Nuo varikozės geriausia pabėgti basomis

Esant įsisenėjusiai kojų venų varikozei, gali padėti tik chirurgai. Tačiau tada viskas jau yra specialistų rankose. Ką savo labui galėtų nuveikti pats žmogus, kol bėda dar nėra tokia sunki, teiravomės Vilniaus universitetinės ligoninės Kraujagyslių chirurgijos centro direktoriaus, prof. Vytauto Triponio.

Venų varikoze susergama tada, kai venų vožtuvai esti nesandarūs arba jų nėra, silpnas kraujagyslių sienelių raumeninis-elastinis sluoksnis. Tada palengva sutrinka kraujo tekėjimas, atsiranda jo sąstovis, o venos išsiplečia. Išsišovusių venų raizginiai net ir karščiausią dieną verčia slėpti kojas, o kaskart vis labiau varginantis jų tinimas, tirpimas, nuovargis įspėja, kad vizito pas chirurgą diena vis labiau artėja.

Bandant ją atitolinti, ieškoma įvairiausių medikamentų, blaškomasi tarp reklamos vilionių ir draugų bei giminių patarimų. Ar visada jie pagrįsti?

– Įdomu, ar kraujagyslėms stiprinti išties tinka vitaminas C? Gal dar geriau – vitaminas C su rutinu (askorutinas)?

– Šie vaistai nesulaiko paviršinių kojų venų plėtimosi, bet jie veikia smulkius kapiliarus. Rutinas stiprina jų sieneles, kad nepraleistų skysčio pertekliaus į išorę.

Tačiau geriau, kai šios abi medžiagos gaunamos iš natūralių produktų, nes tada jos geriau pasisavinamos. Vis dėlto, jei kojos patinsta, vienas askorutinas nebus naudingas. Čia reikia ir kitų priemonių.

– Kraujotakai gerinti siūlomi tepalai su heparinu. Kuo remiantis juos rinktis?

– Tokie tepalai labai tinka, kai yra paviršinių venų ir poodžio uždegimas, poodžio audinių sukietėjimas dėl veninio kraujo sąstovio, smulkiųjų venų trombozės. Jie gali padėti pašalinti diskomfortą, jei kojos pavargusios dėl veninio kraujo sąstovio. Tačiau heparino skvarbumas į audinius ribotas – giliau jis nepasiekia.

– Ar naudingi venas tonizuojantys medikamentai?

– Šie vaistai gerina veninio kraujo ir limfos nutekėjimą iš galūnių, kai jos patinusios, tačiau išsiplėtusių venų nesusiaurina. Jie tonizuoja arba suaktyvina ligos nepažeistų venų funkciją, o išsiplėtusiųjų neveikia. Gerindami kraujotaką sveikomis venomis, vaistai sustiprina kraujo ir skysčių drenažą iš galūnių. Šie medikamentai taip pat paskatina susitraukinėti limfagysles. Tada per jas nuteka daugiau audinių skysčio.

– Ar gerina kraujotaką preparatai su ginkmedžiu?

– Jie taip pat tonizuoja kraujagysles, turi sutraukiantį poveikį, stimuliuoja kraujotaką kapiliarais. Šie preparatai taip pat turi silpną raminamąjį poveikį – žmonės jaučiasi geriau, nes pagerėja nuotaika. Tačiau kava nuotaiką pakelia labiau.

– Kokios žolės padeda kojoms? Pavyzdžiui, kai kur teigiama, kad esant venų išsiplėtimui tinka preparatai su arnika.

– Tai yra labai silpna pagalbinė priemonė. Kadaise preparatai su kalnų arnika buvo labai vertinami akušerijoje kaip kraujavimą iš gimdos stabdanti priemonė. Ši priemonė galėtų tikti kompresams, kai atsiranda venų uždegimo požymių.

– Esate minėjęs, kad išsiplėtusioms venoms nepadeda karštos vonios ar pirtis, o šaltokas Baltijos vanduo – pats tas. Kaip reikėtų pasinaudoti šiuo sveikatos šaltiniu?

– Karštas vanduo išplečia paviršines venas, jos prisipildo kraujo, tad jo sąstovis padidėja. Vėsus arba šaltas vanduo kraujagysles sutraukia. Tiesa, nesutraukia tų venų, kurios jau yra išsiplėtusios. Tačiau kai venos ir toliau plečiasi, šaltas dušo ar jūros vanduo turi profilaktinį poveikį. Itin gerai veikia pado dirginimas vaikštant basomis. Tai labai smarkiai tonizuoja veninę ir limfinę sistemas, be to, iš vadinamojo veninio padų rezginio ypač gerai pasišalina kraujas. Vaikštant basomis kojų kraujotaka pagreitėja ne tik dėl šio rezginio stimuliavimo, bet ir dėl sustiprėjusios blauzdos raumenų veiklos. Tada iš kojų nusidrenuoja daug daugiau kraujo ir skysčių. Vaikštant kraujas teka greičiau, slėgis į venų sieneles sumažėja.

– Kokie dar yra lengvai prieinami kojų venų stiprinimo ir kraujotakos gerinimo būdai?

– Fizinis aktyvumas – pats svarbiausias profilaktikos veiksnys. Kai kurios sporto rūšys, tokios kaip plaukimas, važiavimas dviračiu, yra seniai žinomos kaip veiksmingos prevencijos priemonės.

– Ką daryti, jei žmogus vis dėlto priverstas praleisti visą dieną sėdėdamas? Tokios dalios neišvengia, pavyzdžiui, kasininkės ar kompiuteriu dirbantys žmonės.

– Ortopedijos parduotuvėse derėtų pasidairyti specialių pedaliukų, kuriuos galima minti sėdint darbo vietoje. Pedaliukai priverčia raumenis dirbti, kraujas išvarinėjamas iš kojų, jos netinsta. Kraują padeda išvarinėti ir pripučiamos pagalvėlės, kurias reikia visą laiką spaudyti padais. Kiekviename jų yra jau minėtas labai svarbus veninis rezginys – spaudžiant pagerinama jo funkcija. Rezginį gerai veikia ir guminės masažinės šlepetės su spygliukais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.