo jį pasikvietę kaip kitos „šeimos” galvą. Henrikui Daktarui laiku užuodus pavojų ir perkėlus pasitarimą į kitą patalpą, nušauti penki atsitiktiniai jo aplinkos žmonės.

Iki šio išpuolio Kukas jau buvo teistas 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimu – 1990 metais, vienoje iš pirmųjų reketo bylų šalyje. Vėliau net keliolika metų jo biografijos puslapiai švarūs, nors Kukui buvo pareikšti įtarimai ne vienoje rezonansinėje byloje.

Kaltinamajame šios bylos akte minimi tik „verslininkai”. A.Žemaitis – kaip buvęs vienos Kauno bendrovės vadybininkas. „Guginiai” Vaidas Vaitekūnas, Šiaulių ONTT žinomas Ryžo pravarde, Stasys Bačianskas (Blėka), Adomas Mačiukas (Mačyla) ir Petras Baršys – kaip įvairių Šiaulių bendrovių tiekėjai bei vadybininkai.

Jų auka taip pat pripažintas penkiasdešimtmetis verslininkas iš Kauno Juris Stragys. Oficialiai – naftos produktų sandėliavimu besiverčiančios bendrovės AVE-MATROX, su kuria siejami buvę aukšti KGB Kauno skyriaus pareigūnai, Transporto skyriaus viršininkas. Pernykščiuose savivaldybių tarybų rinkimuose J.Stragys dalyvavo Liberalų sąjūdžio sąraše. Turėjo jame 26 numerį. Po rinkimų pakilo keliomis vietomis aukščiau, tačiau į Kauno miesto tarybą nepateko.

Skydu tapo alpinariumas

Ne mažiau sudėtinga ir sprogimo, 2005 metų liepos 26-osios naktį nugriaudėjusio prie J.Stragio namo Vaišvydavoje, priešistorė. Tai buvo per patį benzino kainų augimo piką, tačiau ši versija vėliau atkrito.

Ilgai mįslė buvo ir tai, kas tąnakt įmesta į J.Stragio kiemą. Pernelyg maži, sprendžiant iš liudytojų pasakojimų apie trenksmo galingumą, buvo išpuolio padariniai. Dar mįslingiau atrodė lyg kulkų suvarpyti išdužę namo langai. Tik vėliau nustatyta, kad kovinė granata, tąnakt švystelėta per 2 metrų aukščio tvorą, pataikė į alpinariumą, esantį prie namo. Jį puošusių dolomitinių akmenų skeveldros ir atliko „kulkų” vaidmenį. Vien patirti neturtiniai nuostoliai įvertinti 100 tūkst. litų – tiek nukentėjusysis prašo priteisti iš kaltinamųjų. Jo teigimu, šeima, kurioje auga ir mažametis sūnus, patyrė didelį psichologinį diskomfortą.

Dalį kaltės dėl to turėtų prisiimti ir pats J.Stragys, beveik pusę metų Kauno policijos pareigūnams, narpliojusiems šį įvykį, tvirtinęs, kad nieko neįtaria – niekas jam negrasino. Jis prabilo tik bylą iš teritorinio policijos komisariato perėmus Kauno ONTT. Ir tai tik beveik po 2 mėnesių. Kaltinamuosius ginantys advokatai stebėjosi, kodėl J.Stragys nepatrauktas baudžiamojon atsakomybėn už melagingus parodymus. O jeigu ne už tai – tai už dalyvavimą nusikalstamame sandėryje, kurį sutrukdė Šiaulių ONTT, nuo to ir prasidėjo jo persekiojimas.

Neįvykęs sandėris

Pats J.Stragys apie 2003 metų pavasario įvykius, apie kuriuos išdrįso prabilti tik beveik po 3 metų, teisme pasakojo taip: neva jam paskambinęs pažįstamas ir paklausęs, ar nežino, kur pigiau gauti cigarečių „West”. Apie jas neva teiravosi skambinusiojo draugas Arūnas. J.Stragys savo ruožtu paskambino Vytui, su kuriuo sportavo. Šis po kelių dienų davė Virgio telefoną ir liepė prisistatyti nuo Algio. Kad Virgis – tai „guginių” lyderis Virgilijus Noreika, o Algis – jo draugas Kukas, J.Stragys sužinojo tik vėliau. Beje, V.Noreikai įtarimo šioje byloje pateikti nespėta – 2005 metų balandį jis žuvo avarijoje Radviliškio rajone.

Buvo sutarta susitikti Radviliškio kavinėje „Kregždutė”. Pirmiausia pasirodė Virgis su Vaidu Vaitekūnu, po grupuotės lyderio žūties ėmusio pretenduoti į jo vietą. Po trumpo pokalbio, kurio metu tik patvirtinta, kas iš anksto buvo sutarta, pasirodė P.Baršys ir S.Bačianskas. Pirmasis padavė raktus nuo „žalio mikroautobuso, kuriame – krovinys”. Beliko juos perduoti cigarečių pirkėjo atsiųstam žmogui – Donatui. Tačiau šis po pokalbio su kažkuo telefonu netikėtai krovinio atsisakė. J.Stragys įsitikinęs, kad Donatas atpažino „guginius”. Sandėriui neįvykus, visi išsiskirstė.

Pateikta sąskaita

Kad cigarečių krovinį, dėl kurio derėtasi, sulaikė Šiaulių ONTT, J.Stragys teigia sužinojęs tik po poros dienų. Kai paskambino Vytas ir pakvietė susitikti. Atvykus į sutartą vietą, su Vytu buvo ir Kukas. Šio susitikimo metu J.Stragiui pranešta apie šiauliečių patirtus finansinius nuostolius, kuriuos reikia atlyginti. Sutarta tai aptarti kavinėje netoli Kryžkalnio. Joje J.Stragio, be „guginių”, pažįstamų iš sandėrio „Kregždutėje”, laukė dar keli ikiteisminio tyrimo metu nenustatyti asmenys.

Tada J.Stragiui ir pateikta sąskaita už policijos konfiskuotą krovinį – 15 tūkst. JAV dolerių. Jokių kontrargumentų į derybas nesileidę „guginiai” nenorėjo girdėti. Per pažįstamą, užvirusį šią košę, susisiekus su cigarečių užsakovu, pastarasis sutiko padengti tik trečdalį reikalaujamos sumos. Jis neatlaikė „guginių” spaudimo. Su Kuku ir „guginiais” suvedęs Vytas padėti padengti likusią reikalaujamos sumos dalį atsisakė. Likę 10 tūkst. litų „pakabinti” ant vieno J.Stragio.

Reketuojamasis teigė bandęs vilkinti laiką, vildamasis, kad turto prievartautojai atsikvošės. Tačiau šie neatlyžo. 2004 metų pavasarį jis buvo surastas A.Sabonio sveikatos centre, kuriame sportavo. Restorane pasirodę apie 10 „guginių” pakvietė J.Stragį pasikalbėti prie atskiro stalelio. Tada jam pasakyta: „Visko gali atsitikti. Kada bus pinigai?” Praėjus daugiau kaip metams po šio pokalbio, J.Stragio šeimą bei kaimynus iš lovų išvertė sprogimas.

Policijos šešėlis

J.Stragys įtartas galėjęs talkinti operatyvininkams, nes jo brolis ne vienus metus dirbo Kauno policijos autoūkio viršininku. Tačiau pats J.Stragys dievagojasi su Šiaulių ONTT sėkme neturintis nieko bendro.

Iš atsidūrusiųjų šios bylos teisiamųjų suole dažniausiai į įvairius reikalus su policija buvo įsipainiojęs Kukas. 2000 metų gruodį jis buvo sulaikytas didelį atgarsį turėjusioje grupuotės, kurios „stogu” laikytas tuometinis Kauno vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo poskyrio viršininkas Andrius Nutautas, byloje. Šiam buvo pavaldžios visų Kauno bei apskrities policijos komisariatų budėtojų dalys. Kartu su A.Nutautu buvo sulaikyti dar 4 tuometiniai ar buvę policijos pareigūnai.

Iš viso į teisiamųjų suolą buvo pasodinta 16 asmenų, įtartų plėšikavimu Kaune bei pakaunėje. Tarp jų buvo ir Kukas, įtartas padirbtų JAV dolerių platinimu. Turėta duomenų, kad jis atlieka tarpininko vaidmenį tarp dolerių padirbinėtojų ir, kaip įtarta, juos platinusios komisaro inspektoriaus globojamos gaujos. Kad Kukas susidraugavo su A.Nutautu, šiam dirbant Kauno ONTT skyriuje, kurio funkcija buvo kovoti su prostitucija bei narkotikų platinimu, vieša paslaptimi tapo per vieną praėjusio dešimtmečio Kauno apygardos teismo posėdį. Jame liudijęs A.Nutautas viešai pareiškė, kad A.Žemaitis, virš kurio galvos buvo pradėję kauptis debesys, – jo informatorius.

Užburtas ratas

A.Žemaitį ir V.Vaitekūną gina tie patys garsūs Kauno advokatai Ričardas Girdziušas ir Valdas Venckūnas, kaip ir buvusius Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėjus Sigitą Baranauską ir Mindaugą Ripinską, kaltintus piktnaudžiavimu tarnyba, turto sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu bei pasikėsinimu apiplėšti. Pernykščio pavasario išpuolis prie Vaišvydavos karjero, po kurio jiems buvo pateikti minėti kaltinimai, sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą. Kaip jau rašyta, dėl dalies nusikaltimų teismas juos išteisino.

Prašo advokatai išteisinti ir A.Žemaitį su V.Vaitekūnu bei kitus kartu su jais teisiamus „guginius”. Tačiau išnaudojus maksimalų 45 dienų terminą, skirtą nuosprendžiui rašyti, jis šioje byloje taip ir nepaskelbtas. Teisėjų kolegija, vadovaujama Jono Furmanavičiaus, nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą teisme ir papildomai apklausti ikiteisminį tyrimą atlikusius Kauno ONTT pareigūnus bei išreikalauti iš Šiaulių ONTT informaciją, kuo baigėsi jų tyrimas dėl 2003 metų pavasarį perimto kontrabandinių cigarečių krovinio. Anot kolegijos, kito kelio, kaip panaikinti prieštaravimus tarp nukentėjusiojo ir viską neigiančių kaltinamųjų parodymų, nėra.

Tačiau apklausus Kauno ONTT pareigūnus, paaiškėjo tik tai, kad šią bylą jie perėmė iš ikiteisminį tyrimą pradėjusio Panemunės policijos komisariato, nes 2005 metų rudenį klausydamiesi Kuko ir jo aplinkos pokalbių sužinojo apie grasinimą J.Stragiui. Po to gauta sankcija klausytis ir šio pokalbių. Gal tai tik sutapimas, tačiau tuo metu J. Stragys ir pradėjo pasakoti apie konfliktą su Šiaulių „guginiais” bei šiems advokataujantį Kuką. Kodėl J.Stragys prabilo tik tada, kai tyrimą iš vos savaitei atostogų išėjusios tyrėjos perėmė jos kolegė, iš iškviestų į teismą ONTT pareigūnų taip ir nepavyko iškvosti.

Šiaulių ONTT atsiuntė teismui pranešimą, kad ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandinio cigarečių krovinio, sulaikyto prieš 5 metus, dar nebaigtas. Nenustatyta, kam šis priklauso. Nepateikti niekam ir įtarimai, nors J.Stragio ir „guginių” susitikimas, tada įvykęs Radviliškio kavinėje „Kregždutė”, buvo nufilmuotas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.