Gruzija ginama dėl mūsų saugumo

Lietuvos diplomatai neketina nusileisti didžiųjų Europos Sąjungos (ES) valstybių spaudimui per derybas su Rusija nekelti klausimo dėl įšaldytų konfliktų Gruzijoje. Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas tikina, kad gruzinams padedame rūpindamiesi ir savo saugumu.

Vakar pas prezidentą Valdą Adamkų apsilankęs užsienio reikalų ministras P.Vaitiekūnas pareiškė, kad Lietuva neatsisakys į ES derybų su Rusija mandatą įtraukti ne tik mūsų šaliai svarbius klausimus dėl energetikos, bendradarbiavimo teisėsaugos srityje, bet ir padėties Gruzijoje. Šią poziciją palaiko ir V.Adamkus. Rusija dėl mūsų šalies reikalavimų tyli ir, anot diplomatų, nespaudžia.

Ieškos kompromiso.
Savaitgalį Vilniuje pasiektas susitarimas su ES pirmininkaujančia Slovėnija, Švedija ir Lenkija dėl mūsų valstybės keliamų reikalavimų Bendrijos deryboms su Rusija nublanko per ES diplomatų susitikimą. Neoficialiai teigiama, kad Vokietijos, Italijos ir Ispanijos atstovai pareiškė nepritariantys kai kurioms formuluotėms, kurių nori Lietuva derybų mandato skyriuje apie įšaldytų konfliktų sprendimą Gruzijoje. Šių valstybių diplomatai pasiūlė pakoreguoti mūsų šalies siūlomą tekstą. Tačiau Lietuva nesutiko ir reikalauja, kad dokumentas būtų toks, koks suderintas Vilniuje, kitaip neleis pradėti po mėnesio numatytų derybų.

Vakar P.Vaitiekūnas pažymėjo, jog mūsų šalis neprieštarauja ieškoti kompromisų su kitomis ES valstybėmis, bet savo principinių pozicijų neketina atsisakyti. „Iš įvairių šalių sulaukėme kelių siūlymų ir dabar juos svarstome. Tačiau pagrindiniais, principiniais, fundamentaliais Lietuvos interesų klausimais nenusileisime”, – po susitikimo su V.Adamkumi pareiškė ministras.

Vilties, jog į derybų mandatą bus įtrauktas klausimas dėl konfliktų Gruzijoje sprendimo, suteikia ir tai, kad griežtą mūsų šalies poziciją palaiko ne tik Lenkija, Slovėnija, Švedija, bet ir kur kas daugiau valstybių. Kas dar parems Lietuvą, paaiškės po kelių savaičių vyksiančiame ES valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime.

Grėsmingas požiūris

Lietuvos diplomatai tvirtina, kad per pokalbius su ES valstybėmis ginti Gruzijos interesus ir reikalauti, jog Bendrijos derybose su Rusija būtų keliamas įšaldytų konfliktų šioje Kaukazo šalyje sprendimo klausimas, verčia ir rūpinimasis savo saugumu. Anot jų, šiandienės Rusijos valdžios požiūris į Gruziją ir Ukrainą rodo, kaip ji vertina visus kaimynus, taip pat ir Baltijos šalis. „Rusija pareiškė turinti teisę ginti abchazų, osetinų ar net zanzibarų teises. Kitaip tariant, ji norėjo pasakyti, kad turi teisę ir į Ukrainą, ir į Baltijos valstybes”, – kalbėjo vienas aukštas mūsų šalies diplomatas.

Ministras P.Vaitiekūnas tikino, kad į Lietuvos poziciją Gruzijos teisių atžvilgiu reikia žiūrėti kur kas plačiau. Šią valstybę mums būtina ginti dėl daugybės priežasčių, kurių viena svarbiausių – mūsų pačių saugumas. „Gindama Gruziją Lietuva gina ir savo nacionalinius interesus”, – įsitikinęs ministras.

Maskva nespaudžia?

Tvirtą P.Vaitiekūno poziciją šiuo klausimu palaiko ir V.Adamkus. Kaip vakar sakė prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Valteris Baliukonis, V.Adamkus džiaugiasi mūsų šalies diplomatijos laimėjimais. „Prezidentas mano, kad jais netgi bus galima kilniaširdiškai dalytis su kaimynais. Pasiekti susitarimai dėl programų tremtiniams ir jų kompensavimo mechanizmo bus naudingi Latvijai, Estijai ir visam regionui”, – tvirtino V.Baliukonis.

V.Adamkus palaiko visus Lietuvos ES partneriams keliamus reikalavimus. Jo nuomone, įšaldyti konfliktai Kaukaze yra tiesioginis Lietuvos interesas. Šalies vadovas taip pat susirūpinęs, kad sustabdytas naftos tiekimas „Družba” netaptų precedentu nieko nepaaiškinus užsukti dujų vamzdį.

Oficialioji Maskva griežtos Lietuvos pozicijos dėl ES ir Rusijos derybų nekomentuoja. Kadenciją mūsų šalyje baigiantis Rusijos ambasadorius Borisas Cepovas dėl to į kalbas irgi nesileidžia. „Jei šnekate apie oficialią nuomonę, manau, žinote ją geriau už mane. O neoficialios neketinu jums atskleisti”, – vakar pareiškė B.Cepovas. Po apsilankymo pas V.Adamkų jis patikino tebemanantis, kad mūsų šalis – skandalų mėgėjų bendruomenė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.